Смекни!
smekni.com

Організація процесу аудиторської перевірки та надання інших послуг (стр. 3 из 5)

Програма аудиту поточних зобов’язань за розрахунками з оплати праці

Замовник аудиту: Управління Державного казначейства у місті Рівне

Період аудиту: 15.11.09. – 26.11.09 р.

Аудиторська фірма: «Лотос»

Керівник аудиторської перевірки: Бондарець Віталія Василівна

Об’єкт аудиту: Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці


Загальні завдання аудиту Конкретні завдання аудиту Процедури аудиту Термін проведен-ня Викона-вець Посилання на робочі документи аудитора
1 2 3 4 5 6
Реальність існування Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці фактично існують та відображені на рахунках обліку Перевірка фактичної наявності здійснення видатків на оплату праці. Перевірка поточних господарських операцій по документах з оплати праці (розрахунково-платіжні відомості, меморіальний ордер №5 «Зведення розрахункових відомостей із заробітної плати та стипендій», книга «Журнал-головна») з метою перевірки залишку на рах. 661, 666, 671 на кінець періоду. 15.11.09 Бондарець В.В. 1010
Права і зобов’язання Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці належать установі на дату балансу Установа не включає прізвищ, які не входять до штату працівників Наявність документів із кадрового складу Підсумкові дані по зобов’язаннях за розрахунками з оплати праці належним чином відображені на рахунках Вивчення документів, які є підставою для нарахування заробітної плати та нарахувань і утримань із заробітної плати. Наявність і відповідність чинному законодавству документів із кадрового складу: колективного договору, штатного розпису, наказів, угод, тарифікацій, графіків роботи, табелів обліку робочого часу, особових рахунків. Перевірка відповідності прізвищ працівників установи та сум у розрахунково-платіжних відомостях. 15.11.09 Бондарець В.В.; Гаврон С.О. 1011
Повнота обліку Операції за розрахунками з оплати праці повністю відображені в обліку, від первинних документів до облікових регістрів та фінансової і статистичної звітності Прослідковування відображення операцій по оплаті праці та відрахувань на соціальні заходи від первинних документів (табелі обліку робочого часу, особові рахунки, розрахунково-платіжні відомості, реєстри депонованої зарплати, листи тимчасової непрацездатності) до облікових регістрів (меморіальний ордер №5, книга «Журнал головна» по рах. 66, 65), фінансової та статистичної звітності. Перевірка відповідності вхідних залишків у розрахунках з оплати праці: - за роками (залишок на кінець попереднього періоду = залишок на початок звітного періоду); - синтетичного та аналітичного обліку. 16.11.09. – 22.11.09 Бондарець В.В.; Гаврон С.О.; Смірнова О.М.; Бойко Р.М. 1011, 1012, 1013
Оцінка Оплата праці оцінюється у відповідності з прийнятими принципами бухгалтерського обліку Операції по заробітній платі відображені у належній сумі (арифметична правильність) Перевірка правильності оформлення документів щодо нарахування заробітної плати, утримань із заробітної плати.Перевірка відповідності сум нарахованої до виплати заробітної плати фактично виплаченій (зазначеній у відомостях на перерахування коштів на карткові рахунки в установах банків).Перевірка дотримання законодавства при встановленні та нарахуванні посадових окладів і тарифних ставок, надбавок та доплат, допомог, премій, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів установи, виплат заробітної плати працівникам за час відпустки та ін.Перевірка правильності нарахувань і своєчасності сплати податку з доходів фізичних осіб, інших утримань із заробітної плати.Перевірка правильності визначення сукупного оподаткованого доходу та арифметична перевірка розрахунків. Перевірка наявності та якості аналітичного обліку по рах. 66, 65, 67.Перевірка відповідності чинному законодавству нарахувань, утримань, внесків та зборів до державних цільових фондів. 16.11.09. – 20.11.09. Бондарець В.В.; Гаврон С.О.; Смірнова О.М.; Бойко Р.М.
Розподіл видатків на оплату праці Віднесення видатків з оплати праці до відповідного періоду Співставлення того, чи облікова інформація щодо нарахування заробітної плати, нарахувань та утримань з неї правильно віднесена до відповідних звітних періодів. 17.11.09 Гаврон С.О.; Смірнова О.М. 1010
Встановлення законності здійснення операцій Відповідність чинному законодавству організаційних та облікових документів Перевірка наявності і відповідності чинному законодавству: колективного договору, положення про преміювання, штатного розпису та інших нормативних документів. Перевірка за змістом всіх первинних документів з оплати праці і наявності додатків до них. 16.11.09. -20.11.09 Гаврон С.О.
Правильність представлення і розкриття інформації Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці належним чином відображені фінансовій звітності установи Вивчається ф. №1 «Баланс» на предмет відповідності перенесення даних з книги «Журнал-головна» та відображення поточних зобов’язань за розрахунками з оплати праці та зі страхування. Зіставлення сум, відображеній у фінансовій звітності, із залишком у меморіальному ордері №5 та у книзі «Журнал-головна». Вивчення ф. №1 «Баланс», ф. №2д «Звіт про надходження та використання загального фонду», ф. №7д «Звіт про заборгованість за бюджетними коштами» на предмет правильності і узгодженості видатків на оплату праці та нарахувань на заробітну плату працівника установи. 22.11.09. – 26.11.09. Смірнова О.М.; Бойко Р.М. 1011

6 Перелік ризиків та типових порушень в системі обліку і внутрішнього контролю

Аудиторський ризик – це ризик того, що аудитор може надати неправильний аудиторський висновок відносно фінансової звітності замовника, тобто сформувати неправильну думку і як наслідок скласти помилковий висновок про відсутність суттєвих помилок, тоді як насправді вони є.

Аудитору потрібно перш за все оцінити величину аудиторського ризику в цілому та при перевірці окремих об’єктів обліку, тобто з'ясувати величину ймовірності того, що суттєві помилки, які є в обліку, можуть залишитися невиявленими і вплинуть на достовірність усієї фінансової звітності.

Ефективність організації управління ризиком випадках його класифікацією: аудиторський ризик поділяється на ризик наявності помилок (властивий ризик, ризик контролю) та ризик не виявлення помилок (залежить від сертифікації аудитора з перевірки).

Здійснимо оцінку ризкиків у системі обліку і внутрішнього контролю УДК в місті Рівне. Для цього проаналізуємо складові системи внутрішнього контролю та їх дотримання установою.

Слід зазначити, що система внутрішнього контролю бюджетних установ дещо відрізняється від системи внутрішнього контролю приватного сектора.

Внутрішній контроль складається із наступних взаємопов'язаних компонентів: середовище контролю, контролююча діяльність, інформаційне забезпечення, моніторинг.

1. Середовище контролю - це стан існуючих в організації процесів, які характеризують загальне розуміння та ставлення керівництва і працівників організації до важливості функціонування та розвитку внутрішнього контролю. Складовими середовища контролю є:

- Організаційна структура. Управління очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з посади Міністром фінансів України за поданням Голови Державного казначейства України.

У зв’язку із входженням органів Державного казначейства в систему електронних платежів Національного банку України, запровадженням казначейського обслуговування місцевих бюджетів та з метою підвищення ефективності роботи затверджено організаційну структуру Управління Державного казначейства в місті Рівне (рис. 1).

Організаційна структура передбачає розподіл і закріплення функцій та завдань за структурними підрозділами.

Організаційна структура в частині визначення структурних підрозділів, їх завдань та підпорядкованості затверджується рішенням керівника УДК в місті Рівне. Начальник УДК періодично проводить оцінку організаційної структури та при необхідності вносить відповідні корективи з урахуванням змін, що відбулися в сфері діяльності.

Основною формою бухгалтерського обліку в УДК є меморіально-ордерна, яка відповідає обсягам установи. Підставою для бухгалтерського обліку операцій є первинні документи. Вони можуть бути паперовими або електронними, але у формі, що доступна для читання та виключає внесення будь-яких змін. При електронному записі облікових регістрів забезпечене отримання таких документів на паперових носіях. Виходячи із цих даних можна сказати, що ризик контролю є досить низким.