Смекни!
smekni.com

Використання комп'ютера на уроках рідної мови (стр. 6 из 7)

Отже, правильнаорганізація й методика проведення занять з української мови із використаннямперсонального комп’ютера сприяє формуванню мовознавчих знань, умінь і навичокучнів. Велике значення має при цьому ретельна підготовка вчителя до уроку.Кожний урок треба глибоко і цілеспрямовано продумати, між уроками повинен бутитісний зв'язок, треба систематично закріплювати здобуті знання і навички. Зметодично правильно побудованим уроком пов’язана і хороша дисципліна на уроці,інтерес і любов учнів до предмета.

Велике значенняпід час опрацювання з персональним комп’ютером має спостереження вчителя заправильною посадкою дітей, за тим як вони користуються пристроями ПК. Робота зперсональним комп’ютером допоможе учням набути початкових технічних навичок,які тісно пов’язані з розвитком і постановою руки.

2.3Практика впровадження

На сьогоднішнійдень фінансове забезпечення загальноосвітніх шкіл на дуже низькому рівні — невистачає коштів для придбання ІКТ. А якщо і є комп’ютерний клас, токористуються ним лише старшокласники, школярі ж початкових класів доступу доІКТ не мають.

Проводилосьопитування в трьох школах міста Тернополя: ЗОШ І-ІІІ ступенів №7; КЗОШ І-ІІІступенів з поглибленим вивченням іноземних мов №12; ЗОШ І-ІІІ ступенів№24.Вчителям початкових класів були задані такі запитання:

1.               У вашійшколі запроваджений курс інформатики для початкових класів?

2.               Чипроводяться комп’ютерно-інтегровані уроки?

3.               Як вивважаєте, чи варто вчити дітей працювати з комп’ютером?

4.               На вашпогляд, чи є позитивною стороною міждисциплінарні інформаційні зв’язки всіхпредметів навчальних планів початкової школи?

5.               Якби вимали можливість, чи використовували б комп’ютер як дидактичний засіб на різнихуроках, зокрема української мови?

В ході проведенняопитування вияснилось, що в ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 та КЗОШ І-ІІІ ступенів зпоглибленим вивченням іноземної мови №12 ІКТ в початковій школі невикористовується. Проте вчителі вважають:

·                  Якщонемає належних фахівців, які можуть на досить високому рівні, грамотно вестизаняття, то краще зовсім не вчити маленьких дітей користуватися персональнимкомп’ютером.

·                  Уроки звикористанням ІКТ повинні проводити вчителі початкових класів, які добре знаютьвікові особливості учнів, методику роботи в початкових класах.

·                  Комп’ютерна уроках варто використовувати лише тоді, коли він несе щось нове, корисне іцікаве, коли його використання доцільне і виправдане.

Поглиблена бесідапроходила з вчителями ЗОШ І-ІІІ ступенів №24. за програмою в початковій школівведений курс інформатики, де в більшості на уроках використовуютьсякомп’ютерні ігри, побудовані на визначеному навчальному матеріалі і звідповідними педагогічними цілями. Використовуються ігри із застосуваннямлогіки, які спонукають малят до творчості. Ігрові мультимедійні програмисприяють рефлексії учнів своєї діяльності в традиційних і комп’ютернихнавчальних середовищах. Проте компютерно-інтегровані уроки проводяться доситьрідко.

Вчителі поділись цікавоюпедагогічною практикою:

·                  Дітикраще справляються з завданнями , коли працюють парами.

·                  Комп’ютервключає дітей до активної праці, підвищує їх інтерес до навчання, сприяєкращому засвоєнню матеріалу, підвищує ефективність навчання.

Отже, підводячипідсумки, слід відзначити — комп’ютерно-інтегровані уроки не впровадженні вбільшості школах Тернополя, у зв’язку з багатьма причинами це і недостатнєфінансове забезпечення, і мізерна кількість фахівців з інформатики (вчителівпочаткових класів). Сподіваємось, що в майбутньому наша країна буда повністюкомп’ютеризована.


Висновки

Використанняперсонального комп’ютера у навчальному процесі позитивно впливає на: способиподання змісту навчання, управління навчально-пізнавальною діяльністю,стимулювання цієї діяльності, контроль та перевірку засвоєння навчальногоматеріалу тощо. Відкриваються широкі перспективи під час вивчення українськоїмови. З’являються можливості розвитку і динаміці показати недоступні длябезпосереднього спостереження явища та процеси, доповнити і поглибити знання,які учні отримали з інших джерел, перейти від одиничного до загального, відокремих прикладів до формування понять. Використання персонального комп’ютерадає змогу подати і опрацювати значно більше навчальної інформації, робити їїдоступнішою для сприйняття, зрозумілішою за допомогою відео супроводу,інтерактивності навчальних систем.

Систематичнепроведення занять із української мови з допомогою використання комп’ютера, даєможливість вчителеві продуктивно керувати навчально-пізнавальною діяльністюучнів, контролювати рівень засвоєння програмного матеріалу, вносити корективи впроцес викладання, виявляти прогалини в знаннях учнів з метою подальшоговивчення недостатньо засвоєного матеріалу.

Сфера застосуваннякомп’ютера у молодших школярів надзвичайно широка. Їх можна успішновикористовувати для подання нового матеріалу, закріплення здобутих знань,особливо на етапі тренування. Машинний контроль знань дає змогу вчителеві таучням швидко ознайомитися з результатами перевірки.

Маючи перед собоюіндивідуальний екран, учень працює значно активніше, ніж перед дошкою чи навітьіз зошитом: стандартизований шрифт, раціональне розміщення інформації, їїкольорове оформлення значно підвищують швидкість і якість сприймання матеріалу,а отже, і ефективність навчальної діяльності.

Комп’ютер завідповідною програмою дає змогу враховувати особливості учнів і класу, і в разіускладнення видавити йому наступні завдання. Застосування комп’ютера у класідає можливість не тільки враховувати пізнавальні можливості кожного учня, а йрозвивати його інтелект.

Ідея вихованняпокоління, з ранніх років психологічно підготовленого до користуваннякомп’ютером – важлива і перспективна для розвитку суспільства, його науки,культури. Саме для таких людей персональний комп’ютер буде часткою їхньогожиття.

Введеннякомп’ютерів у систему дидактичних засобів може стати істотним чинникомзбагачення інтелектуального, естетичного та морального розвитку дитини. Широкевпровадження персональних комп’ютерів підніме загальний рівеньнавчально-виховної роботи в початковій школі. Використання комп’ютерів не мета,а засіб виховання і розвитку творчих здібностей дитини, формування їїособистості.

Доведетьсямайбутньому спеціалісту початкової ланки освіти думати і про комп’ютернукультуру дитячого мовлення. Не можна відставати від інноваційних підходів іметодів навчання. Приходить час, коли писати твори на уроках мови,спостерігаючи лише красу природи на сюжетних картинах, окремих серіях малюнківабо в реальній дійсності. Настав час комп’ютеризації, і потрібно йти в ногу зрозвитком науки й техніки. Тому, вдосконалюючи власну культуру мовлення,доречно звертатися саме до активізації словника лексикою між предметнихзв’язків.

Сучасна людинамає знати комп’ютер. Це – корисна, зручна і цікава апаратура. В майбутньомунаша країна буде повністю комп’ютеризована, і до цього вже не так далеко.


Списоквикористаної літератури

1.          Айзенх Г. Ю. Проверьте свои способности. - М. – 1972.

2.          Бешенков С. А. Гуманитарная информатика в начальном обучении //Информатика и образование. – 19997. - №4. – С. 62–64.

3.          Бочкин А. И. Методика преподавания информатики: Учебное пособие. –МН: Высшея школа, 1998. – 431 с.

4.          Бурау И. Я. Загадки мира букв. – Донецк: Стелкер, 1997.

5.          Вєтрова І. Перше слово “мама”, друге “комп’ютер”: Вплив комп’ютерана психологічний розвиток молодшого школяра/ Відкритий урок розробки технологіїдосвіду. – К., 2004. № 1–2. – С.49–51.

6.          Витуховская А. А. Комп’ютерная поддержка учебных курсов дляначальной школы // Информатика в начальном образование: Информатика иобразование. – 2001. - №1.

7.          Волков Б. С. Психология младшего школьника: Учебное пособие. 3-еИзд., испр. и доп. — М.: Педагогическое общество России, 2002. — 128 с.

8.          Воробьева В. В. К вопросу об исследовании комп’ютерных программ вучебно-воспитательном процессе начальной школы // Новые подходы к пониманиюсущности развивающего начального обучения: Материалы региональной научнометодической конференции. – Псков: ПГПИ, 2001.

9.          Гевал М. Д. Загальні принципи використання комп’ютера на урокахрізних типів // Комп’ютер у школі та сім’ї. – 2000. - №3. – С. 34–34.

10.      Дворецкая А. В.Основные типы комп’ютерных средств обучения // Педагогическая технология. – М.,2004. - №2. – С. 38–40.

11.       Духнякова В. Л.,Мулова И. Б. Информатика в младших классах. – Львов: Институт усовершенствованияучителів, 1992.

12.      Елина Н. В. Создание предпосылок грамотного письма // Начальнаяшкола. – 1995. - №3.

13.     Жалдак М. І., Рамський Ю C. Державний стандарт загальної середньоїосвіти в Україні. Освітня галузь "Інформатика". Проект. - К., Генеза.1997.-с. 14-15.

14.     Жалдак М. І. Яким бути шкільному курсу „Основи інформатики”//Комп’ютер у школі та сім’ї. — №1. —1998. —с. 3-8.