Смекни!
smekni.com

Додаткове обладнання бульдозерів (стр. 3 из 4)

а) двигун внутрішнього згоряння - хитлива робота; знижений тиск у масляній системі; підтікання палива, оліїй охолоджуючої рідини; сторонні стуки; збільшенийвміст окису вуглецю в газах, що відробили;

б) трансмісія - тяжке вмикання і вимикання передач і муфт зчеплення; ненормальний шум і вібрація механізмів; підтікання олії з редуктора заднього моста і бортових редукторів;

в) ходова частина - відсутність трака гусеничної полотнини; наявність тріщин або деформацій на опорних ковзанках, що ведуть і направляючих колесах гусеничного ходу; пошкодження або послабленнякріплень підвіски гусеничного ходу;

г) гідравлічна система - підтікання робочої рідини; понижений тиск; підвищене нагрівання робочої рідини, насосів,розподільників і інших вузлів; хитлива робота гідронасосів;

д) робоче місце машиніста - збільшене зусилля на важеляхі педалях керування; ненормальна робота системи вентиляціїі опалення; пошкодження вітрового скла; неправильні показники контрольних приладів; не працює або не відрегульованасистема висвітлення;

е) робоче устаткування - тріщини в деталях; ушкодженнязварених швів; послаблення кріплення основних вузлів; затупленіножі і зуби робочих органів; ненадійне кріплення ножів до відвалів бульдозера і наконечників до зуба розпушувача.

До початку виробництва земляних робіт бульдозерами і розпушувачами розбивають границі земляних розробок, ділянку очищають від дерев, пнів, валунів, а в зимовий час і від снігу. Особлива увага приділяється організації робіт у зоні розташування діючих підземних комунікацій (кабельних, електричних і телефонних мереж, водопроводу, каналізації, газу і нафтопроводів і т.д. ).

При роботі бульдозера і розпушувача забороняється:

а) робити які-небудь регулювальні роботи, виправлення, змазування, очищення при русі машини;

б) знаходитися під машиною при працюючому двигуні і під відвалом бульдозера або розпушувача, якщо під них не поставлені відповідні підставки;

в) звістки роботи на косогорах з поперечним ухилом понад 30°;

г) робити різкі розвороти на крутих косогорах;

д) робити роботу в нічний час без належного освітлення місця роботи;

е) знаходитися постороннім особам під час роботи трактора вкабіні трактора або біля нього;

ж) користуватися відкритим вогнем або курити при заправці трактора і контрольному огляді баків.

Щоб уникнути обвалення ґрунту (сповзання насипу) і перекидання бульдозера при зіштовхуванні ґрунту під укіс насипу абозасипанню виїмок і траншів, відвал бульдозера не повинний видвигатися за брівку укосу, а при пристрої насипу відстань відкраю гусениці бульдозера до краю насипу повинна бути не менше 1м.

Щоб уникнути поломки ножів забороняється працювати бульдозером з опущеним відвалом при задньому ході трактора.

При русі своїм ходом відвал бульдозера і розпушувач повинні бути підняті в транспортне положення. При будь-якій зупинці трактора відвал бульдозера необхідно опускати на ґрунт.

Під час руху машини забороняється машиністові виходити з кабіни.

Для забезпечення працездатності машин у процесі їхньої експлуатації проводиться комплекс організаційно-технічних заходів, основним з яких є технічне обслуговування.

Технічне обслуговування - це плановий захід, виконуваний у встановленому обсязі й у визначений термін. Технічне обслуговування машин проводиться для попередження підвищеного зношування деталей, відмовлень машин і в цілому для продовження їхньої довговічності. Технічне обслуговування трактора виробляється згідно "Технічному описові й інструкції з експлуатації трактора".

Технічне обслуговування навісного устаткування (бульдозерного і розпушувачного) в залежності від терміну його проведення й обсягу робіт підрозділяють на наступні види:

- щозмінне технічне обслуговування (ЩТО) - проводиться перед початком або наприкінці робочої зміни через 5-10 моточасів;

- перше технічне обслуговування (ТО-1) -через 60-100 моточасів;

- друге технічне обслуговування (ТО-2) - через 240-500 моточасів;

- сезонне технічне обслуговування (СТО) - при переході до весняно-літніх або осінньо-зимових умов експлуатації.

Під час технічного обслуговування необхідно дотримуватися наступних мір безпеки:

- огляд і усунення несправностей, змазування і регулювання машини можна робити тільки при непрацюючому двигуні й опущеному на ґрунт відвалі бульдозера і розпушувача;

- перед розбиранням усі складові частини, що можуть почати рухатися під дією сил ваги, приводити в положення, що забезпечує безпечне ведення робіт;

- забороняється вести зварювальні роботи на трубопроводах, приєднаних до гідравлічного приводу;

- не рекомендується підтягувати гайки гідроприводу, що знаходяться під тиском;

- не рекомендується застосовувати стиснене повітря при розбиранні гідросистеми машини.

Щозмінне технічне обслуговування проводиться машиністом у наступному складі. Спочатку роблять зовнішній візуальний огляд машини (кабіну, ходову частину, навісне устаткування) і очищають її від бруду, снігу і ґрунту. Перевіряють і при необхідності підтягують з'єднання відвала, розпушувачного устаткування, особливо вузла кріплення навісного устаткування до корпуса трактора. Крім того, перевіряють герметичність гідросистеми бульдозера і розпушувача, тому що не допускається підтікання робочої рідини по нарізних сполученнях, кришкам, сальникам і ущільненням гідроприводу.

При технічному обслуговуванні № 1 (ТО-1) виконують операції щозмінного технічного обслуговування і, крім того, роблять підтяжку кріплень ножів до відвала бульдозера, огляд зварених з'єднань. При виявленні тріщин у зварених з'єднаннях їх заварюють.

При технічному обслуговуванні № 2 (ТО-2) виконують операції технічного обслуговування № 1 і перевіряють технічний стан шарнірних з'єднань бульдозерного і розпушувачного устаткувань; роблять зміну болтів, що прийшли в непридатність, і інших кріпильних деталей, роблять промивання і змазування шарнірних з'єднань відповідно до таблиці і карті змащення.

Сезонне технічне обслуговування роблять у повному обсязі технічного обслуговування бульдозера і розпушувача і заміняють рідину в гідророзкосі бульдозера.

Особливі вимоги технічного обслуговування необхідно враховувати при підготовці технічного стану машин до експлуатації в осінньо-зимовий період у районах з холодним кліматом. Осінньо-зимовий режим експлуатації починається з моменту, коли температура зовнішнього повітря знижується нижче 5°С для дизельних двигунів. У цей період необхідно замінити паливо, олії і рідини відповідно до інструкцій по їхньому застосуванню, при цьому заміну роблять незалежно від відпрацьованих моточасів пробігу до моменту підготовки до осінньо-зимової експлуатації. Перед зміною очищають від забруднень і промивають баки, фільтри і трубопроводи, а також перевіряють і регулюють паливний насос високого тиску (знімаючи з двигуна), форсунки; топливо-підкачуваючий насос, передпусковий обігрівач палива; проводять утеплення і підігрів баків з дизельним паливом; акумуляторних батарей.

Зміст робіт з періодичного технічного обслуговування в зимовий період залишається в основному тим же, що й у літній. Різниця лише в тім, що узимку додаються роботи з обслуговування обігрівальних пристроїв кабін двигунів і іншого устаткування, встановлюваного на машини в зв'язку зі специфікою умов експлуатації. Внаслідок підвищеного зношування деталей машин і, в першу чергу робочих органів (ножів і наконечників), при роботі на мерзлих і вічномерзлих ґрунтах частіше виникає необхідність їхнього ремонту і заміни.


4. ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ НА БУДІВЕЛЬНОМУ МАЙДАНЧИКУ

До складу підготовчих робіт на будівельному майданчику об'єктів нафтової і газової промисловості входять розчищення територією від лісу, чагарнику, пнів, збирання валунів; планування території з пристроєм водовідводів; будівництво тимчасових під'їзних доріг, тимчасових споруджень (склади, майстерні, гаражі, житлові і санітарно-побутові приміщення).

Рис. 4.1.

Роботи з розчищення території від лісу і чагарнику носять специфічний характер і вимагають особливої уваги до питань безпеки. Усі роботи з розчищення території від лісу ведуться за технологічною схемою, затвердженою головним інженером будівельно-монтажної організації. Якщо на ділянці, що підлягає розчищенню від лісу, проходить лінія електропередачі, валку лісу в межах охоронної зони цієї лінії можна робити тільки з дозволу організації електрогосподарства при наявності наряду-допуску, що визначає безпеку робіт. В цьому випадку роботами керує інженерно-технічний працівник (виконроб, майстер).

Перед початком робіт усю територію, що підлягає розчищенню, розбивають на окремі ділянки і встановлюють послідовність робіт на кожній ділянці. В запобіганні нещасних випадків не дозволяється виконувати валку лісу одночасно на суміжних ділянках.


Рис. 4.2.

На ділянках, де ведуться роботи з валки лісу, не можна знаходитися стороннім обличчям. Ділянку валки обгороджують стовпами зі знаками, що забороняють чи попереджувальними написами, що встановлюють у 50 м від границі ділянки. До початку робіт спилюють дерева, що при випадковому падінні можуть заподіяти травму працюючим. Перш ніж почати спилювати такі дерева, необхідно випробувати їхню стійкість валочною вилкою. Це необхідно для того, щоб не відбулося несподіваного падіння дерева в момент спилювання.

При валці лісу можливий травматизм внаслідок ударів падаючими деревами або гілками. Щоб уникнути травм усі робітники повинні носити каски з м'якою пружинистою підкладкою (типу шолома мотоцикліста).

Валку дерев ведуть в одну сторону з урахуванням ухилу місцевості та напрямку пануючих вітрів.