Смекни!
smekni.com

Організація процесу аудиторської перевірки та надання інших послуг (стр. 5 из 5)

- не правильно визначена сума податку, яка підлягає сплаті до бюджету;

- не правильно нарахована матеріальна допомога;

- не своєчасно здано звіт про використання наданих на відрядження або під звіт коштів бухгалтерії;

- не правильно визначені граничні норми добових витрат;

- використання підзвітних сум не за призначенням;

- списання коштів, перерахованих підприємствам і організаціям, на видатки установи без відображення їх по розрахунках, та при відсутності документів, що підтверджують отримання матеріальних цінностей, виконання робіт, надання послуг.

7 Робочі документи аудитора

Робоча документація — це матеріали, які підготовлені аудитором (і для аудитора) або одержані ним у зв’язку із проведенням аудиторської перевірки і зберігаються у нього. У робочу документацію вноситься інформація, яка, на думку аудитора, є важливою для того, щоб правильно виконати аудиторську перевірку, і яка повинна підтвердити висновки та пропозиції в аудиторському висновку. Робоча документація може бути оформлена у вигляді стандартних форм і таблиць на папері або зафіксована на електронних носіях інформації.

Під час проведення аудиту робоча документація допомагає краще здійснювати аудиторську перевірку та контроль над процесом її проведення. У робочих документах реєструються результати виконаних аудиторських процедур та підтвердження прийнятих аудитором рішень.

Нижче прдеставимо приклади робочої документації по аудиту поточних зобов’язань за розрахунками з оплати праці.:

Аудиторська фірма . Код 1010

Суб’єкт господарювання .

Період перевірки .

Термін перевірки .

Робочий документ аудитора з перевірки відповідності залишків у регістрах синтетичного й аналітичного обліку розрахунків з оплати праці

Рахунок 66 «Розрахунки з оплати праці»

Показники Дата
01.01. 31.03. 30.06. 30.09. 31.12.
Дт Кт Дт Кт Дт Кт Дт Кт Дт Кт
1 2
1 Сума залишків за аналітичними рахунками (дана меморіального ордера №5)
2. Залишок в оборотно-сальдовій відомості
3. Залишок у «Журнал-Головна»
Залишок у фінансовій звітності (ф. №1 «Баланс»)
5. Відхилення

Виконав .

Перевірив .

Ознайомився .

Аудиторська фірма . Код 1011

Суб’єкт господарювання .

Період перевірки .

Термін перевірки .

Робочий документ аудитора щодо виявлених порушень і помилок за результатами здійснення процедур аудиту поточних зобов’язань за розрахунками з оплати праці

Напрямки перевірки Документ Короткий зміст документа Сума, грн. Зміст порушення
назва дата

Виконав .

Перевірив .

Ознайомився .

Аудиторська фірма . Код 1012

Суб’єкт господарювання .

Період перевірки .

Термін перевірки .

Порівняльна таблиця внесків, нарахованих на заробітну плату

Найменування внесків, зборів Місяць Нараховано Відхиле-ння (ряд. 4 – ряд. 3)
За даними суб’єкта господарювання За даними аудитора
1 2 3 4 5 6
1. збір на пенсійне страхування
2. внески на соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності
3. внески на соціальне страхування на випадок безробіття
4. внески на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві

Виконав .

Перевірив .

Ознайомився .

Аудиторська фірма . Код 1013

Суб’єкт господарювання .

Період перевірки .

Термін перевірки .

Робочий документ аудитора вибіркової перевірки правильності утримання податку з доходів фізичних осіб

Прізвище, ініціали Місяць Оподатко-вуваний дохід Податок з доходів фізичних осіб Відхи-лення Примітка
За доп. суб. господ. За даними аудитора
1 2 3 4 5 6 7 8
1.
2.
3.
і т. ін.

Виконав .

Перевірив .

Ознайомився .

Здійснимо кодифікацію робочих документів аудитора

Кодифікація робочих документів аудитора

№ з/п Назва робочих документів Код
1. Робочий документ аудитора з перевірки відповідності залишків у регістрах синтетичного й аналітичного обліку розрахунків з оплати праці 1010
2. Робочий документ аудитора щодо виявлених порушень і помилок за результатами здійснення процедур аудиту поточних зобов’язань за розрахунками з оплати праці 1011
3. Порівняльна таблиця внесків, нарахованих на заробітну плату 1012
4. Робочий документ аудитора вибіркової перевірки правильності утримання податку з доходів фізичних осіб 1013

8. Консультація

Питання: як проводяться витрати на будівництво огорожі (цегла, цемент)? Чи створюється об’єкт основних засобів?

Відповідь:

Згідно із ПСБО 7 об’єкт основних засобів – це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс – певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання яких більше одного року.

Згідно Положення „Про порядок врегулювання питань самочинного будівництва ” п. 1.3.3., споруда — об'ємна, площинна або лінійна наземна, надземна чи підземна будівельна система, яка складається з несучих та, в окремих випадках, з огороджувальних конструкцій і призначена до виконання виробничих процесів різних видів, зберігання матеріалів, виробів, устаткування, для тимчасового перебування людей, пересування людей та вантажів і т.п.

Вище наведені визначення цілком підходять до огорожі: строк використання якої більше одного року, вартість більше 1000 грн., утримується з метою виконання самостійних функцій. Отже, при будівництві огорожі створюється об’єкт основних засобів, який зараховується на рахунок 103 «Будівлі та споруди».

Для обліку витрат на зведення об’єктів як необоротних активів передбачено рахунок 15 "Капітальні інвестиції". На цьому рахунку підприємство відкриває окремі субрахунки для обліку витрат на будівництво огорожі. За відповідними записами за субрахунками до рахунка 15 визначають фактичну собівартість закінчених об’єктів будівництва. Кореспонденції по наведеній операції представимо у вигляді таблиці 8.1.

Таблиця 8.1.

Відображення витрат на будівництво огорожі на рахунках обліку

№ з/п Зміст операції Кореспон-денція рахунків
Д-т К-т
1 2 3 4
1.

Списання вартості будівельних матеріалів (цегла, цемент) на створення огорожі

152 205
2.

Нараховано заробітну плату робітникам, зайнятим на будівництві огорожі

152 661
3. Нараховано амортизацію власних машин і механізмів, використаних для здійснення будівництва 152 131
4. Введено об’єкт в експлуатацію, вартість об’єкта формується відповідно до понесених витрат за записами за рахунком 152. Введено огорожу в експлуатацію, складено акт приймання-передачі огорожі після будівництва, акт приймання-передачі основних засобів (форма ОЗ-1 "Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів" ), об’єкт прийнято до складу власних ОЗ, заповнено інвентарну картку обліку основних засобів за формою ОЗ-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів", зроблено початкові записи про рух об’єкта у картці ОЗ-8 "Картка обліку руху основних засобів". 103 1521

Книга реєстрації консультацій . АФ «Лотос» .

№ з/п Дата консуль- тації Замовник Тема (питання) консультції Короткий зміст консультації № дого-вора ПІБ консуль- танта № і дата акта здачі-прийман-ня робіт Відмітка про оплату Примі-тки
1. 05.12.09 ВАТ «Рембуд» Підприємство подало податкову звітність з податку на прибуток до податкового органу із запізненням через хворобу бухгалтер. Чи застосовуються до такого підприємства штрафні санкції за невчасне подання податкової деклараці? Директор підприємства повинен забезпечити взаємозаміну фахівців на випадок їх тимчасової відсутності. Таким чином, у даному випадку немає підстав для незастосування штрафних санкцій Договір на проведе про консультації № 45 Карачова В.Р. Акт здачі-приймання робіт № 04 від 7.12.09 200 грн
2. 07.12.09 ТзОВ «РЗВА - Електрик» Підприємство придбало набір для ручок – 40 грн., годинник настінний – 50 грн., калькулятор – 40 грн., холодильник – 1500 грн., папір офісний – 20 грн., ручки – 20 шт. по 2 грн. та мишку для комп’ютера – 60 грн Відображення операцій у бухгалтерському та податковому обліку? Обліковується на рахунках: набір для ручок, ручки – 22; годинник настінний, калькулятор – 112; холодильник – 104; папір офісний – 92; мишку для комп’ютера – 207. ПДВ – 641. Договір на проведення консультації №46 Дячук В.Я. Акт здачі-приймання робіт №05 від 8.12.09 220 грн.
3. 09.12.09 ПП «Оріон» Підприємство подало податкову звітність з податку на прибуток до податкового органу із запізненням через хворобу бухгалтера. Чи застосовуються до такого підприємства штрафні санкції за невчасне подання податкової декларації? У наведеній ситуації директор підприємства повинен забезпечити взаємозаміну фахівців на випадок їх тимчасової відсутності. Таким чином, у даному випадку немає підстав для незастосування штрафних санкцій.(Підпункт 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181-III ). Договір на проведення консультації №47 Приватний аудитор Жовкла Я.С Акт здачі-приймання робіт №06 10.12.09 50 грн.
4. 10.12.09 ПП «Мрія» Як проводяться витрати на будівництво огорожі (цегла, цемент)? Чи створюється об’єкт основних засобів? При будівництві огорожі створюється об’єкт основних засобів, який зараховується на рахунок 103 «Будівлі та споруди». Для обліку витрат на зведення огорожі передбачено рахунок 152 "Придбання (виготовлення основних засобів). За 152 субрахунком визначають фактичну собівартість закінчених об’єктів будівництва або вартість придбаних об’єктів. Договір на проведення консультації №48 Аудитор Бондарець В.В. Акт здачі-приймання робіт №07 12.12.09 70 грн.

Список використаних джерел

1. П (С)БО 25 «Основні засоби»

2. П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»

3. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій №291 від 30.11.99 р. (із змінами та доповненнями)

4. Бутинець Ф.Ф. Аудит: Підручник для студентів спец. «Облік і аудит» вищих навчальних закладів. – 2-е вид., перероб. та доп. – Житомир: ПП «Рута», 2002. – 672 с.

5. Гончарук Я.А., Рудницький В.С. Аудит: Вид. 2-ге, перероблене та доповнене. – Львів: Оріяна-Нова, 2004. – 292 с.

6. Суха О.Р., Стрибулевич Т.О. Організація і методика аудиту. Інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення.- Рівне: НУВГП, 2008. – 163 с.

7. Петрик О.А., Савченко В.Я., Свідерський Д.Є. Організація та методика аудиту підприємницької діяльності: Навч посібник / За заг. ред. О.А. Петрик. – К.: КНЕУ, 2008. – 472 с.