Смекни!
smekni.com

Формування результатів діяльності (стр. 2 из 2)


Рис. 4.1. Звіт "Декларація на прибуток"

У шапці форми звіту обов'язково потрібно вказати період його формування. Якщо звіт заповнюватиметься вручну, натиснувши кнопку "Бланк", можна отримати бланк Декларації із заповненою шапкою. Якщо ви хочете заповнити звіт автоматично, клацніть на кнопці "Заповнити".

Суми з осередків автоматично побудованого звіту можна розвернути за допомогою кнопки "Розкрити" або клавіші F5. Відкриється окреме вікно з інформацією, як отримана цифра у вибраному осередку звіту. Як приклад, на рис. 4.2 приведена розшифровка рядка 1.1 додатку А.

Рис. 4.2. Розшифровка пункту 1.1. додатку А.

Ті осередки, інформацію з яких можна розшифрувати, забарвлені в жовтий колір. У осередках, забарвлених в зелений колір, підсумовуються підсумкові дані з відповідних жовтих осередків звіту. Відзначивши прапорцем пункт "Автоматичний розрахунок" можна включити автоматичний перерахунок підсумкових (зелених) осередків при зміні інформації в жовтих осередках. Проте редагувати зелені осередки уручну при цьому буде неможливо.

Відзначивши пункт "З копійками", можна отримати звіт з незакругленими сумами (у гривнях і копійках), а не в тисячах гривень. Суми в жовтих осередках при цьому можна буде редагувати уручну, але вводити їх також слідує в гривнях і копійках, оскільки округлення в цьому режимі проводиться автоматично.

Сформований і відредагований (або заповнений уручну) звіт можна зберегти в каталозі бази, для цього в настройках звіту є кнопка "Зберегти". До речі, програма сама пропонує зберегти звіт при його закритті. Щоб знайти потім збережений звіт, потрібно через меню "Звіти - Регламентовані звіти" вказати групу звітів, до якої він належить, виділити потрібний звіт в нижньому вікні і клацнути на кнопці "Відновити". У відновленому звіті функція "Розкрити" буде недоступна.

Звіт "Декларація по податку на прибуток підприємства" вимагає для автоматичної побудови дані із звітів за попередні періоди. У вікні повідомлень при його формуванні виводяться повідомлення:

- Файл звіту за IV квартал 2002 року не виявлений! Автоматичне заповнення рядку з кодом 09 неможливо!

- Файл звіту за IV квартал 2003 року не виявлений! Автоматичне заповнення рядки з кодом А додатки РЗ неможливо!

У звіту немає даних про балансові збитки, не компенсовані прибутком до 01.01.2003 р., а також про прибуток оподаткування попереднього звітного року. Ці дані можна ввести в осередки уручну.

5. Перевірка побудованих звітів

Звіти автоматично заповнюються відповідно до законодавчої і інструктивної бази, але в припущенні, що ваш облік ведеться в рамках типової конфігурації "1С: Бухгалтерії" для України звичайним способом, і ніяких специфічних особливостей не має. Якщо ваша конфігурація програми допрацьована під специфіку конкретного підприємства, унаслідок чого ваш облік має істотні особливості, можлива некоректна або спотворена побудова регламентованих звітів.

У будь-якому випадку правильність заповнення регламентованих звітів необхідно проконтролювати. Перевірку розрахованих автоматично кількісних і сумових показників можна здійснювати за допомогою стандартних звітів. Стисло розповімо, на що при цьому слід звернути увагу.

"Декларація по прибутку" заповнюється не тільки на підставі даних по забалансових рахунках податкового обліку і аналітики по виду субконто "Валові доходи/витрати". Суми нарахованих і перерахованих податків і зборів вибираються безпосередньо з оборотів по субрахунках рахунків 64 і 65. Будь-яку з цих цифр можна перевірити стандартними бухгалтерськими звітами.

"Декларація по ПДВ" заповнюється по введених в базу і проведених податкових накладних. Отже, перевірити декларацію можна, роздрукувавши Книгу продажів і Книгу придбань. Якщо в базу введені додатки 2 до податкових накладних (Розрахунки коректування кількісних і вартісних показників), то за їх даними будуть заповнені додатки до декларації. Нагадаємо, що при торгівлі уроздріб немає необхідності формувати "витікаючи" податкові накладні: інформація про продажі вибирається безпосередньо з документів "Роздрібна накладна".

Баланс заповнюється на підставі сальдо бухгалтерських рахунків відповідно до П(С) БУ 2. Перевірити баланс можна, порівнявши його з оборотно-сальдовою відомістю. Звернете увагу: багато рядків балансу містять розгорнене сальдо. При формуванні оборотно-сальдової відомості, не забудьте в її настройках вказати виведення розгорненого сальдо по субрахунках і субконто.

Перед побудовою всіх звітів, необхідно закрити робочий період. Якщо ви спробуєте автоматично побудувати баланс, не виконавши закриття робочого періоду, актив з пасивом у вас не зійдуться!

Для розшифровки показників Звіту про фінансові результати і інших фінансових звітів використовуються дані аналітичного обліку по субконто 4віди діяльності" і "Види витрат". Проконтролювати їх можна за допомогою оборотно-сальдової відомості по рахунку, аналізу субконто і інших стандартних звітів.

При формуванні звіту "Розрахунок єдиного податку" в документах "Банківська виписка", "Прибутковий касовий ордер" і "Витратний касовий ордер" аналізується значення реквізиту "Вид приходу/витрати грошей". Якщо реквізит встановлений у відповідне значення ("Виручка... ", "У зв'язку з веденням хоз. діяльності" і т. п.) суми з документів переносяться в звіт. При побудові звіту використовуються також дані по субрахунку 6417 "Розрахунки по єдиному податку". Нагадаємо, що нарахування єдиного податку (Кт 6417) заноситься в базу ручною операцією, його перерахування (Дт 6417) - документом банковськая виписки".

Для правильного складання звітів по зарплаті співробітників украй важливо правильно вести аналітичний облік. Фонд оплати праці за місяць і його виплата визначається по значенню другого виду субконто, підключеного до субрахунку 661, - "Місяць нарахування ЗП". Перевіряти аналітику зручно за допомогою оборотно-сальдової відомості по субрахунку 661, розгортаючи сальдо в зворотному порядку: по місяцях нарахування зарплати (субконто 1), і потім - по співробітниках (субконто 2). По субконто "Місяць нарахування ЗП" не повинно бути негативного сальдо, і не повинно бути залишків, якщо заробітна плата виплачена.


Література

1. Карминский Информационные технологии в экономике. – М., 2002.

2. Информационные системы в экономике. – М., 2004.