Смекни!
smekni.com

Виявлення та попередження злочинів і правопорушень, пов`язаних з незаконним обігом наркотиків (стр. 2 из 5)

Колір марихуани в залежності від ступеня висушування, часу збирання і т. п. варіюється від світло-зеленого до коричневого.

Вживають шляхом куріння в цигарках або кальянах.

Кримінальна відповідальність наступає при вилученні 5г висушеної, 25г невисушеної.

Гашиш (смола канабісу). жаргонні назви: план, анаша, драп, - спеціально приготована суміш відділеної смоли, пилку рослини конопля чи суміш, приготована шляхом оброблення (подрібнюванням, пресуванням і т. п.) верхівок рослини канабіс з різними наповнювачами, незалежно від того, яка форма була надана суміші -таблетки, пігулки, спресовані плитки чи безформні грудочки. Колір гашишу, у залежності від умов одержання, - від ясно-зеленого до темно-коричневого (майже чорного).

Вживається шляхом куріння в чистому вигляді чи в суміші з тютюном, а також перорально (через рот).

Кримінальна відповідальність наступає при вилученні 0,5 г.

Гашишна олія, (екстракти і настойки канабісу). жаргонна назва: хімка, - наркотичний засіб, який зустрічається у вигляді розчинів чи густої маси. Має характерний запах. Колір від зеленого до темно-зеленого.

Вживають шляхом куріння, змішуючи з тютюном, інколи вживають з молочними продуктами та жирами.

Кримінальна відповідальність наступає при вилученні 0,3 г.

Психічна залежність від марихуани та гашишу розвивається поступово. Наркоман втрачає інтерес до будь-яких дій, стає безвладним, апатичним, спостерігається притуплення емоцій, неможливість концентрації.

Високі дози можуть призвести до втрати індивідуальності, серйозного розладу мислення.

2. Напівсинтетичні наркотики

Героїн, жаргонні назви: гера, гарик, - напівсинтетичний засіб, який одержують з морфіну хімічним шляхом. Може бути у вигляді порошку або гранул білого, бежевого, коричневого чи чорного кольору. У чистому вигляді не вживається, як правило розводиться лактозою, глюкозою, хініном або будь-якою іншою порошкоподібною речовиною, яка розчиняється у воді при нагріванні.

Вживання: ін'єкції, інгаляції (шляхом вдихання парів при нагріванні).

Кримінальна відповідальність наступає при вилученні мікрочастинок.

Найчастіше причиною смерті наркоманів є передозування наркотиків. Навіть невеликі дози того ж героїну можуть стати причиною смерті наркомана внаслідок набряку легень і шоку.

Уже після декількох разів вживання героїну виникає сильна фізична залежність.

Серед психічних ускладнень спостерігаються ті ж симптоми, що і при вживанні опію, зокрема депресії, що супроводжуються думками про самогубство і готовністю для отримання чергової дози скоїти тяжкі злочини (вбивства, розбої, пограбування).

Кокаїновий кущ - росте в тропічному кліматі в Південній Америці, використовують його як м'який стимулятор, що пригнічує голод, дає змогу підвищити працездатність.

Кокаїн, жаргонні назви: кокс, джин, сніг, - алкалоїд, отриманий з екстракту листків коки (кокаїнової пасти). Білий легкий кристалічний порошок без запаху, схожий на сніг.

Вживання: шляхом вдихання, ін'єкції.

Кримінальна відповідальність наступає при вилученні 0,02 г.

Осіб, які вдихають кокаїн, розпізнають за червоним кольором ніздрів. Довготривале вживання кокаїну в різних формах призводить до зниження маси тіла та фізичної сили, а також викликає незвичайну блідість обличчя, розширення зіниць, запаморочення. Спостерігаються також дратівливість, депресія, дезорієнтація, параноїдальне марення.

Фізична залежність від кокаїну не розвивається, наркоман може протягом тривалого часу вживати наркотик у тих самих дозах. Але в той же час від кокаїну виникає найбільш сильна психічна залежність. При тривалому вживанні кокаїн викликає появу манії переслідування і галюцинації.

Психічна залежність, яку викликає кокаїн, є найбільш сильно вираженою, і у випадку відсутності наркотику особа впадає в стан глибокої депресії і здатна до скоєння актів насильства, щоб добути чергову дозу.

3. Синтетичні наркотики

Синтетичні наркотики в природі не зустрічаються, їх одержують хімічним способом. Вони мають схожу хімічну будову з природними опійними алкалоїдами та так само впливають на організм людини.

Амфетамін, жаргонна назва: фен, - синтетична речовина, похідна фенілетиламіну - хімічна речовина. Білий кристалічний порошок, але може бути кремового, світло-коричневого чи рожевого кольору.

Вживається перорально.

Кримінальна відповідальність наступає при вилученні 0,15 г.

Амфетаміни часто є першими наркотичними засобами, якими починають зловживати молоді люди для збудження, подолання сонливості та підвищення впевненості в собі.

Вживання амфетаміну швидко приводить до психічної залежності, інколи навіть швидше, ніж інших наркотиків. Знаходячись під його впливом, людина схильна переоцінювати свої можливості, виникає почуття могутності, переваги над усіма, що призводить до агресивної поведінки.

МДМА (метамфетамін) жаргонні назви: екстазі, колеса, адам, - синтетична речовина, належить до аналогічних амфетамінам сполук, має як галюциногенні, так і амфетаміноподібні властивості. Препарат досить токсичний. "Екстазі" часто вживає молодь на дискотеках. Легкому поширенню сприяє простота його застосування ( виготовляється у формі таблеток, які бувають різних кольорів з малюнками на поверхні). І хоча прийом його здається безпечним, та надмірне фізичне напруження, яке виникає при цьому, може призвести до смертельних наслідків .

Вживається перорально.

Кримінальна відповідальність наступає при вилученні 0,15 г.

У разі вживання амфетамінів та аналогічних стимуляторів виникає балакучість, стан ейфорії, збудження, тривога, тремтіння рук, розширення зіниць, прискорений пульс і підвищений тиск, безсоння.

При передозуванні посилюється хвилювання, збудження, підвищується температура тіла і потовиділення, виникають галюцинації, почуття переслідування, конвульсії, можлива смерть.

Хронічне зловживання призводить до схожого на шизофренію психозу, який характеризується параноєю, стурбованістю власними справами, слуховими і зоровими галюцинаціями. Часто спостерігається насильницька поведінка.

Галюциногенні препарати - це сильнодіючі наркотики, здатні спричинити у здорових людей різні психопатологічні порушення, що нагадують серйозні психічні захворювання. Галюцинації під їх впливом, залежно від дози, можуть тривати від 1-2 до 12 годин.

До цього типу наркотиків належать ЛСД, жаргонні назви: марочка, кислота, тріп (дистиламід лізергинової кислоти), - цей небезпечний препарат не має ні смаку, ні запаху, ні кольору. Часто наноситься на папір (марку), кожний фрагмент якого містить одну дозу речовини. На фрагментах завжди є малюнки самого різного змісту.

(Дистиламід лізергинової кислоти міститься в ріжках гриба, який паразитує на колоссі жита).

Кримінальна відповідальність наступає при вилученні мікрочастинок.

Особливі труднощі для лабораторної діагностики складає той факт, що в біологічному матеріалі даний наркотик знаходиться в дуже малій концентрації і дуже недовго затримується в організмі.

Мікроскопічна частка ЛСД (0,0001 г) може спричинити наркотичний ефект. Досить 1 г цієї речовини для наркотизації 10 тис. чоловік. При цьому вживання ЛСД часто призводить до таких наслідків, які не можна завчасно ні розрахувати, ні передбачити тому, що вони часто виявляються пізніше, через значний проміжок часу після прийому наркотику.

Зловживання ЛСД викликає порушення зору і свідомості, сильні галюцинації. Спричиняє підвищену агресивність, яка доходить до шаленства.

Псилоцибін. жаргонна назва: чарівний гриб, священний гриб, - хімічна речовина, одержана з грибів (Psilocibe), батьківщиною яких є Мексика, де багато століть ацтеки використовували їх для релігійних і обрядових цілей.

Після прийому псилоцибіну спочатку проявляються неприємні симптоми: приголомшеність, запаморочення і почуття страху, потім, особа, що вживала псилоцибін, переноситься у світ незвичайних марень і галюцинацій - від дуже приємних до надзвичайно страшних.

Зловживання призводить до параної та шизофренії,

4. Лікарські наркозасоби

Морфін, жаргонні назви: марія, марфута, морфій, - наркотичний аналгетик, основний алкалоїд опію. Білий кристалічний порошок без запаху. Фармацевтична промисловість випускає препарати морфіну під різними назвами (морфіну гідрохлорид, морфілонг тощо) у вигляді капсул, таблеток (порошку), розчинів в ампулах або шприц-тюбиках.

За силою дії доза ін'єкційного розчину морфіну в 10-20 разів перевищує рівну їй за вагою дозу опію. Викликає фізичну і психологічну залежність на всіх стадіях вживання аналогічно до опію та героїну.

Вживається ін'єкційно.

Кримінальна відповідальність наступає при вилученні 0,03 г.

5. Засоби, що одержують з рослини ефедра хвощова

Ефедрин - це природний похідний фенілетиламіну (хімічна речовина), застосовується в медицині як стимулюючий (подібно до адреналіну), судинозвужуючий, протиастматичний засіб.

Незаконно використовується (як прекурсор) у кустарному виготовленні перветину.

Первитин. жаргонна назва: вінт, джеф, - це синтетична речовина, може бути у вигляді таблеток білого кольору або порошку. Може виготовлятись кустарно з препаратів ефедрину і являє собою безбарвну або трохи мутну рідину.

Вживається ін'єкційно.

Кримінальна відповідальність наступає при вилученні 0,15 г.

При вживанні первитину відчувається ейфорія, перебільшене відчуття непереможності. Крім того, спостерігається занепокоєння, тривога, тремтіння, збільшений період неспання, втрата апетиту, ваги, пітливість, серцебиття, біль у тілі. Сильна інтоксикація викликає конвульсії, параною і галюцинації.