Смекни!
smekni.com

Використання комп'ютера на уроках рідної мови (стр. 4 из 7)

·                  розвитокмови (формування уміння розгорнути письмовий або усний монолог відповідно довимог комунікативної ситуації і проінтерпретувати мовне повідомленняспівбесідника);

·                  формуваннясистеми лінгвістичних знань (знайомство з термінологією і системою понять).

Різні навчально-методичні комплекси щодо української мови і різноманітнісистеми навчання розрізняються, перш за все, постановкою пріоритетів і,відповідними підходами до рішення другорядних задач. Тим часом пріоритет однієїіз задач в деякій мірі не означає, що інші потрібно не брати до уваги.

Єдність трьох задач навчання рідної мови призводить до того, що урокукраїнської мови, за визначенням включає різноманітні види навчальних дій,необхідний розвиток усної і письмової мови. Насправді ж, для розвиткумонологічного мовлення і формування орфографічної зіркості необхідні різнінавчальні дії. Наприклад, розбір слова по складу потрібний для засвоєнняорфографічних правил, що відносяться до морфемного принципу українськогописьма. А при написанні творчої роботи операції аналітичного морфемного складуслова повинні "піти в тінь", щоб вивільнити інтелектуальні ресурсидля розгортання змісту тексту. Природно, для різних видів навчальної діяльностіі різних розумових операцій потрібні специфічні методичні засоби і прийоми.

Помічником вчителя в структурованій діяльності школяра, оптимізаціїнавчання виявляється персональний комп’ютер: різноманітні комп'ютерні тести ітренажери, мультимедійні презентації або обговоренні деякого матеріалу.Актуальність використання персонального комп’ютера на уроках словесності вданому випадку обумовлена методичним чинником.

Ще один аргумент - умовно позначимо його як дидактичний - накористь вживання персонального комп’ютера вчителем початкових класіввизначається тим фактом, що насиченість сучасних підручників лінгвістичноютеорією ставить перед вчителем додаткові задачі при підготовці до урокуукраїнської мови:

·                  встановитиосновні поняття і їх трактування різними лінгвістичними школами;

·                  з'ясуватизначущість даного поняття для мовної діяльності учня;

·                  визначитиадекватному дитячому мовному досвіду трактування поняття;

·                  підготуватиматеріал для постановки навчальних задач з урахуванням мовної компетенції учніві специфіки їх мовного досвіду;

·                  оцінитипредставлений в підручнику матеріал з погляду відповідності, по-перше,вибраному трактуванню основних понять; по-друге, дитячому мовному досвіду.

Без успішного вирішення цих задач неможливе орієнтування в методичнійдіяльності. Неоцінним джерелом дидактичного матеріалу, є Інтернет, в якій можназнайти поурочні плани, мультимедійні презентації, відеозаписи уроків імайстер-класи.

Третій з аргументів актуальності та доцільності використанняперсонального комп'ютера в шкільному викладанні української мови пов'язаний здовідниковою цінністю мережі Інтернет. У віртуальному просторі зустрічаєтьсярізноманітна інформація, проте для вирішення конкретної дослідницької абометодичної задачі необхідно чітко уявляти, де саме розміщенні необхідні (аголовне - достовірні та надійні) відомості.

Нарешті, сучасніінформаційно-комунікаційні технології дають великі можливості для підтримкишколяра в процесі оволодіння мовою. Зокрема, мультимедійна презентаціядопомагає структурувати матеріал і активізувати увагу; комп'ютерні тренажери ітести приносять різноманітність в освоєння правил орфографії і пунктуації,являючи собою альтернативу втомлюваним і образним письмовим вправам. До речі,вченні, які працюють під керівництвом професора Коти Сильва в Департаментідослідження утворення Оксфордського університету у Великобританії, встановили,що молодші школярі легше сприймають і краще освоюють грамоту при використаннікомп'ютерних, а не "паперових" джерел. Для розвитку зв'язногомонологічного мовлення абсолютно незамінна практика роботи з текстовими редакторами,що дозволяє моделювати структуру відповідного твору, маніпулюючи не окремимисловами, а цілими блоками (над фразовою єдністю, абзацами і т. п.). Можнаукласти, що актуальність використання персонального комп’ютера в методиціукраїнської мови обумовлена і суб'єктивним чинником - особливостями суб'єктанавчального процесу.

Сучасніамериканські школи використовують комп’ютери на мови як доповнення доінформації, наданої вчителем [22].

Нині вженакопичено великий досвід залучення для використання комп’ютерів дітей ізпсихічними відхиленнями й інвалідів з метою підвищення ефективності процесуреабілітації. Корисні комп’ютерні ігри дітям із слабкими навичками письмовоїмови, для компенсації мовних порушень.

В Україні, а самев місті Києві, Ф. М. Ривкінд пропонує комп’ютерно-інтегровані уроки зукраїнської мови в 2 класі. Наприклад він обирає тему “Розвиток мовленнєвих здібностей.Корекція знань з української мови”. На уроці, крім того що учні краще засвоюють правопис слів зненаголошеними [е], [и] в коренях та вживання апострофа; розвивають мовленнєвіздібності, здатність до літературної творчості, вчаться перекладати вірші зросійської на українську мову, використовуючи свій словниковий запас, художнюінтуїцію, ритмічний слух; ще формують навички роботи в текстовому редакторі[30, 31].

Програми, яківикористовуються на уроках української мови викликають жвавий інтерес у дітейоригінальними цікавими завданнями, яскравими малюнками, цікавою реакцієюкомп’ютера на правильність (неправильність) виконання завдань. До того жрозроблені програми дають змогу фіксувати здобуті результати, помилки,витрачені на роботу з програмою та на відповіді час, допомагає педагоговідинамічно аналізувати рівень знань і практичних умінь учнів.

Виконуючинавчально-контрольну програму “Казкова граматика” діти утворюють відповідніформи іменника, визначають рід іменників, змінюють їх за числами та відмінками.Вони дістають практичне уявлення про основу і закінчення, виявляють значущічастини основи (корінь, префікс і суфікс).

Вивчення будовислова тісно пов’язується з роботою щодо збагачення словникового запасу учнів тарозвитку їхнього зв’язного мовлення. Ця програма формує уміння помічати втексті точне, образне, правильне і доцільне вживання слів.

Казкова граматика– це спроба комп’ютерного навчання основ української граматики не надискретному матеріалі (окремі речення), а на цілісному зв’язному текстовомуматеріалі (українська народна казка “Рукавичка”). Комп’ютерна реалізаціязабезпечує гнучкий зворотний зв'язок та системність викладу матеріалу.

Ефективномузасвоєнню учнями розділу “Мова і мовлення” допомагають мовленнєві ігровіситуації, частину яких закладено в систему тестів.

Тестуванняпередбачає перевірку знань молодших школярів найуживаніших синонімів,антонімів, багатозначних слів, вживаних у прямому та переносному значенні,найпоширеніших омонімів.

Мультимедійнітехнології виступають як ілюстрації основних ідей навчального матеріалу та дляперевірки якості знань і розв’язування задач. На такому уроці зберігається самеголовне – учні отримують знання від учителя, а мультимедійні засоби єдопоміжним дидактичним матеріалом. У свою чергу, мультимедійна система нетільки на 10 – 15 % прискорює темп уроку за рахунок посилення його емоційногофону, але й може представити предмет вивчення з різних сторін. Учитель одержуєможливість експериментувати і поліпшувати окремі методики викладання.

Готуючись доуроку, можна скористатися як готовими програмними засобами і створити свій уроку вигляді сайту, презентації, фільму або мультфільму. Під час підготовкивласного мультимедійного уроку можуть виникнути проблеми з пошуком необхідноїінформації (дуже допомагає використання мережі Інтернет), з визначенням формиподання матеріалу, яким програмним забезпеченням користуватися. Це потребує відучителя широких знань різноманітних програм: графічні, відео редактори,flesh-анімація, програми для створення презентації, web-редактор, програма дляроботи з звуком та інші. Все залежить від того, у якому вигляді ви вирішилиподати інформацію. Це може бути звичайне відео, презентація, web-сторінка зрізноманітними flesh-роликами і навіть програма на Delphi з включенняммультимедійних елементів. Взагалі вибір дуже великий.

Отже, використання персонального комп’ютера в шкільному курсі українськоїмови дозволяє вирішувати деякі актуальні задачі, пов'язані із специфічнимиметодичними, дидактичними і довідниковими проблемами навчання рідній мові, атакож з різноманітністю діяльності суб'єкта навчання - школяра - в процесісвідомого оволодіння мовною компетенцією в рідній мові.

Основні цілі курсу по підготовці вчителя до використання персонального комп'ютера.

Перша мета - систематизація електронних і мережних ресурсів по українській мові іприкладній лінгвістиці - реалізується на початковому етапі підготовки. В результатівчитель зможе орієнтуватися в наочних засобах персонального комп'ютера,підбирати щось необхідне у відповідність з власною педагогічному стилем іособливостями класу.

Друга мета - оволодіння методикою вживання персонального комп'ютера на уроках українськоїмови і позаурочних заняттях. Передбачається, що вчитель засвоїть основніспособи використання можливостей, що надаються