Смекни!
smekni.com

Просування імпортованого товару на території України (стр. 11 из 14)

Недоліки для франчайзі

Невиконання контракту по франчайзинговому договорі. Франчайзі повинен дотримуватися правил франчайзингової системи. Ці правила сформульовані у франчайзинговому договорі і їх повинні виконувати всі франчайзі без винятку. Франчайзі можуть вносити свої пропозиції, але вони не можуть змінювати систему.

Погляд на франчайзингову систему, як обмежуючу ініціативу франчайзі. На додаток до франчайзингового договору франчайзі повинен слідувати спеціальним правилам, що стосуються щоденних операцій у бізнесі та використання товарного знаку франшизи. Це все описано в програмі навчання франчайзера. Такі обмеження можуть стосуватися робочих годин, меж території, асортименту продукту і послуг, пропонованих споживачу. Франчайзі повинен дати згоду на прийняття цих обмежень до початку дії франчайзингового договору.

Встановлення необхідного співпраці серед усіх франчайзі системи. Хоча франчайзі являє собою незалежного власника свого бізнесу, він є важливою сполучною ланкою в мережі власників франшизи. Кожен окремий франчайзі є товаришем по бізнесу. Не дивлячись на те, що франчайзі надають на ринок однаковий продукт і послуги, вони не є конкурентами.

Відсутність підтримки з боку франчайзера. Потенційний франчайзі повинен уважно ознайомитися з роботою франчайзінгової системи, щоб визначити чи надає франчайзер необхідну підтримку по менеджменту чи веденню робіт. Підтримка франчайзера є найважливішим аспектом у франчайзингових відносинах. Франчайзі повинен визначити рівень підтримки до того, як почне діяти контракт. Недостатня підтримка з боку франчайзера підриває силу франчайзінгової системи.

Визначення фінансової потужності франчайзера. Потенційні франчайзі повинні вивчити доступну інформацію про фінансове становище франчайзера. Може статися так, що франчайзер оголосить про банкрутство, що може привести до продажу франшизи чи її ануляції.

Обов'язки франчайзера

Встановлення всіх виплат. Франчайзер повинен встановити всі виплати, пов'язані з франчайзинговою системою. Це включає початковий внесок, що регулярно оцінюється сервісний внесок за використання товарного знака, виплати до рекламного фонду та інші внески за пропоновані франчайзером додаткові послуги. Ці виплати та платіжні зобов'язання обмовляються у франчайзинговому договорі.

Передача ділової й технічної інформації. Франчайзер створив вдалу бізнес концепцію, в основі якої лежить технічна інформація. Для успішної діяльності франчайзингового підприємства це знання повинно бути віддане франчайзі через систему навчання й підтримки.

Документація всіх правил і положень. Франчайзер, розробляючи успішну ділову концепцію, повинен стандартизувати всі процедури і положення, який зробили його бізнес успішний. Після стандартизації всі правила і процедури повинні бути задокументовані. Маючи цю документацію франчайзер може тоді забезпечити кожного франчайзі практичної інструкцією в бізнесі. Ця інструкція повинна бути єдиною для всієї франчайзингової системи, що гарантує високу якість операцій всюди в системі.

Контроль якості. Франчайзер повинен підтримувати репутацію франчайзингової системи. Щоб успішно зробити це, йому потрібні система контролю якості, яка має застосовуватися до всіх діючих франчайзі в системі. Цей контроль якості забезпечує метод для оцінки роботи франчайзі.

Забезпечення постійної підтримки. Франчайзер повинен забезпечувати постійну підтримку кожному франчайзі, включаючи підвищення кваліфікації, підтримку в управлінні й оперативні послуги на вимогу.

Висновок і підтримка ексклюзивних договорів про постачання. У франчайзера є можливість вести переговори про вигідні умови постачання з найбільшими постачальниками сировини та обладнання (наприклад, борошна для пекарень або кухонних меблів для спеціалізованих магазинів). Ці спеціальні знижки дають можливість франчайзі значно зменшити свої витрати.

Уточнення графіка розвитку. Франчайзер несе повну відповідальність за вироблення конкурсних умов для тих франчайзі, які хочуть володіти більше, ніж однією франшизою. Ці умови знаходяться в залежності про успіхів конкретного франчайзі і повинні контролюватися франчайзером для того, щоб розширення франчайзингової системи відбувалося за рахунок успішних франчайзі.

Надання захищеної території. Франчайзер при підписанні франчайзингового договору повинен обумовити захищену територію, на якій франчайзі буде працювати. Це робиться для гарантії того, що на обумовленій території не буде відкрито інших франшиз цієї ж марки.

Визначення умов розриву і продовження контракту. Франчайзер визначає у франчайзинговому договорі положення про розрив відносин з франчайзі. Ці положення повинні бути стандартизовані й застосовуватися однаково в усій франчайзингової системи. Франчайзер також розробляє умови продовження договору з франчайзі, які повинні бути стандартизовані й застосовуватися однаково в усій франчайзингової системи.

Велика частина обов'язків франчайзера обмовляється у франчайзинговому договорі. Франчайзинговий договір також обумовлює обов'язки франчайзі.

Обов'язки франчайзі

Виплата первинного внеску. Як зазначається в договорі, франчайзі повинен внести первинний внесок за франшизу. Договір також обумовлює інші необхідні виплати.

Виплата сервісного внеску. Франчайзі повинен виплачувати всі сервісні внески, призначені франчайзером, в зазначені ним терміни. Терміни умови оплати обумовлюються у франчайзинговому договорі.

Інші виплати. Франчайзер може зажадати від франчайзі, щоб він взяв зобов'язання і по інших виплатах, які підтримують франчайзингову систему. Ці виплати можуть включати Періодичні відрахування до загального фонду реклами та зобов'язання щодо первинної купівлі обладнання, меблів, інвентарю й вивіски. Ці виплати обумовлюються у франчайзинговому договорі і повинні бути виплачені в обумовлені терміни.

Використання торгової марки. Франчайзі, при виконанні франчайзингового договору, погоджується використовувати франчайзинговий торговий знак і / або бренднейм. Це використання обмежене і повинно проводитись у формі, що задовольняє франчайзера. Невиконання цього пункту розглядається як порушення франчайзингового договору і може призвести до розриву відносин.

Проходження виробничих стандартів. Франчайзі, набуваючи франшизу, погоджується дотримуватися виробничих стандартів, заставленим франчайзером. Ці стандарти призначені для підтримки одноманітності серед існуючих франчайзі. Нездатність слідування цим стандартам може призвести до розриву договору з франчайзером.

Проходження програмі франчайзера. Франчайзі повинний виконувати всім вимогам франчайзингової програми. Ці вимоги є умовою однаковості послуг, що надаються у всій франчайзингової системи. Нездатність слідування цим стандартам може призвести до розриву договору з франчайзером.

3.3 Початок роботи в якості франчайзера

Потенційний франчайзер повинен зробити декілька обов'язкових кроків:

- Вивчити ринок, щоб переконатися, що товари і послуги конкурентоспроможними і мають достатньо відмінних рис для франчайзингу і що споживчий попит досить поширений.

- Підготувати бізнес план, повністю описує пропозиції і включає докладний SWОT аналіз.

- Захистити всі права інтелектуальної власності шляхом реєстрації товарних знаків, торгових назв і патентів у відповідному бюро по товарних знаках і патентному бюро.

- Провести тест франшизи у вигляді пілотного проекту тривалістю не менше 12 місяців - краще довше, якщо бізнес в будь-якому відношенні сезонний. Пілотна схема повинна реалізовуватися більш ніж в одному місці для тестування концепції в різних географічних областях. Комплексний пілотний проект доведе життєздатність стратегії та підходу, вкаже на проблемні області і дозволить франчайзеру «налаштувати» весь пакет перед тим, як повністю приступити до розвитку мережі.

- Після успішного запуску пілотного проекту франчайзер може підготувати свою мережу і запустити її роботу. На цьому етапі франчайзер повинен доручити юристу, знайомому з франчайзинговими операціями, складання всебічного франчайзингового контракту, що встановлює зобов'язання кожної сторони - включаючи правила розрахунку збору, маржі на постачання і будь-яких інших платежів від одержувача франшизи. Ці зобов'язання повинні бути абсолютно ясними при укладанні будь-якої угоди з одержувачем франшизи, що допоможе запобігти можливим конфліктам у майбутньому.

- Підготувати проспект для залучення відповідних одержувачів франшизи і визначити критерії їх вибору.

- Підготувати всебічне керівництво і програму навчання для одержувачів франшизи. Це дозволить франчайзеру встановити і зберегти стандарти клієнтського обслуговування по мережі.

- Створити центральний управлінський апарат і, можливо, штат підтримки на місцях для забезпечення роботи франчайзингової мережі і створення системи контролю виконання франшизи.

- Розробити маркетингову, продажну і рекламну стратегію для просування франчайзингової мережі, особливо при конкуренції з фірмами-суперниками, щоб потенційні клієнти повністю усвідомили, які послуги пропонуються.

3.4 Розробка плану відкриття та розвитку франчайзингової мережі

Основні етапи відкриття магазину:

1. Пошук приміщення, укладення договору оренди.

2. Укладення ліцензійного договору (договору концесії).

3. Розробка дизайн проекту магазину.

4. Замовлення торгового обладнання.

5. Ремонт приміщення для магазину.

6. Навчання персоналу технологій продажу.

7. Розробка товарного наповнення магазину, розрахунок товарного запасу.

8. Технічне забезпечення процесу продажів.

9. Рекламне оформлення магазину і анонсування відкриття магазину.