Смекни!
smekni.com

Облік та контроль розрахунків за виплатами на соціальні заходи в ДП НДГ "Україна" ЖНАЕУ Черняхівського району Житомирської області (стр. 10 из 14)

Облік розрахунків за пенсійним страхуванням, соціальним страхуванням на випадок безробіття, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві в ДП НДГ «Україна»ведеться згідно з вище перерахованими нормативними документами на належному рівні, але поряд з цим існує великий недолік. Бухгалтерський облік господарської діяльності частково ведеться без застосування ПК.

На сьогоднішній день одним із основних шляхів удосконалення обліку на ДП НДГ «Україна» є перехід на сучасні комп'ютерні технології його ведення з урахуванням національних особливостей народного господарства. Використовуючи технічні можливості сучасних комп'ютерів, процес обліку може зводитися в основному тільки до реєстрації даних первинних документів (у вигляді стандартизованих бухгалтерських проводок) і накопичення їх протягом року в базі облікових даних комп'ютера. Такий підхід до технології обробки облікових даних дозволяє:

- одержувати облікові регістри (баланс, аналітичні рахунки і витяжки з них) практично на будь-яку дату, не чекаючи закінчення облікового періоду, що значно підвищує оперативність бухгалтерського обліку;

- залежно від потреб управління одержувати множини групувань і узагальнень в обліку, в межах класифікації облікових номенклатур, що значно

збільшує аналітичність обліку без підвищення трудомісткості його ведення;

- проводити аналіз з різних сторін діяльності підприємства на регулярній

- основі (в регламентованому режимі) або за необхідності (за запитами);

- складати в автоматизованому режимі форми бухгалтерської звітності і

- форми статистичної звітності;

- проводити комплексні, багатоваріантні, прогнозні аналізи та розрахунки;

- зменшити трудомісткість обліку за рахунок автоматизації його ведення.

Задачею автоматизації є підвищення якості роботи як бухгалтерів, гак і бухгалтерії в цілому. Перехід до автоматизованого бухгалтерського обліку вимагає не лише бажання і коштів, але й значної підготовчої роботи, як організаційної, так і методичної. Перехід потрібно організовувати планово, поетапно, краще до початку звітного періоду. Потрібно оцінити склад і обсяги необхідного документообігу, визначитись, які документи будуть вестись в електронному вигляді, а які в паперовому. Вибір засобів автоматизації завжди має здійснюватись безпосередньо зацікавленими спеціалістами - керівником, бухгалтером. [52, c. 39]

Таким чином, автоматизація обліково-планових робіт та застосування прогресивних форм обліку та документації в ДП НДГ «Україна» забезпечить зниження затрат часу на обчислення і розрахунки, а також створить умови для підвищення продуктивності праці і здешевлення облікового апарату.

На сьогоднішній день найбільш оптимальним для господарства є встановлення комп'ютерної програми "1С:Бухгалтерия 7.7", яка є складовою частиною системи програм "1С:Предприятие 7.7" - її компонентою. "1С:Бухгалтерия 7.7" - це програма для ведення бухгалтерського обліку, що може застосовуватись на підприємствах різних форм власності та видів діяльності.

Висновки до розділу 2

Бухгалтерський облік розрахунків за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням вимагає їх належного документального оформлення. Сума утримань до фондів соціального страхування із заробітної плати працюючих відображається в розрахунково-оборотній відомості, в якій відображаються розрахунки з робітниками та службовцями з оплати праці, і в якій зазначаються суми нарахованої заробітної плати і суми утримань, в тому числі і зборів на соціальне страхування.

Облік розрахунків за страхуванням в ДП НДГ «Україна» ведеться за зборами на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття, за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, страхуванням майна та за страхуванням від нещасних випадків на виробництві та за іншими розрахунками зі страхування. Порядок нарахування таких зборів регулюється чинним законодавством. Для обліку розрахунків за всіма видами страхування призначений рахунок 65 "Розрахунки за страхуванням".

Аналітичний облік організовується за складом і категоріями працівників, від заробітної плати яких здійснюють відрахування на соціальні заходи.

Синтетичний облік розрахунків за зборами на державне пенсійне та соціальне страхування ведуть у регістрах фінансового обліку. Зокрема, для цього призначено Журнал 10. У цих реєстрах передбачене відображення як кредитових, так і дебетових обігів за рахунком 65 «Розрахунки за страхуванням».

Облік розрахунків за пенсійним страхуванням, соціальним страхуванням на випадок безробіття, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві в ДП НДГ «Україна»ведеться згідно з вище перерахованими нормативними документами на належному рівні, але поряд з цим існує великий недолік. Бухгалтерський облік господарської діяльності частково ведеться без застосування ПК.

На сьогоднішній день одним із основних шляхів удосконалення обліку на ДП НДГ «Україна» є перехід на сучасні комп'ютерні технології його ведення з урахуванням національних особливостей народного господарства.

Автоматизація обліково-планових робіт та застосування прогресивних форм обліку та документації в ДП НДГ «Україна» забезпечить зниження затрат часу на обчислення і розрахунки, а також створить умови для підвищення продуктивності праці і здешевлення облікового апарату.

Розділ 3. Організація аналітично-контрольної роботи в ДП НДГ «Україна»

3.1 Організаційні основи контрольно-аналітичної роботи на підприємстві

Для забезпечення належної достовірності облікових і звітних даних, а також з метою раціонального використання ресурсів на підприємстві створюється система внутрішньогосподарського контролю. Під час її організації слід знайти розумний компроміс між бажанням максимально понизити ймовірність розкрадань та допущень помилок, і витратами на організацію та функціонування такої системи.

До завдань внутрішньогосподарського контролю належать надання інформації про господарські процеси, що відбуваюьбся; надання допомоги в прийнятті найбільш ефективних управлінських рішень; своєчасне виявлення та усунення умов і факторів, які заважають ефективній діяльності підприємства тощо.

Внутрішній контроль на підприємстві може проводити ревізійна комісія, відділ внутрішнього аудиту або конкретний працівник. На досліджуваному підприємстві немає служби контролю, і вся відповідальність слід рівномірно розподілина між працівниками.

Успішна робота системи внутрішнього контролю багато в чому залежить від кваліфікації працівників, вивчення та підготовки кадрів, системи найму, мотивації персоналу.

Однією із складових частин внутрішньогосподарського контролю є бухгалтерський контроль. Це контроль самого бухгалтерського обліку і звітності. Він здійснюється для забезпечення надійності облікових даних, переслідуючи наступні цілі: попередити втрати грошей чи цінностей в результаті крадіжок чи зловживань; забезпечити точний облік фактів господарського життя та інформації в облікових регістрах тощо. Мета бухгалтерського контролю - проведення перевірки доцільності і достовірності господарських операцій до моменту їх здійснення або перед їх завершенням на підставі бухгалтерських документів, а також перевірка правильності ведення бухгалтерського обліку та вивчення результатів господарської діяльності підприємства.

Забезпечення достовірності даних у процесі обліку - основне завдання бухгалтерського контролю, а саме:

а) не допускати відображення в обліку фіктивних господарських операцій;

б) отримувати дозвіл уповноваженої особи на проведення господарської операції, щоб не мала місця несанкціонована операція, що може призвести до зловживання;

в) відображати в обліку лише реально здійсненні господарські операції.

В залежності від часу здійснення перевірки контроль поділяється на: попередній, оперативний (поточний) та послідуючий.

Попередній контроль здійснюється до початку операцій або процесу виробництва і застосовується, зокрема, для підтвердження доцільності і законності господарських операцій (або управлінського рішення) до моменту його реалізації.

Поточний контроль проводиться в процесі здійснення господарських операцій для виявлення недоліків у прийнятті рішень з метою застосування оперативних заходів щодо усунення негативних факторів. Сутність поточного контролю полягає у встановленні відхилень, порушень і інших причин в процесі здійснення операцій. Його проводять шляхом перевірки та аналізу облікових регістрів, звітів підрозділів, а при потребі складають аналітичні таблиці і групувальні відомості; організовують контроль за правильністю оформлення первинних документів.

Важливою ділянкою бухгалтерського контролю є перевірка правильності відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку та записів операцій в облікових регістрах, дотримання правил групування документів, що підтверджують факт господарської операції, їх зберігання і користування ними, відповідності показників облікових регістрів формам звітності. В ході систематичного контролю виявляється порушення оформлення первинних документів, графіків передачі та обробки документі.

Наступний контроль проводиться після того, як відбулися ті господарські операції або події, які контролюються. Такий контроль охоплює перевірку правильності і законності проведених господарських операцій на підприємствах, виявляє порушення і зловживання, а також дає можливість розробити заходи щодо усунення недоліків та їх попередження в майбутньому.