Смекни!
smekni.com

Архітектурно-конструктивний проект житлового будинку (стр. 1 из 5)

Зміст

1.Вступ

2.3агальна частина

3. Об'ємно-планувальне рішення

4.Теплотехнічний розрахунок стінового огородження

5.Конструктивне рішення

6.Інженерно-технічне устаткування будинку

7.Техніко-економічні показники

8.Використана література


1. Вступ

Будівництво заміського будинку дає можливість знайти сповна інше, вільне світосприйняття, робить людину повноправним господарем свого житла - без сусідів через стінку а також над головою, загального під'їзду, зборів незадоволених мешканців.

Зараз існує великий попит на заміські будинки, які дуже швидко зводяться на невеликому віддаленні від міст.

На сьогоднішній день украй популярными в нашій країні стали котеджі, які украй оперативно зводяться недалеко від великих міст. Проїжджаючи по дорозі за містом, ми можемо бачити велику кількість споруд, які часто захоплюють своїм зовнішнім виглядом, більше нагадуючи старовинні замки або невеликі будинки що створюють відчуття домашнього затишку. Над розробкою макетів таких будинків працюють багаточисельні архітектори і дизайнери, за сприяння яких котеджі зводяться унікальними.

У зв'язку з цим будь-яка будова має особливий вигляд і не нагадує будинок сусіда.

Для того, щоб почати будівництво, необхідно точно визначитися, що саме будувати. Детальний план майбутнього будинку називається проектом.

Проект повинен складатися з двох частин. Перша з них, архітектурно-будівельна, найбільш витратна. Вона включає креслення фасадів, плани кожного поверху, план розміщення будинку на ділянці відносно інших будов, необхідні архітектурні розрізи, креслення фундаменту, перекриттів, крівлі, загалом, всіх елементів майбутньої будови. Пояснювальна записка містить детальні дані відносно вживаних при будівництві матеріалів. Ця частина описує зовнішній вигляд будинку і внутрішнє планування.

Необхідно вирішити, скільки мешканців житиме у будинку, скільки прийматиметься гостей, чи кожному потрібна власна спальня, або можна поселити когось, наприклад, дітей, разом. Порахувати, скільки знадобиться ванних кімнат і туалетів, які додаткові приміщення знадобляться окрім вітальні, спалень і кухні.

Фантазія може бути обмежена лише фінансовими можливостями, адже кожен квадратний метр площі — це додаткові витрати на будівельні і обробні матеріали. Одним з важливих чинників при проектуванні будинку являється зручність, комфорт і безпека — про це ми повинні пам'ятати, розробляючи проект будинку.


2. Загальна частина

Сучасний Луцьк з населенням більше ніж 203,2 тисяч мешканців, промисловий та культурний центр Волинської області, розташований на обох берегах р. Поцуп, площа міста - 42 кв. км. Із заходу на схід і з півночі на південь він розкинувся відповідно на 10 і 15 км. Мінімальна кількість опадів у рік - 309 мм, максимальне - 764 мм. Клімат - помірно-континентальний. Середньорічна температура повітря складає 7,4 °С, найбільш низька вона у січні (мінус 4,9 °С), найбільш висока - у липні (18,0 °С), найбільш низька середньомісячна температура повітря у січні (мінус 14,0 °С) зафіксована у 1987 р., найбільш висока (2,0 °С) - у 2007 р.

Найбільш низька середньомісячна температура в липні (15,8 °С) спостерігалася в 1962 р. і 1979 р., найбільш висока (21,4 °С) – в 1959 р. За останні 100–120 років температура повітря в Луцьку, так само як і в цілому на Землі, має тенденцію до підвищення.

В цьому завданні необхідно розробити архітектурно-конструктивний проект житлового будинку. Санітарно-технічне устаткування будинку: водопрівод, автономне опалювання, каналізація. Склад, площа, розміри, орієнтація приміщень та інші дані для проектування беруться згідно норм проектування.

Будівельні конструкції:

Фундамент монолітний залізобетонний
Стіні зовнішні цокольні бетонні цокольні блоки
Стіні зовнішні монолітні залізобетонні блоки
Стіні внутрішні збipні бетонні плоскі панелі завтовшки 140 мм
Перегородки панелі з гібсобетону
Перекріття монолітні залізобетонні
Санвузол об'емна залізобетонна сантехкабіна
Сходи дерев'яні
Покриття плоскі плити
Дах роздільний з теплим горищем
Покрівля Маталлочерепиця

Опис функціонального процесу

У нашому випадку в будинку передбачені наступні приміщення:

житлові – загальна кімната і спальня;

підсобні – кухня, передня, господарська комора або шафа, а також передбачені антресолі.

Площа житлової кімнати і кухні має бути не менше 9 м2. У цьому будинку передбачена об'ємна залізобетонна сантехкабіна. Двері поєднаного санвузла відкриваються назовні.

Вхід у приміщення, обладнаний унітазом, безпосередньо з кухні і житлових приміщень і розміщення убиральні і ванни безпосередньо над житловими кімнатами і кухнями, не допустимо, що було успішно дотримане у цьому проекті.

Функціональне і акустичне зонування приміщень в даному проекті забезпечує комфортні і найкращі умови для мешкання.

Запроектована будівля 2-го класу. По Сніп [2] житлові будівлі 2-го класу мають бути запроектовані по довговічності й стійкості основних конструкцій не нижче 2-гої міри.

3. Об'ємно-планувальне рішення

Об'ємно-планувальне решение - загальне архітектурне рішення будівлі, що визначає характер, розміри, форми і відношення його приміщень у просторі та плані.

Будівля має прямокутну форму; запроектована без підвалу.

Запроектовано:

– висота 1-го поверху— 2,75 м;

– висота 2-го поверху-2,50м;

– висота всієї будівлі — 8,9 м;

– розміри в осях — 8,9 м (1–3) і 8,85 м (А-б).

Спроектований котедж призначений для мешкання у ньому 4 – 6 мешканців та має 2 рівні. На першому поверсі розташовується вітальня, кухня, санвузол, і більярдна, на другому поверсі:2 спальні, котельна, кабінет, майстерня та санвузол який обладнаний водопроводом і каналізацією. Вентиляція приміщень природна, здійснюється за допомогою вікон. Зв'язок між приміщеннями здійснюється через коридори. Вікна забезпечують необхідну освітленість приміщень у світлий час доби.

Об'ємно-планувальні показники

№ приміщення Наїменуванняприміщеннь Площа, м2
1 Тамбур 2.31
2 Санвузол(1 поверх) 4.9
3 Коридор (1 поверх)Коридор (2 поверх) 14.8
4 Більярдна(1 поверх);Дитяча(2 поверх) 11.2
5 Вітальня 23.7
6 Кухня 11.8
7 Спальня (2 поверх) 17
8 Спальня (2 поверх) 15.7
9 Котельна 2.94
10 Санвузол(2 поверх) 6.4
11 Майстерня 3.25

Загальна площа – 140 м2.

Житлова площа – 77,8 м2.

Площа, що доводиться на одного мешканця, – 28 м2.

Об'єм будівлі – 701,01 м3.

Об'єм будівлі, що доводиться на одного мешканця, – 140,2 м3

Функціональне зонування приміщень

Котедж - це обмежений простір. Кожне приміщення (або його частина) повинні відповідати своєму функціональному призначенню і бути правильно взаємозв'язані між собою. Наприклад, процес приготування їжі - це одна функція, а їда — інша. Але при цьому ці дві функції взаємозв'язані і повинні знаходитися поруч. Далі, сон - третя функція, приймати душ — четверта, ці функції теж знаходяться поруч. Тому при проектуванні житла розглядається правильне зонування, де тихі приміщення і приміщення близькі їм по суті (по функції) маються у своєму розпорядженні далі від галасливих приміщень (кухні, їдальні, вітальні). Щоб прихожа була зручна та відповідала своєму функціональному призначенню, в ній бажане розташування стінних шаф. Недалеко від входу повинна бути кухня, аби не йти з продуктами скрізь усю квартиру та аби був найбільш тісний зв'язок з їдальнею, оскільки ці приміщення знаходяться у прямій функціональній залежності. Їдальня знаходитися поряд з кухнею. Оскільки ці приміщення зв'язані між собою і відносяться до галасливої зони. Окрім зонування усередині дома є ще зовнішні чинники, що впливають на планування котеджу. Наприклад, однією стороною будинок виходить на галасливу дорогу, а інший - на тиху (у двір). Другий зовнішній чинник - розташування по чиннику світла, тобто орієнтація будівлі , з урахуванням цього спальні, дитяча і кухня орієнтована схід. У цьому проекті я максимально досяг зручності і комфорту для Вас і Вашої сім'ї, також передбачені зручні проходи, що забезпечують доступ до всього необхідного для людини.

Враховуючи, що людина у вільний від роботи час полюбляє займатися улюбленою справою (різьблення по дереву, виготовлення яких-небудь пристосувань для будинку і сім'ї), то їй необхідне якесь місце у будинку, де можна було б виконувати свої вироби і зберігати інструменти. Тому у даному проекті передбачена майстерня на другому поверсі.

Загальна кімната - загальна кімната покликана виконувати не лише які-небудь постійні функції, такі як функції денного відпочинку, роботи, занять по захопленнях, спільних розваг та ін., вона має бути завжди готова до таких навантажень, як прийом великої групи гостей або тривале перебування родичів і друзів.

Вітальня призначена для приймання гостей, активного відпочинку членів сім’ї та може бути кімнатою для вживання їжі.

Кухня - призначена для приготування та вживання їжі.

Спальня це кімната, для пасивного відпочинку (сну) членів сім’ї.

Коридори 1-го и 2-го поверхів - призначені для сполучень між приміщеннями.

Кабінет - призначений для робочої й творчої діяльності, не виключено також використання його для відпочинку.

Котельна - призначена для розміщення у ній опалювального устаткування (газового казана).

Санвузел - використовується для особистої гігієни членів сім’ї.

Хол, де розміщені сходи, слугує для зберігання верхнього одягу та взуття для сполучення між поверхами.