Смекни!
smekni.com

Виявлення та попередження злочинів і правопорушень, пов`язаних з незаконним обігом наркотиків (стр. 4 из 5)

Проведення зазначених дій необхідно оформляти протоколами особистого огляду або зробити відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення (у протоколі про адміністративне затримання).

В усіх випадках у протоколах потрібно ретельно описувати виявлені та вилучені наркотики, їхнє упакування, засоби виготовлення і прийому наркотиків, прекурсори, а в необхідних випадках - одяг затриманого.

Особистий обшук проводиться за постановою суду в присутності понятих (не менше двох) з метою виявлення і вилучення предметів, пов'язаних із вчиненим злочином, та його особистих речей (одягу, взуття тощо). За необхідності особистий обшук проводять за участю лікаря з метою виявлення на тілі або в органах обшукуваного прихованих тайників.

Важливим у таких випадках є використання засобів криміналістичної техніки.

Для пошуку наркотичних засобів та психотропних речовин бажано застосовувати: службового собаку, натренованого на пошук наркотиків, металошукач, рентгенапаратуру та експрес-аналізатори для визначення наркотичного засобу.

Під час проведення огляду та обшуку затриманих слід дотримуватись заходів особистої безпеки.

IV. ОГЛЯД АВТОТРАНСПОРТУ НА ПРЕДМЕТ ВИКОРИСТАННЯ ДЛЯ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ ЧИ ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН

Огляд автотранспорту на предмет виявлення перевезення чи зберігання наркотичних засобів або психотропних речовин здійснюється відповідно до законодавства, законів України "Про міліцію", "Про дорожній рух", "Про оперативно-розшукову діяльність", "Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними", а також інших нормативних документів МВС України на засадах використання передового досвіду та сучасних технічних засобів.

Огляд повинен здійснюватися:

- працівниками Державної автотехнічної служби при перевірці технічного стану автотранспорту за місцем дислокації транспортних засобів;

- інспекторами дорожньо-патрульної служби ДАІ, які здійснюють перевірки транспортних засобів, їх водіїв, пасажирів і вантажу, що перевозиться, щодо яких з оперативних служб або з інших достовірних джерел надійшла інформація про участь або скоєння злочинів і правопорушень, а також транспортних засобів, що належать або фактично використовуються з метою заняття наркобізнесом.

До огляду можуть залучатись працівники підрозділів з організації службового собаківництва із спеціально натренованим на пошук наркотиків службовим собакою, а також у залежності від обставин - інші спеціалісти.

Працівникам ДАІ необхідно звертати увагу на ознаки, які можуть свідчити, що наркотичні засоби чи психотропні речовини можуть знаходитись у транспортному засобі або у осіб, які знаходяться в ньому. На це можуть вказувати наступні фактори:

- автомобіль з номерами іншого регіону перебуває в сільських районах, де поширене нелегальне вирощування наркотичних засобів;

- автомобіль безпричинно знаходиться біля автошляхів у районах законного вирощування нарковмісних рослин або регулярно здійснює рух у конкретних напрямках;

- знаходження в салоні автомобіля осіб, у яких є зовнішні ознаки споживання наркотиків;

- наявність у салоні автомобіля предметів чи речовин, які за своїми ознаками подібні до наркотичних засобів, психотропних речовин або знарядь для їх вживання чи виготовлення;

- інформація оперативних підрозділів органів внутрішніх справ щодо використання зазначеного автомобіля особою, яка раніше притягувалась до кримінальної відповідальності за перевезення наркотиків або якщо вона використовує транспортний засіб з метою заняття наркобізнесом;

- безпосереднє виявлення шляхом поверхневого огляду в транспортному засобі чи в осіб, які в ньому перебувають, наркотичних засобів чи психотропних речовин, коштів, які можуть бути отримані від злочинної діяльності, зброї, боєприпасів, фальшивих грошей тощо.

Обшук транспортних засобів має свою специфіку. Спочатку слід ретельно обстежити салон автомобіля. Потім обшукати конструкцію всього транспортного засобу, де є порожнини (конструкції, рами, трубопроводи, резервуари). Як сховища можуть використовуватися запасні колеса, деформовані вузли тощо.

Під час обшуку транспорту, в тому числі й причепів, потрібно звертати увагу на санвузли, системи вентиляції, опалення, баки, електроприлади, предмети в салоні (пакети, згортки), звертається увага на сміття, яке знаходиться в салоні (залишки рослинного походження, цигарки, порошки, пакети тощо), а також підозрілий запах, який може свідчити про вживання наркотиків у автомобілі.

Перед початком огляду, якщо можливо, необхідно використати службового собаку, який спеціально натренований на пошук наркотиків.

У разі виявлення речовин, які викликають підозру як такі, що не належать до наркотичних, психотропних або прекурсорів і потребують подальшого дослідження, а також наявності у водія чи пасажирів ознак наркотичного сп'яніння, транспорт і зазначені особи можуть бути доставлені в органи внутрішніх справ для з'ясування необхідних обставин.

У разі безпідставного огляду транспорту, вантажу, що в ньому знаходиться, водія і пасажирів, а також безпідставного доставления зазначених осіб і транспорту в органи внутрішніх справ такі особи мають право на відшкодування в повному обсязі завданої їм матеріальної і моральної шкоди відповідно до законодавства.

V. ВИЛУЧЕННЯ

Всі виявлені наркотичні та сильнодіючі засоби, психотропні і отруйні речовини, прекурсори, розчинники, реагенти відповідним чином вилучаються, упаковуються й опечатуються для подальшого направлення на дослідження або експертизу. Крім того, необхідно вилучати і предмети-носії, тобто предмети, що використовуються при виготовленні, збереженні і транспортуванні наркотиків.

До предметів-носіїв відносяться:

- використовувані при виготовленні наркотиків предмети (м'ясорубки, миски, ножі, ваги, сита, преси і т. д.);

- різного роду упаковки (мішки, сумки, валізи, пакети, пляшки і т. д.);

- предмети, що використовуються при споживанні (голки, шприци, тампони, бинти, носові хустинки і т. д.).

Усі вищезазначені засоби і предмети повинні упаковуватися окремо.

Для упакування можна використовувати: поліетиленові пакети, паперові або тканинні мішки, коробки, конверти і т. д., які після розташування в них вилученого предмета заклеюються, прошиваються, перев'язуються і опечатуються. На упаковці робляться пояснювальні записи, в яких вказується:

- хто, де, коли провів вилучення;

- у кого воно проведено;

- яким способом опечатано вилучене і номер печатки;

- робиться завірений підпис співробітника і понятих, а також особи, у якої проведено вилучення.

Для вилучення окремих речовин і предметів необхідно заздалегідь готувати пакувальний матеріал. Так, при вилученні зелених (не висушених) частин рослин маку і коноплі в ньому необхідно проробити отвори для вентиляції. У противному випадку ці рослини при надходженні до експертно-криміналістичного підрозділу будуть непридатні для дослідження або експертизи через гнильні зміни.

Треба мати на увазі, що певні наркотичні засоби чи психотропні речовини (наприклад ефедрон) під дією світла та кисню дуже швидко розкладаються, що унеможливлює їхнє визначення в подальшому, тому такі речові докази слід негайно направляти на експертизу, вживаючи при цьому необхідних заходів (у темному закритому флаконі тощо). Заборонено змішувати матеріали та речовини виявлені в різних місцях.

Мікроскопічні речовини варто вилучати на безбарвні стрічки, що клеяться.

Вилучені рідини, що знаходяться в скляному посуді, необхідно поміщати в дерев'яну шухляду або картонну коробку у вертикальному положенні, виключаючи можливість механічного впливу на них, ушкодження і зіткнення між собою.

При вилученні наркотиків, що знаходяться в дорожніх сумках, рюкзаках, валізах необхідно вжити заходів щодо виявлення і фіксації наявних на цих предметах слідів пальців рук осіб, що затримуються, та інших осіб.

Зведення про вилучення, в залежності від конкретних обставин, відображається в протоколах: огляду речей, особистого огляду, огляду місця події, про адміністративне правопорушення, про адміністративне затримання. У протоколі відображаються всі проведені дії, час, місце, кількість та об'єм вилучених наркотичних засобів, та підписують протокол: особа, яку оглядали, поняті, а також учасники огляду.

При виявленні водія в стані наркотичного сп'яніння необхідно доставити його до лікаря-нарколога для медичного огляду.

Статтями 305-320 КК України встановлено кримінальну відповідальність за діяння, що вчиняються всупереч вимогам чинного законодавства, і зокрема, за незаконні виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання, збут наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, посів і вирощування нарковмісних рослин.

Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів, тобто незаконне їх переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, - карається позбавленням волі від 3 до 12 років (ст. 305 КК України).

Використання коштів, здобутих шляхом злочинної діяльності, пов'язаної із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що передбачені ст. 306 КК, карається позбавленням волі на строк від 5 до 15 років.

Під збутом наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 307 КК), а також прекурсорів (ст. 311 КК) потрібно розуміти будь-які оплатні ми безоплатні форми їх реалізації всупереч законодавству України (продаж, дарування, обмін, сплата боргу, позика, введення володільцем цих засобів або речовин шляхом ін'єкцій іншій особі за її згодою), за що передбачена кримінальна відповідальність від З до 12 років позбавлення волі.