Смекни!
smekni.com

Використання комп'ютера на уроках рідної мови (стр. 5 из 7)

персональним комп'ютером: зможе спланувати урок роботи учнів з лінгвістичнимибазами даних в інтерактивному режимі, визначити місце мультимедійноїпрезентації в системі уроку і т.д. Очевидно, це наступний етап навчаннявчителів персональним комп'ютерам.

Третя мета - формування у вчителя уявлень про персональний комп'ютер - аналіз,обробці і зберігання мовних повідомлень (усних і письмових), тобто знайомство зконкретними технологіями, їх роллю в прикладній лінгвістиці, їх значенням длясучасного суспільства. Власне, саме остання мета повною мірою відповідає самоформулюванню "використовування персонального комп'ютера", по скількисистематизація наочно орієнтованих засобів часто має на увазі просту замінуносія інформації, а використання персонального комп'ютера на уроці - рядоверозширення методичного арсеналу.

Знайомство з основними технологіями дає можливість змінити сам підхід дотекстової інформації і способом їх уявлення і обробці. В результаті досягненнятретьої мети педагог навчиться самостійно формувати:

·                  базиданих по ключових темах теоретичної частини курсу;

·                  корпусатекстів для диктантів і викладів;

·                  матеріалидля моделювання основних комунікативних ситуацій і проектування етапівосвоєння, складних правил.

Формою контролю над успішністю оволодіння вчителем персональногокомп'ютера, разом із стандартним тестуванням, стає творче завдання: створеннямультимедійної презентації учбової бази даних, проекту уроку по заданій темі.

Підведемо підсумки. Завдяки персональному комп'ютеру вчитель долаєобмеженість в матеріалах, дістає доступ до словників і бібліотек. Учнів,безумовно, зацікавить робота в Інтернеті, створення гіпертекстів, подорож покорпусах текстів. Використовуючи персональний комп'ютер, педагог створюєдодаткову інформацію до вивчення рідної мови, освоєння правил грамотноїкультури, розвитку самостійної активної особи.

Вважаємо за необхідне підкреслити, що самі по собі персональні комп'ютерине оптимізують навчання, а також не в якій мірі не витісняють традиційні методиі прийоми. Використання персонального комп'ютера, як, втім, і будь-якого іншогометоду, не може бути самоціллю. Персональний комп'ютер лише дозволяє наблизитишкільну методику до вимог сьогоднішнього дня.

2.2Розробка дидактичних засобів на уроках української мови

Сучасний учительмає бути ознайомлений з багатством засобів навчання, що їх накопичилапедагогічна наука за час розвитку школи. Це допомагає йому вибрати для вивченняпевної теми найраціональніший і найдоцільніший, що сприятиме оптимізаціїнавчального процесу.

Для одного ізтаких засобів належить засіб використання персонального комп’ютера.

При раціональномувикористані ПК у дітей розвивається логічне мислення, формуються вмінняаналізувати об’єкти та явища, учні шукають закономірності, міркують зааналогією, за індукцією, висувають правдоподібні здогади, розвивають творчууяву тощо.

В цій курсовіроботі пропонується розробка деяких дидактичних засобів на уроках українськоїмови.

У програмітекстового редактора Microsoft Word розроблені такі завдання:

·                  Додаток1. Тема: “Звуки та букви” (використовується в 2 класі, наетапі закріплення вивченого). Мета: Розвивати мовлення. Виховувати чуйнеставлення до тварин. Закріпити навички правильної вимови й написання слів іззнаком пом’якшення. Робити звуко-буквенний аналіз таких слів. Завдання: “Дітки, погляньте на ілюстрації тварин.У кожного вони різні — ви повинні визначити, де менше звуків, ніж букв танамалювати звуко-буквенну модель до цих слів. Як це робити ми вивчали напопередньому уроці”. Для прикладу пропонуються слова: журавель, курча, сорока,заєць, слон, індик, зебра, кінь. Така вправа дає змогу вчителеві швидкоперевірити попередній матеріал, позитивною стороною є також те, що кожний ученьотримує індивідуальне завдання.

·                  Додаток2. Тема: “Склад — звукова одиниця мови. Великаі маленька буква” (2клас, робота над новимматеріалом). Мета: Розширювати уявлення учнів про склад як найменшузвукову одиницю, яка виділяється в мовному потоці. Удосконалювати вмінняправильного переносу слів з рядка в рядок складами. Вчити учнів знаходити втекстах слова — назви міст, сіл, річок і правильно їх писати (вміння розрізнятизагальну і власну назви без вживання терміну). Розвивати вміння аналізувати таробити висновки, логічне мислення та кмітливість. Виховувати любов до рідноїземлі. Гра Збери слово:

“Щоб помилки, хитрі й спритні

Не ховались урядках,

Щоб всі букви вкожнім слові

Опинились намісцях,

Будем гарнопрацювати,

Свою пильністьрозвивати.

Всі слова стоялина поличках. Але бігла мишка, зачепила хвостиком і вони всі попадали на підлогуі побилися. А наш Незнайко ніколи не вчився в школі і зовсім не знає як ціслова відремонтувати. Хто ж з вас допоможе Незнайкові відремонтувати слова?” Пропонуютьсяслова: Дніпро, Черкаси, вулиця, український, Запоріжжя.

·                   Додаток3. Гра “Чарівні клітинки” (2 клас). Застосовується набудь-якому уроці для зміни виду діяльності. Мета: Розвиток логічногомислення та кмітливості учнів. Завдання: “Вставте в клітинки букви 1) С, И, О, Р, М; 2) Р, М, А, Д, Я;3) У, Б, К, А, Р так щоб можна було зліва направо і зверху вниз прочитати триоднакових слова”.

·                  Додаток4. Темаміні вікторини: “Розумники й розумниці” (3 — 4 клас). Мета: Смислорозрізнювальнароль слів в українській мові. Розвивати вміння вживати у мовленні багатозначніслова, розвивати увагу до лексичного значення слів. Виховувати дружелюбність,колективізм. Запропоновані завдання: “Діти, перед собою ви бачите 4 етапи, які постарайтеся пройти. Вибиратиетап ви можете, утримуючи клавішу Ctrl, і натискати ліву кнопочку “мишки”. (Гіпертекстовітехнології в навчанні української мови потрібні для створення дидактичногоматеріалу на основні теми та розробки індивідуальних завдань учням). Першийетап називається “Метаграми”, які ви повинні розшифрувати. Метаграми (відгрецького “мета” — через; “грама” — буква) — це різновидзагадки, в якій слова, що загадуються утворюються заміною однієї букви другою.Метаграми часто римуються. Запропоновані слова: гумка — сумка, олово —слово, жало — сало, піт — кіт. Другий етап — “Анаграми” — це різновидзагадки, в якій слова, що загадуються, утворюються зміною наголосу, або формоюїх читання (з початку в кінець та навпаки). Пропонуються слова: тік —кіт, рис — сир, замок — замок. Третій етап — “Логогрифи” — загадка, в якій слова утворюютьсядодаванням і відніманням букв. Четвертий етап — Загадки-омоніми — цебагатозначні слова. Запропоновані слова: лист дерева, лист в конверті;підйомний кран, водопровідний кран; гайковий ключ, ключ від дверей. Хто з васнайшвидше і найправильніше виконає завдання вікторини, отримує медаль “Королева(король) розуму””.

У програмі Paint:

·                  Додаток5. Дидактичнакартка “Буква З” (1 клас). Пропонується на будь-якому уроці при вивченнібукви. Діти можуть і самі, вивчившироботу в Paint, розробити такі картки(намалювати тваринку та написати до неї віршик).

·                  Додаток6. Гра “Допоможемо Незнайкові” (1 клас). Цю гру доцільно проводитина уроці письма. Мета: Закріпити уявлення дітей про фонетичну і графічнусистему рідної мови. Діти бачать перед собою елементи букв, вони повинні їхвідновити. “Сьогодні Незнайко повитиравелементи деяких букв, а відновити їх не зумів. Звернувся за допомогою до нас.Допоможемо йому?”.

Програма Microsoft Excel:

·                  Додаток7(доданий надискеті).Тести: Це один з прийомів контролю за навчально-пізнавальноюдіяльністю учнів. Мета: дає можливість швидко визначити рівень засвоєнняпрограмового матеріалу, виявити прогалини у знаннях учнів та внести корективи ворганізацію навчально-виховного процесу. Пропонуються тести на тему “Речення”, коли відповідь обирається з встановленого набору варіантів.

Програма Microsoft Power Point:

·                  Додаток8 (доданийна дискеті). Презентація в Microsoft Power Point. Тема: “Ненаголошені голосні [е], [и]. Чергування голосних [і]-[о], [і]-[е]; приголосних [г]-[з]-[ж], [к]-[ц]-[ч], [х]-[с]-[ш]” (2 клас). Мета: Ознайомити учнів з важливими для формуванняорфоепічних та орфографічних відомостями про вимову і написання слів знаголошеними голосними звуками [е], [и]; чергуванням голосних звуків [і]-[о], [і]-[е];приголосних звуків [г]-[з]-[ж], [к]-[ц]-[ч], [х]-[с]-[ш]. Формувати в учнівнавички літературної вимови. Розвивати вміння порівнювати. Виховувати почуттягордості за мелодійну, співучу українську мову. Вчитель використовуєпрезентацію як демонстраційний матеріал, і з поєднанням слова пояснює новийматеріал. Як висновок, мультимедійні технології дають дуже велику користь:допомагають легко засвоїти навчальний матеріал, роблять уроки цікавими танаочними. Найскладніше: знайти правильне співвідношення між кількістю корисногоматеріалу і “розважальних” засобів для його передання. Перевищення першого чидругого може перетворити урок на подання “сухого” матеріалу або на шоу. Тобто,все повинно мати міру.