Смекни!
smekni.com

Виявлення та попередження злочинів і правопорушень, пов`язаних з незаконним обігом наркотиків (стр. 5 из 5)

Відповідальність за викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів настає за ст. 308 КК України відповідно від 3 до 12 років позбавлення волі.

За незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, пересилання чи перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів без мети збуту ст. 309 КК України передбачено кримінальну відповідальність до 8 років позбавлення волі.

Ст. 310 КК України передбачена відповідальність за незаконний посів або вирощування нарковмісних рослин до 7 років позбавлення волі.

За змістом ст. 313 КК відповідальність настає за викрадення, привласнення, вимагання та виготовлення обладнання для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів до 12 років позбавлення волі.

Схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів (ст. 315 КК) та їх незаконне публічне вживання (ст. 316 КК) карається позбавленням волі до 12 та відповідно 5 років.

Відповідальність за організацію або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин настає за ст. 317 КК до 12 років позбавлення волі.

З метою отримання доказів злочинної діяльності, пов'язаної із збутом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів та виявлення каналів їх надходження, на підставі ст. 4, 5 Закону України "Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів та зловживання ними", оперативними підрозділами МВС, СБУ та податкової міліції застосовується метод контрольованого постачання та оперативної закупівлі. Даний метод використовують при наявності справи основного оперативного обліку.

На служби ППС, ДАІ та ДІМ покладаються завдання щодо виявлення злочинів, пов'язаних з виготовленням, зберіганням, перевезенням, схилянням, незаконним публічним вживанням наркотичних засобів, психотропних речовин, організацію або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, а також незаконних посівів нарковмісних рослин.

Статтями 44. 441, 106 та 1061 та КУпАП передбачено адміністративну відповідальність за правопорушення, пов'язані з незаконним обігом наркотиків. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, пересилання чи перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів без мети збуту в невеликих розмірах ст. 44 КУпАП тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 18 до 43 (від 306 до 731 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Особа, що добровільно здала наркотичні засоби або психотропні речовини, які у неї були в невеликих розмірах ї які вона виробила, виготовила, придбала, зберігала, перевозила, пересилала без мети збуту, звільняється від адміністративної відповідальності за дії, передбачені цією статтею.

Примітка. Невеликі розміри наркотичних засобів і психотропних речовин визначені Комітетом з контролю за наркотиками та затверджені наказом МОЗ України від 01.08.2004 № 188 (гашиш - до 0,5 г, гашишна олія - 0,3 г, маріхуана висушена - до 5 г, невисушена - до 25 г, кокаїн - до 0,2 г, макова солома висушена - до 10 г, невисушена - до 50 г, опій екстракційний - до 0,5 г, опій ацетильований - до 0,1г).

Якщо особа ухиляється від медичного огляду на наявність наркотичного сп'яніння, то згідно із ст. 441 КупАП дії особи тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 5 до 18 ( від 85 до 306 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За невжиття заходів щодо забезпечення встановленого режиму охорони посівів нарковмісних рослин, місць перероблення врожаю цих рослин, а так невжиття заходів щодо знищення післяжнивних залишків чи відходів виробництва, що містять наркотичні речовини, ст. 1061 КупАП передбачена адміністративна відповідальність посадових осіб у вигляді накладення штрафу в розмірі від 18 до 45 (від 306 до 765 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Невжиття землекористувачами або землевласниками на закріплених за ними земельних ділянках заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку тягне за собою накладення на громадян штрафу в розмірі від 9 до 18 (від 153 до 306 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб - від 18 до 45 (від 306 до 765 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За змістом ст. 1062 КУпАП відповідальність настає за незаконний посів снотворного маку чи конопель накладенням штрафу в розмірі від 18 до 88 (від 306 до 1496 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин.

VI. ЛІТЕРАТУРА

1. Конституція України. - К.: Преса України, 1997.

2. Закон України "Про міліцію" від 20 грудня 1990 року №565.

3. Кримінальний кодекс України.

4. Кримінально-процесуальний кодекс України.

5. Кодекс України про адміністративні правопорушення.

6. Постанова пленуму Верховного Суду України від 26 квітня 2002 року № 4 "Про судову практику в справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів".

7. Тези до проведення заняття з керівним складом
ГУМВС, УМВС, УМВСТ на тему: "Класифікація наркотичних засобів та шляхи їх виявлення". М. В. Ващук.