Смекни!
smekni.com

Виявлення та попередження злочинів і правопорушень, пов`язаних з незаконним обігом наркотиків (стр. 3 из 5)

6. Депресанти

Барбітурати

Група лікарських засобів, похідних барбітурової кислоти. У медичних цілях застосовуються вже майже сто років. Мають широкий спектр депресуючого впливу на центральну нервову систему - від м'якої седатації до коми, використовуються як седативні, анестезуючі засоби і антиконвульсанти. Усього існує більше 2500 барбітуратів, які класифікуються за швидкістю настання, ефекту та тривалістю його дії. Вони представлені головним чином у вигляді капсул, таблеток та порошків, але не виключена їх реалізація в розчинах.

Всі барбітурати надходять у незаконний обіг із законних джерел. Факти незаконного виготовлення не відомі.

Основними препаратами барбітурової кислоти, що знаходяться в законному обігу на території України, є: пентобарбітал, фенобарбітал, глутетимід, гексамілен та інші.

Пентобарбітал (етамінал натрію), жаргонні назви: атом, етил, незабудка, - білий кристалічний порошок без запаху або таблетки білого кольору. Дія починається через 15-40 хв, триває до 6 год.

Для підсилення ефекту може вживатися разом з алкогольними напоями або в комбінації з іншими наркотиками.

Вживання: перорально.

У помірних кількостях барбітурати спричиняють стан, подібний до алкогольної інтоксикації (нечітка мова, втрата координації рухів і порушення мислення). Залежно від дози, частоти і тривалості вживання може швидко з'явитись звикання, фізична і психічна залежність. З розвитком звикання межа безпеки між ефективною дозою і смертельною стає дуже вузькою. Для отримання необхідного ефекту особа збільшує свою дозу до рівня, що може призвести до коми або смерті. При передозуванні також спостерігаються такі ефекти, як розширені зіниці, прискорений пульс. Хронічних споживачів відрізняє наявність почуття тривоги, занепокоєння, безсоння, марення.

Вживання барбітуратів широко розповсюджено серед наркоманів, які намагаються підсилити ефект, що викликається героїном, за допомогою седативних засобів.

7. Зовнішні ознаки осіб, які зловживають наркотиками опійної групи

На вигляд старші своїх років. їм властиво раннє посивіння, волосся втрачає блиск, стає ламким. Шкіра бліда, суха, із численними дрібними зморшками. Обличчя бліде. При тривалому вживанні опіатів характерно виражене виснаження, худоба, шкіряні покрови мають жовтуватий відтінок, як у післяопераційних хворих або дуже старих людей. Із зубів сходить емаль, вони можуть обламуватися і випадати без болю. Нігті ламкі, обламуються шарами. На венах в області ліктьових згинів, на кистях рук, на ногах, шиї можна виявити сліди ін'єкцій різної давності. Видні темні "доріжки" вен, вени ущільнені, прощупуються, деякі з них тромбовані.

Для стану сп'яніння препаратами групи опію характерні вузькі зіниці, сухість шкіряних покривів, щиросердний настрій, прискорена мова, жвавість, розкованість, зниження критичної оцінки вчинків і висловлювань. При передозуванні - млявість, сонливість, оглушення. Язик за звичай рожевий із білуватим нальотом.

8. Зовнішні ознаки осіб, які зловживають наркотиками групи канабіса

Характерна групова форма паління гашишу або марихуани, певні особливості поведінки осіб, що вживають ці наркотичні засоби. Група курців часто користується однією і тією ж цигаркою або самокруткою із наркотиками, пускаючи її "по колу". Курець робить одне-два глибокі затягування, намагаючись як можна довше тримати дим в легенях. Затягнувшись, він дає цигарку наступному і т.д. Коло уваги курців обмежене тим, що відбувається у групі, спостерігається ефект індукції, тобто "зараження" компаньйонів по палінню сміхом, плачем, можливо наслідування вигукам, безглуздим рухам і т.д.

При сп'янінні препаратами канабіса з'являються нестримні приступи сміху. Фон настрою вкрай перемінний, із полярною зміною емоцій. Може спостерігатися порушення координації рухів, ходи, мови, тремтіння рук і всього тіла, почервоніння обличчя або неприродна блідість, розширення зіниць, блиск очей. Дуже характерним є поява відчуття голоду, спраги.

9. Зовнішні ознаки осіб, які зловживають наркотиками групи ефедрину, первитином

Вкрай неохайні, хоча одяг за звичай відповідає молодіжній моді, виснажені, виглядають старше свого віку. Очі запалі, із нездоровим блиском, шкіряні покриви дуже сухі, в'ялі, із сіруватим відтінком і численними пігментними плямами в місцях дрібних порізів і саден. На шкірі обличчя, спини - гнійничкові висипання. Відзначається уповільнене загоєння ран, ламкість нігтів і волосся. Еластичність шкіри та м'язовий тонус знижені. Голос охриплий, слабкий. Язик покритий тріщинками, на передній третині язика сосочки оголені. Може бути посмикування м'язів язика. Відзначається тремтіння пальців рук, повік. У напрямку вен передпліч, ліктьових згинів, нижньої третини плеча, кінцівок, шиї видно численні сліди ін'єкцій. Частота внутрішньовенних ін'єкцій набагато вища, ніж при зловживанні іншими наркотиками. Стінки вен ущільнені, частина вен тромбована, у місцях ін'єкцій - яскрава пігментація, запалення.

При сп'янінні ефедрином, первитином і т.п. зіниці розширені, шкіра бліда, губи сухі. Спостерігається безглузда метушливість, поривчастість рухів. Немає потреби в сні. Змінюється поведінка - характерні збудження, балакучість, зайва відвертість, мова швидка, по типу монологу. Через 3-4 години такий стан змінюється млявістю, слабкістю, тужливістю, пропадає апетит. При передозуванні може спостерігатися гострий страх із підозрілістю, ідеями переслідування.

Основними методами вашої діяльності під час виявлення злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків, є:

особистий пошук, розвід-опитування, отримання інформації іншими шляхами, у т. ч. при допомозі знайомих і друзів, про злочини, про осіб, які їх могли вчинити, участь у проведенні обшуків у підозрюваних, перевірка всіх без винятку осіб, які стоять на обліку в міліції (одночасно і візуальний огляд їх житла на наявність викрадених речей тощо), охорона громадського порядку і т.п.

Необхідно пам'ятати, виконуючи ці важливі завдання, що злочин - це винне, протиправне, суспільно небезпечне діяння (або бездіяльність), відповідальність за яке передбачена кримінальним кодексом України.

Пильність, рішучість, витримка, вміння швидко орієнтуватись в обстановці і суворе дотримання вимог Закону України "Про міліцію" при затриманні правопорушників та осіб, підозрюваних у вчиненні злочину, дозволить Вам забезпечити власну безпеку.

Підстави для затримання особи: особу застали при вчиненні злочину або безпосередньо після його вчинення; очевидці, у тому числі і потерпілі, прямо вказали на дану особу як на таку, що вчинила злочин; на підозрюваному або на його одязі, при ньому або в його помешканні виявлені сліди скоєного злочину (плями крові, речі, які розшукуються).

Ваші обов'язки:

1.При огляді необхідно перевірити документи та їх достовірність, в разі відсутності документів встановити прізвище особи, місце проживання, місце роботи, мету знаходження в даному місці. У ході перевірки власникові документа ставляться контрольні запитання, порівнюючи при цьому відповідні дані документа, що посвідчують його особу.

2.Провести зовнішній огляд одежі, речей, що знаходяться в підозрюваного, оглянути по можливості місця, де він знаходився у момент затримання та при проведенні особистого огляду, з метою виявлення викинутих ним предметів, що можуть бути речовими доказами, особливо наркотиків.

3.Особистий огляд речей і одягу слід робити негайно після затримання особи в присутності понятих.

4.При виявленні та вилученні зброї, наркотиків необхідно негайно викликати слідчо-оперативну групу.

5.Провести обов'язкове дактилоскопіювання особи або доставити її в міліцію. Для якісного проведення дактилоскопіювання необхідно, щоб особа вимила руки з милом, дактилокарта заповнюється повністю, чітко та друкованими літерами.

6. При перевірці підоблікового елементу перевірити на наявність цінних речей, зброї, наркотиків, предметів, з яких можна виготовити вибухівку.

Тому ви повинні оглянути приміщення на виявлення цих знарядь, вилучити або охороняти при наявності і викликати негайно слідчо-оперативну групу.

ІІІ. ОГЛЯД ТА ОБШУК ЗАТРИМАНИХ

Зброя та наркотичні засоби в затриманих, як свідчить практика, можуть бути сховані на тілі, в одязі, в речах і предметах, що знаходяться при них. У зв'язку з цим при огляді особи або обшуку затриманих необхідно звертати увагу на:

- верхній одяг, головні убори і взуття (особливу увагу звертати на лацкани, манжети, коміри, кишені, ремені, бюстгальтери, краватки, підтяжки, підошви, підкладки, підв'язки, стрічки на туліях капелюхів, пряжки);

- особисті речі затриманого: підкладки сумочок, валіз, гаманців, косметичок; тюбики кремів, помад, мило, запальнички, мундштуки, портсигари, пачки із сигаретами, упаковки з-під ліків, дитячі іграшки, пелюшки, цукерки і жуйки, пляшки, інгалятори, термоси, банки, авторучки, браслети, медальйони, брелки, футляри слухових апаратів і окулярів, протези, порожнини тростини, милиць, ручки парасолі; відсіки радіоапаратури для елементів живлення, фотоапарати, природні заглиблення і порожнини тіла затриманого. Наркотики можуть бути виявлені між пальцями ніг, під лейкопластирем, прикріпленим до ступні ноги; у волоссі, вкладеному в спеціальний гребінець, шиньйонах, перуках, у роті, вухах, носі, у контейнері, що проковтнули, попередньо прив'язавши його до зуба; у піхві, прямій кишці й ін.

Крім того, необхідно звертати увагу на ознаки вживання наркотичних засобів чи психотропних речовин.