Смекни!
smekni.com

Організація процесу аудиторської перевірки та надання інших послуг (стр. 4 из 5)


Рис. 1. Організаційна структура Управління Державного казначейства в місті Рівне.

- Кадрова політика. Кадрова політика УДК в місті Рівне передбачає: визначення порядків призначення працівників, проходження по службі, оцінки їх діяльності, мотивації та звільнення; своєчасне ознайомлення працівників з покладеними на них обов'язками, існуючими в організації правилами та регламентами (порядками), змінами у відповідній сфері законодавства. Дана інформація наведена у посадових інструкціях установи. Також в УДК у місті Рівне раз в три роки проводиться оцінка відповідності працівників займаним ними посадам (атестація), якщо посада змінюється, то атестація проводиться через рік. Щорічно оцінюється виконання державними службовцями покладених на них обов’язків і завдань.

- Стиль керівництва. В УДК в місті Рівне стиль керівництва відображається через підтримку начальником функціонування внутрішнього контролю шляхом прийняття розпорядчих документів з організації діяльності, проведення нарад.

- Етика поведінки керівництва і працівників. Вимоги до етики поведінки працівників установи відображаються у Законі України «Про державну службу» від 16.12.93 р. (зі змінами та доповненнями) та «Загальних правилах поведінки державного службовця» згідно з якими працівники повинні демонструвати персональну та професійну чесність і етику поведінки у будь-якій ситуації.

Отже, щодо першої складової системи внутрішнього контролю установи, можна сказати, що ризик невідповідності системи внутрішнього контролю є дуже низьким, аналогічно і властивий ризик.

2. Контролююча діяльність - це сукупність запроваджених в установі контрольних процедур для управління ризиками, повноти досягнення мети діяльності організації та виконання покладених завдань.

Контрольні процедури включають наступні елементи:

- Авторизація та підтвердження. В УДК всі операції здійснюються лише з дозволу відповідних керівників на всіх рівнях управління установою або через оформлення наказів та розпоряджень; всі первинні документи складаються під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо, то безпосередньо після її завершення; вся документація зберігається в архіві установи.

- Розподіл обов'язків та повноважень. На кожного працівника в УДК в місті Рівне затверджуються посадові інструкції з чітким визначенням прав, обов'язків та відповідальності. На одного працівника в установі не покладаються обов'язки та повноваження на здійснення всіх ключових операцій.

- Контроль за доступом до ресурсів та їх обліку. В УДК встановлені відповідальні працівники між якими укладався договір про повну матеріальну відповідальність. Обмеження доступу до ресурсів та їх обліку, а також закріплення відповідальності за збереження і використання ресурсів періодично перевіряються та оцінюються в установі.

- Контроль за достовірністю проведених операцій повинен здійснюватись шляхом аналізу наявної інформації до і після проведення таких операцій. В УДК, коли купується канцелярське приладдя, кількість поставленого канцелярського приладдя порівнюється з кількістю попередньо замовлених.

- Звірка облікових даних з фактичними. Перед складанням річної фінансової звітності на 2007 рік в УДК проводилася обов'язкова інвентаризація. Крім встановленої інвентаризації, проводиться також інвентаризація каси (раз в квартал).

- Оцінка загальних результатів діяльності організації. Діяльність УДК постійно оцінюється на предмет виконання покладених завдань та ефективності діяльності.

- Оцінка окремих операцій, процесів та видів діяльності. Начальником установи періодично перевіряється обмеження доступу до активів, організаційна структура установи з метою забезпечення впевненості в тому, що вони відповідають правилам, процедурам та іншим вимогам.

- Нагляд. В УДК у відділі бухгалтерського обліку та фінансової звітності головний бухгалтер здійснює нагляд. Він повинен забезпечити загальне керівництво та навчання працівників для мінімізації ймовірності виникнення помилок, розтрат та незаконних дій, а також забезпечити належне розуміння та виконання вказівок керівництва у своєму відділі.

3. Інформаційне забезпечення - система збору, документування, передачі інформації та користування нею для прийняття рішень. Керівництво та працівники УДК для прийняття рішень, належного здійснення операцій та контролю за ними повинні мати повну, своєчасну, достовірну та доступну інформацію як про зовнішні, так і про внутрішні події. Тому, УДК в місті Рівне передплачує наступні видання: «Баланс бюджет», «Все про бухгалтерський облік», «Бюджетна бухгалтерія» та ін.

УДК керується у своїй діяльності Конституцією України, Законами України, Бюджетним кодексом України, Постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, декретами, постановами, розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів та іншими нормативно-розпорядчими документами.

Представимо у вигляді таблиці 1 листок оцінки властивого ризику та ризику невідповідності внутрішнього контролю УДК в місті Рівне.

Листок оцінки властивого ризику та ризику невідповідності внутрішнього контролю УДК в місті Рівне

Питання Відповідь Так/ні Джерело інформації
1 2 3
Зовнішні фактори властивого ризику
1. Чи вплинули негативно на розвиток установи: загальний стан економіки України зростання рівня інфляції чинне законодавство? так так так Статистичні щорічники, законодавча база
Внутрішні фактори властивого ризику та ризику контролю
1.Яка форма власності підприємства : державна приватна? так ні Положення УДК в місті Рівне
2.Як здійснюється керівництво підприємством: одноосібно колегіально? так ні Положення УДК в місті Рівне
3. Чи має керівництво: достатню кваліфікацію, практичний досвід роботи? так Особові справи
4. Чи має керівництво негативну репутацію? ні Опитування, Акти попередніх перевірок
5. Чи відбулись у звітному періоді зміни у складі керівництва? ні Штатний розпис
6. Чи існує чіткий розподіл функціональних обов'язків в організації? так Посадові інструкції
7. Чи збігається реальний розподіл повноважень членів керівництва з формальними обов’язками? так Посадові інструкції, графік документообороту
8. Чи передбачений організаційною структурою установи орган внутрішнього контролю: ревізійна комісія інші (вказати) ні Положення УДК в місті Рівне
9. Чи усвідомлює керівництво важливість бухгалтерського обліку? так Наказ про облікову політику
10. Чи немає конфлікту між керівництвом та головним бухгалтером? ні Опитування
11. Чи здійснюються інвентаризації перед складанням річної звітності? так Акти інвентаризації
12. Чи укладені договори про матеріальну відповідальність у передбачених законодавством випадках? так Договори про матеріальну відповідальність
13. Чи були випадки крадіжок, зловживань на підприємстві? ні ф. 15 звіт про недостачі та крадіжки грошових коштів та матеріальних цінностей
14. Чи спостерігається висока плинність кадрів серед: працівників бухгалтерії матеріально відповідальних осіб? ні ні ф. 1-ПВ Звіт з праці
15. Які форми розрахунків переважають в установі? готівкова безготівкова ні так Виписки банку, звіти касира
16. Чи застосовується на підприємстві: ручна обробка облікової інформації комп’ютерна ? так так Наказ про облікову політику
17. Чи здійснювались перевірки діяльності підприємства у звітному році? так Акти перевірок, довідки
18. Чи проводилася ревізія у попередньому звітному періоді? так Акти ревізій

На підставі усіх вище наведених даних, можна сказати, що в установі запроваджений жорсткий контроль за системою обліку та внутрішнього контролю, усі операції чітко здійснюються у відповідності до нормативно-правових актів. Але слід зауважити, що бухгалтерський облік в установі частково автоматизований, внаслідок чого можуть винекати певні невідповідності у паперових носіях з електронними, потрібно враховувати і людський фактор. Отже, аудиторський ризик невиявлення помилок є досить високим, що свідчить про достовірну і правдиву інформацію установи.

Результати оцінки аудиторського ризику можна представити у вигляді таблиці 6.1.


Таблиця 6.1

Оцінка аудиторського ризику УДК у місті Рівне

Ризик наявності помилок Ризик невиявлення помилок Кількість аудиторських доказів
Властивий ризик Ризик контролю
низький низький високий велика

В загальному, можна виокремити наступні порушення у діяльності бюджетної установи:

- не правильно складаються звіти про використання наданих на відрядження або під звіт, та не додаються до них усі підтверджуючі витратні документи;

- не правильне складання та затвердження штатних розписів, фактів утримання понадштатних чи понаднормативних посад працівників установи;