Смекни!
smekni.com

Використання комп'ютера на уроках рідної мови (стр. 1 из 7)

Зміст

 

Вступ. 2

Розділ І.Особливості проведення уроків української мови в початковій школі 3

1.1 Змістуроків української мови. 3

1.2Психолого-педагогічні особливості уроків. 8

1.3 Перевагита недоліки використання персонального комп’ютера на уроках української мови. 13

Розділ ІІ.Методика проведення уроків української мови в початковій школі із використаннямперсонального комп'ютера. 17

2.1Використання персонального комп'ютера вчителем початкових класів. 17

2.2 Розробкадидактичних засобів на уроках української мови. 23

2.3 Практикавпровадження. 27

Висновки. 30

Списоквикористаної літератури. 32

 


Вступ

Аналіз науковоїлітератури показує, що проблема використання персонального комп’ютера на урокахукраїнської мови в початкових класах є складовою частиною досліджень в галузіпедагогіки, психології та методики викладання української мови.

Проблемавикористання персонального комп’ютера на уроках української мови в початковихкласах посідає важливе значення для формування особистості школяра і займаєзначне місце у навчально-виховному процесі.

Зважаючи нанауково-практичне значення проблеми, доводиться констатувати, що психологічномута педагогічному аспекті вона залишається ще недостатньо вивченою.

З огляду назначущість теми та її актуальність і була обрана тема курсової роботи.

Мета — вивченняефективності традиційних підходів до використання персонального комп’ютера науроках української мови в початковій школі.

Об’єктомдослідження є можливість проведення уроків української мови в початковій школіз використанням персонального комп’ютера.

Предметдослідження — засоби, що розроблені на основі використання ІКТ, якізабезпечують активізацію пізнавальної діяльності молодших школярів.

На основі аналізупедагогічної та методичної літератури ми визначили такі завдання курсовоїроботи: розкрити особливості використання персонального комп’ютера на уроках;охарактеризувати умови і прийоми застосування ІКТ; описати роль вправ звикористанням персонального комп’ютера на уроках української мови.


РозділІ. Особливості проведення уроків української мови в початковій школі1.1Зміст уроків української мови

 

Курсукраїнської мови – важлива складова загального змісту початкової освіти, оскільки він нетільки є окремим навчальним предметом, а й виступає основним засобом опануванняусіх інших шкільних дисциплін. Основна його мета – забезпечити розвиток,удосконалення умінь і навичок усного мовлення (слухання-розуміння, говоріння);навчити дітей читати і писати; сформувати певне коло знань про мову і мовніуміння; забезпечити мотивацію навчання рідної мови.

У процесіпочаткового навчання української мови поглиблюються уявлення школярів пронавколишній світ, розвивається їхнє образне і логічне мислення; здійснюєтьсяпатріотичне, морально-етичне, естетичне виховання учнів.

Навчанняукраїнської мови має бути спрямоване на розвиток у дітей, окрім загальномовленнєвих, таких загально навчальних умінь: організаційних, загальнопізнавальних, контрольно-оцінних. Важливо формувати у школярів почуттявідповідальності за виконуване завдання, готовність самостійно працювати зновим, доступним за трудністю навчальним матеріалом, мати власну думку зобговорювальних питань, обґрунтовувати її.

Вивчення рідноїмови уже в початкових класах створює значні можливості для розвитку соціальнихнавичок учнів, насамперед уміння спільно працювати в парах. Необхідновиховувати у дітей самоповагу і повагу до інших, уміння дати оцінку роботіінших або висловити з цього приводу критичні зауваження, змінити свою думку уразі переконливих аргументів інших учасників спільної роботи і т. ін.

Відповідно доДержавного стандарту початкової загальної освіти галузь (навчальний предмет)українська мова будуються за такими трьома змістовними лініями: комунікативною,лінгвістичною (мовною), лінгвокраїнознавчою.

Комунікативназмістова лінія, яка є основною, передбачає розвиток усного і писемного мовленняучнів, їхнє вміння користуватися мовою як засобом спілкування, пізнання,впливу. З цією метою розвиваються, удосконалюються усні види мовленнєвоїдіяльності, якими учні певною мірою оволоділи у дошкільному віці(слухання-розуміння; діалогічне, монологічне мовлення), а також формуються,удосконалюються види мовленнєвої діяльності, які пов’язані з писемним мовленням(читання вголос і мовчки, письмо).

Лінгвістична(мовна) змістова лінія, маючи спрямованість на засвоєння школярами знань промову, мовні уміння, розробляється з урахуванням того, що в початковому курсіформування в учнів знань про мову, умінь виконувати певні види мовного аналізу,має пропедевтичний характер. Цю роботу слід підпорядковувати розвитку в учніворфоепічних, лексичних граматичних, правописних умінь.

Лінгвокраїнознавчазмістова лінія передбачає розширення уявлень учнів про культуру українськогонароду, про її особливості в різних регіонах України. Ця робота має органічнопоєднуватися з іншими аспектами навчання і реалізовуватись за допомогоюдібраних текстів, використання тематичних груп слів, стійких виразів, у якихвідображуються особливості матеріальної і духовної культури народу,національного характеру. Назва цієї змістової лінії акцентує необхідністьприділяти особливу увагу мовним аспектам проблеми: тлумаченню значення,особливостей використання слів, фразеологізмів, прислів’їв, приказок; розвиткууміння доречного використання їх у мовленні; роботі над текстами; написаннютворчих робіт з використанням етнографічних елементів змісту тощо.

Зазначені трилінії пронизуються діяльнісною лінією, яка забезпечує практичні уміння йнавички, передбаченні програмою з мови і мовлення.

У початковомуетапі навчання мови виділено такі аспекти роботи: “Навчання грамоти”,“Мовленнєва діяльність”, “Знання про мову, мовні уміння”, “Правопис”, “Графічнанавичка письма. Техніка письма. Культура оформлення письмових робіт”.

Наприкінцікурсу української мови в початкових класах до учнів ставляться такі вимоги.

Учні повиннізнати:

·                  українськийалфавіт, букви на позначення голосних і приголосних звуків; способи позначенням’якості приголосних звуків; букви на позначення дзвінких і глухих приголосних;

·                  значущічастини слова: основа, закінчення, корінь, суфікс, префікс;

·                  частинимови та їх граматичні ознаки;

·                  видиречень за метою висловлювання (розповідні, питальні, спонукальні) та заінтонацією (окличні, неокличні); головні і другорядні члени речень.

Учні повиннівміти:

·                  розрізнятина слух голосні і приголосні звуки, тверді і м’які, дзвінкі і глухі приголосні;

·                  розташовуватислова за алфавітом, орієнтуючись на другу і третю літеру в слові; користуватисяорфографічним словником;

·                  визначатинаголос у словах;

·                  слухати ірозуміти після одного прослуховування усне висловлювання (текст, якийвідноситься до художнього і науково-художнього стилів; час звучання принепоспішливому читанні орієнтовно 3 – 4 хв.);

·                  складатидіалог (5 – 6 реплік на кожного з його учасників, не враховуючи етикетнихформул початку і кінця розмови); одним з учасників діалогу може бути вчитель;

·                  переказувати(детально, вибірково) текст, який відноситься до художнього абонауково-художнього стилів і до одного з типів мовлення (розповідь, опис,міркування) – обсяг початкового матеріалу 70 -90 слів;

·                  складатиусне висловлювання (усний твір) – час звучання орієнтовно 1 – 2 хв. ;

·                  читативголос, правильно вимовляючи слова та інтонуючи речення, різні за метоювисловлювання, за емоційним забарвлення; із звертанням, яке стоїть на початку,в середині або в кінці речення, логічно правильно поділяючи речення на частини;

·                  писатипереказ розповідного тексту з елементами опису або міркування (обсягпочаткового тексту 40 – 60 слів);

·                  добиратидо тексту заголовок відповідно до теми і основної думки тексту; знаходити втексті зачин, основну частину і кінцівку; ділити текст на частини за поданимпланом і самостійно; зв’язувати два речення за допомогою слів: він, цей, такий,тоді, спочатку, потім, по-перше, по-друге;

·                  розрізнятина слух і на письмі розповідні, питальні, спонукальні, а також окличні речення,із звертанням; скласти за малюнком, за описаною ситуацією речення, різні заметою висловлювання і за інтонацією, речення зі звертанням, які складаються зодного або кількох слів і розміщених на початку, в середині або в кінціречення;

·                  об’єднуватидва простих речення в складне;

·                  знаходити,визначати закінчення в слові, поданому в кількох формах;