Смекни!
smekni.com

Поняття та структура Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності країн СНД (стр. 1 из 3)

Реферат

з митної справи

на тему:

"Поняття та структура Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності країн СНД"

2009


У Радянському Союзі на етапі підготовки до переходу на нову систему класифікації і кодування товарів усі особливості Гармонізованої системи були ретельно вивчені фахівцями зацікавлених союзних міністерств, відомств і науково-дослідних організацій. Було створено спеціальну Міжвідомчу комісію з введення Гармонізованої системи. Вивчалась практика застосування Номенклатури Гармонізованої системи окремими країнами.

У процесі підготовчих робіт для всього комплексу зовнішньоекономічної діяльності проводилася розробка ключів переходу між Гармонізованою системою та існуючими класифікаційними системами. Таким чином, союзним Держкомстатом спільно з за участю ГУ ДМК були розроблені ключі переходу між Номенклатурою Гармонізованої системи і Єдиною товарною Номенклатурою зовнішньої торгівлі Ради економічної взаємодопомоги. Також були розроблені перехідні ключі між НГС і Загальноросійським класифікатором промислової і сільськогосподарської продукції ЗКГ застосовується в господарській діяльності всередині країни). Наявність таких перехідних ключів дала можливість учасникам зовнішньоекономічної діяльності здійснити більш безболісний перехід до нової системи класифікації і кодування товарів. У процесі розробки перехідних ключів між НГС і ЄТН ЗТ РЕВ було виявлено, що в ЄТН ЗТ РЕВ класифікація багатьох товарів порівняно з міжнародною значно застаріла і не було сенсу вносити її до сучасного Класифікатора.

Після вивчення практики застосування НГС зарубіжними країнами Міжвідомча комісія дійшла висновку, що найбільш прийнятною для нашої країни може бути Комбінована номенклатура Європейського Співтовариства, яка відповідає як митно-тарифним, так і статистичним цілям. Як вже було зазначено. КН ЄС має 8-значний код, являє собою НГС, деталізовану на 7-му і 8-му розрядах коду з урахуванням особливостей торговельних відносин країн Європейського Співтовариства. Кожна окрема країна Європейського Співтовариства проводить деталізацію товарів на рівні 9-го знака коду.

Відповідно до пропозиції, внесеної Міжвідомчою комісією до союзного Уряду, була затверджена Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності, що використовує систем 9-значного кодування. Перші 8 знаків коду повинні були відповідати КН ЄС, а дев'ятин знак спочатку призначався для віддзеркалення в класифікації і кодуванні товарів національних особливостей союзних республік.

ТН ЗЕД була покликана повністю замінити ЄТН ЗТ РЕВ, яка, внаслідок особливостей своєї побудови, вже не відповідала сучасним вимогам і не забезпечувала зіставлення даних про зовнішню торгівлю на міжнародному рівні.

В Україні ГС опису і кодування товарів і КН ЄС було використано як підґрунтя для побудови національної Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності.

З питань впровадження ТН ЗЕД зацікавлені міністерства і відомства видали ряд нормативних документів. Загальною для них стала вимога показувати в усіх матеріалах, пов'язаних з проведенням зовнішньоторговельних операцій, найменування товару в суворій відповідності до ТН ЗЕД, доповнюючи його в необхідних випадках відповідними характеристиками. характеристики можуть включати розміри, моделі, комплектність та інші дані, необхідні для однозначного розуміння і сприйняття товару.

Необхідність введення ТН ЗЕД диктувалася тим, що з початком переходу до ринкової економіки в Україні відбулось корінне переусвідомлення принципів дії механізму митного регулювання. За цих умов ТН ЗЕД стає важливим інструментом системи регулювання зовнішньої торгівлі країни, в тому числі формування митного тарифу, прийняття і використання заходів тарифного регулювання, ведення митної статистики.

Вивчаючи проблеми, пов'язані з введенням у нашій країні ТН ЗЕД, насамперед, необхідно враховувати, що ця номенклатура побудована на основі та відповідно до ГС і КН ЄС. Довжина кодового позначення товару, що застосовується в ТН ЗЕД складає 9 цифрових знаків: розряди 1-6 відповідають кодовому позначенню, прийнятому в НГС, розряди 7-8 відповідають кодам КН ЄС, а 9-й розряд призначений для виділення в номенклатурі традиційних товарів.

Співвідношення структури, кодів ТН ЗЕД. ГС і КН ЄС

ТН ЗЕД визначається Урядом, виходячи з прийнятої в міжнародній практиці системи класифікації товарів. Безпосереднє ведення і вдосконалення Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності здійснюється митними органами і є однією з найбільш важливих їхніх функцій. В Україні товарна номенклатура, побудована на основі ГС, застосовується з 1991 р.

Важливим етапом співпраці і взаємодії України з країнами СНД стало підписання Угоди про Єдину Товарну номенклатуру зовнішньоекономічної діяльності Співдружності Незалежних Держав.

З 1 січня 1997 р. діє 2-е видання ТН ЗЕД СНД. Це видання підготував Державний Митний комітет Росії на виконання ст.2 Угоди, 2-е видання ТН ЗЕД СНД є офіційним документом ДМК Росії. Воно базується на Гармонізованій системі опису і кодування товарів Всесвітньої митної організації і застосовується державами СНД.

Прийняття нової редакції ТН ЗЕД СНД відображає процес подальшої уніфікації форм митної документації та спрощення митних процедур. Ті зміни, які відбулися в ГС, були віддзеркаленими в ТН ЗЕД СНД. В основному зміни сталися на рівні субпозиції майже в усіх групах товарів. У зв'язку з падінням обсягів торговельного обороту з ряду товарів деякі субпозиції були виключені з номенклатури. У деяких випадках частково змінилося кодове позначення товарів. Місцями внесено уточнення і деталізовано формулювання.

Зміни стосуються як ГС, так і КН ЄС.

Нова редакція ТН ЗЕД СНД спрямована на сприяння подальшому розвитку процесів інтеграції в рамках Співдружності, більш активній участі України у світовій торгівлі.

Для точного визначення коду товару необхідно використати три складові ТН ЗЕД СНД. Крім того, при визначенні коду товару буває вельми корисно застосовувати додаткові публікації.

Комплексним посібником для визначення коду є Основні правила інтерпретації. Таких правил шість. Згідно з першими п'ятьома правилами визначають товарну позицію. За шостим правилом знаходять субпозицію і підсубпозицію.

Правило 1.

Назви розділів, груп і підгруп наводяться тільки для зручності користування ТН ЗЕД СНД в роботі; з юридичною метою класифікація товарів в ТН ЗЕД СНД проводиться, виходячи з текстів товарних позицій і відповідних приміток до розділів, або груп, якщо тільки тексти не вимагають іншого, відповідно до таких положень.

Правило 2.

Будь-яке посилання в найменуванні товарної позиції на який-небудь товар мас розглядатися, в тому числі, і, як посилання на товар в некомплектному або незавершеному вигляді, за умови, що поданий в некомплектному або незавершеному вигляді, цей товар має основні характеристики комплектного або завершеного товару, а також як посилання на комплектний або завершений товар в незібраному або розібраному вигляді.

На практиці багато товарів постачаються в некомплектному або незавершеному вигляді, або не складеними. Товар має мати основні характеристики комплектного або завершеного товару. Тобто виріб, що постачається, не готовий для негайного використання, але має приблизну форму готового виробу і може бути доопрацьований в перебігу операції.

Іншими словами некомплектні, незавершені товари розташовуються в тій позиції, що і комплектний товар.

Прикладом цього може бути відправлене обладнання для добувної промисловості на експорт. Даний товар постачається в розкомплектованому вигляді. Після проведення нескладних монтажних операцій обладнання може бути застосоване в роботі. Отже, оскільки виконується умова Правила 2 а), то остов, корпус, ківш, транспортер, що постачаються, потрібно віднести до товарної позиції 8474 "Обладнання для сортування, промивки, подрібнення... грунту..."

Будь-яке посилання в найменуванні товарної позиції на який-небудь матеріал або речовину має розглядатися і як посилання на суміші або з'єднання цього матеріалу або речовини з іншими матеріалами або речовинами. Будь-яке посилання на товар з певного матеріал) ' або речовини мас розглядатися і як посилання на товари, які повністю або частково складаються з цього матеріалу або речовини.

Класифікація товарів, що складаються більше ніж з одного матеріалу або речовини, здійснюється відповідно до положень Правила 3.

Правило 3.

У випадку, якщо відповідно до Правила 2 6) або з яких-небудь інших причин виникає можливість віднесення товарів до двох або більше товарних позицій, їхня класифікація здійснюється у такий спосіб:

а) Перевага віддається тій товарній позиції, яка містить найбільш конкретний опис товар, ніж товарні позиції із загальним описом. Однак, коли кожна з двох або більше товарних позицій стосується лише частини матеріалів або речовин, що входять до складу суміші або багатокомпонентного виробу, або тільки до окремих частин товару, поданого у наборі для роздрібного продажу, то дані товарні позиції мають розглядатися як рівнозначні стосовно даного товару, навіть якщо одна з них і дає повніший або точніший опис товару.

б) Суміші, багатокомпонентні вироби, що складаються з різних матеріалів або виготовлені зрізних компонентів, і товари, подані в наборах для роздрібного продажу, класифікація яких не може бути здійснена відповідно до положень Правила 3 б), мають класифікуватися за тим матеріалом або складовою частиною, які визначають основні ознаки даних товарів,.

в) Товари, класифікація яких не може бути здійснена відповідно до положень Правил 3 а) і б), мають класифікуватися в товарній позиції, останній у порядку зростання кодів серед товарних позицій, рівною мірою прийнятних для розгляду при класифікації даних товарів.