Смекни!
smekni.com

Класифікаційні суспільства та їх роль у забезпеченні безпеки мореплавства (стр. 15 из 37)

МАКС об'єднує 10 провідних класифікаційних суспільств.

— American Bureau of Shipping (ABS) — Американське Бюро Судноплавства;

— Bureau Veritas (BV) — Бюро Верітас;

— China Classification Society (ZC) — Китайське класифікаційне суспільство;

— Det Norske Veritas (DNV) — Норвезьке класифікаційне суспільство;

— Germanischer Lloyd (GL) — Германішер ллойд;

— Korean Register of Shipping (KR) — Корейський Регістр судноплавства;

— Lloyd's Register of Shipping (LR) — Регістр судноплавства Ллойда;

— Nippon Kaiji Kyokai (NK) — Японський Регістр судноплавства;

— Registro Italiano Navale (RINA) — Італійський Регістр судноплавства;

— Russian Maritime Register of Shipping (RS) — Російський Морський Регістр судноплавства.

Асоційовані члени:

— Хорватський Регістр судноплавства (CRS);

— Індійський Регістр судноплавства (IRS);

— Польський Регістр судноплавства (PRS).

Керує МАКС Нарада, що здійснює загальну політику, яка направлена на уніфікацію національних правил класифікації, обміру, споруди, безпечної експлуатації і ремонту суден, забезпечення суден протипожежними і рятувальними пристроями і засобами, вживанню матеріалів використовуваних в суднобудуванні і судноремонті, Порада створює робочі групи по постійних або конкретних проблемах (adhoc). Постійними загальними проблемами є:

— проекти уніфікації Правил і вимог між членами МАКС;

— проекти відповідей на запити, вимоги ІМО;

— підготовка уніфікованих інтерпретацій стандартів ІМО;

— ідентифікація (визначення) проблем і пропозиції МАКС по темах для робочих груп.

В кінці 90-х років робочі групи розглядали наступні теми: контейнери; бурові установки; електромережі; двигуни; пожежний захист; газовози і хімовозы (танкери); судна для внутрішніх водних доріг; матеріали забруднюють морське середовище; зварка; якірні і швартові пристрої; системи трубопроводів; міцність суден; відсіки, перегородки; остійність і вантажна марка; інспекції, доповіді і сертифікація.

Нарада МАКС схвалила близько 150 вимог, які в принципі мають бути застосовані класифікаційними суспільствами, із цього числа 90% були упроваджені в національні правила. Більшість з них стосувалися конструкції суден. Пізніше були розглянуті питання, що відносяться до практики нагляду, інспекцій і пред'явлення вимог (мінімальна подовжня міцність, міцність кришок трюмів, інформація і керівництво по вантажних операціях, спеціальні інспекції танкерів і балкерів).

Норвезьке класифікаційне суспільство — Подітий Норське Верітас (DNV) в 1990 році розробило суднову систему управління по забезпеченню безпеки і охорони довкілля (The Shipboard Safety and Environment Protection SYSTEM-SEP). Пізніше, ІМО був підготовлений Міжнародний Кодекс по управлінню безпечною експлуатацією суден і запобіганням забрудненню морить — МКУБ (International Safety Management Code — ISM Code), який увійшов в СОЛАС 74 окремою главою (Глава IX). Сертифікацію судноплавних компаній і видачу документів відповідно до МКУБ, проводитимуть організації визнані державами — класифікаційні суспільства.

При створенні МКУБ широко застосовувалися вимоги стандартів ІСО серії 9000. У 1987 році ІСО розробила і видала серію стандартів ІСО 9000 (9000-9004) — "Управління якістю і забезпечення якості" (Quality Management and Quality Assurance). У морській індустрії стосовно судновласників, операторських компаній, суднових менеджерів, організаціям морського сервісу зазвичай використовується стандарт ІСО 9002, до класифікаційних суспільств і суднобудівельних верфей — ІСО 9001.

МАКС видала ряд документів по впровадженню і вживанню системи управління якістю і забезпечення якості. Для організації управління діяльністю судноплавних компаній використовують систему забезпечення якості (Quality Assurance — QA). У провідних класифікаційних суспільствах, таких як ABS, LR, GR, DNV, RS, створені спеціальні підрозділи — відділи якості, які займаються оцінкою системи управління якістю по спеціально розроблених процедурах і видачею сертифікатів відповідності. В умовах жорсткої конкуренції на світовому судноплавному ринку гарантія якості послуг є надзвичайно важливою, тому багато судноплавних компаній прагнуть до сертифікації по стандартах ІСО-9002.

МАКС має консультативний статус в ІМО і робить сильний вплив при розгляді і прийнятті нормативних документів ІМО. Визнаючи важливість взаємовигідних стосунків між ІМО і МАКС, в 1976 році, Нарада призначила постійного представника МАКС в ІМО.

МАКС має тісні контакти з Міжнародною організацією стандартизації (ISO), міжнародними страховими Клубами (P&I) і іншими організаціями що мають інтерес в індустрії судноплавства.

Видання: МАКС публікує різні Керівництва, Рекомендації по стандартизації Правил, безпеці суднових операцій і обслуговуванню.

4.2 Аналіз діяльності МАКС в рамках забезпечення безпеки судноплавства

Не дивлячись на кількісне зростання світового торгівельного флоту, що продовжується, аварійність суден останніми роками знижується. Серед ланок так званого «ланцюжка» відповідальності за безпеку мореплавання і захисту середовища (держави прапора, судновласники, контроль держави порту і ін.) важливу роль грає Міжнародна асоціація класифікаційних суспільств (MAKO). Завдяки зусиллям цієї неурядової організації, що діє в тісній співпраці з ІМО, були прийняті важливі рішення і документи, сприяючі запобіганню аваріям і випадкам на морі.

Відомо, що перші класифікаційні суспільства з'явилися близько 200 років тому, а їх міжнародному об'єднанню МАКС недавно виповнилися 33 роки. Першими членами цієї організації були сім ведучих класифікаційних суспільств — ABS, BV, DNV, GL, LR, NK, RINA: зараз в її складі 10 членів і два асоційовані суспільства. Окрім названих, це: Корейський регістр (KR). Хорватський регістр (CRS — ассоц.), Індійський (IRS—ассоц.), Китайський (CCS), Російський морський регістр судноплавства (RS). Керує асоціацією порада, в якій працюють представники всіх членів організації. Вони по черзі очолюють пораду протягом року. За минулий час судноплавна індустрія, її технологія сильно змінилася; МАКС прагне стежити за цими змінами і забезпечувати сферу і якість своїх послуг так, щоб вони повною мірою задовольняли потреби сторін-учасників транспортних операцій на морі. Проте основні зони обслуговування класифікаційних суспільств залишаються незмінними: це конструкція і міцність судна, двигуни і механізми, електричні системи.

Під наглядом суспільств — членів МАКС полягає близько 90% світового морського тоннажу (більше 522 млн. брт.). Клас МАКС мають 46 тис. суден, тобто більше половини кількісного складу торгівельного флоту. Члени МАКС проводять щорік 600 тис. перевірок і оглядів суден, які виконують більше 6000 сюрвейєрів і 6000 технічних фахівців в 1600 офісах розташованих по всьому світу. Спільно вони інвестують більше 70 млн. долларів в дослідження суднових конструкцій і устаткування.

МАКС активно співробітничає з органами PSC різних морських басейнів, отримуючи від них інформацію про встановлені на судах невідповідності, порушення вимог міжнародних документів, аби забезпечити оперативну допомогу судновласникам в усуненні недоліків. Класифікаційні суспільства проводять конференції і семінари, присвячені значенню у сфері класифікації суден, зв'язки між вимогами конвенцій ІМО і правилами класу, інформують про це плавсклад. Велика роль МАКС у вживанні вимог МКУБ в судноплавних компаніях і на судах - від контролю персоналу до проведення аудиту і видачі свідоцтв про відповідність.

На початку 90-х років унаслідок істотних змін в судноплавній індустрії МАКС прийняла ряд заходів по вдосконаленню своєї діяльності. Був прийнятий Кодекс етики, що встановлює високі стандарти якості тих, що надаються суспільствами – членами асоціації послуг, введена в дію схема сертифікації систем якості (QualitySystemCertificationScheme). Істотний прогрес був досягнутий за рахунок вживання угоди про класифікацію, розвитку уніфікованих вимог при огляді суден, схеми раннього попередження невідповідностей, програми розширеного огляду танкерів і балкерів і так далі Маючи консультативний статус в ІМО, МАКС виконала за дорученням цієї організації ряд розробок і досліджень, направлених на вдосконалення міжнародних документів, що діють, зокрема СОЛАС. У зв'язку з високою аварійністю балкерів, МАКС видало декілька документів – керівництво, покликане допомогти судновласникам, капітанам, сюрвейєрам, ремонтникам в забезпеченні безпеки суден цього типа. Серед них – «Керівництво і інформація з завантаження/вивантаження навалювальних вантажів з метою знизити вірогідність надмірної напруги корпусу», «Балкери працювати з обережністю», «Керівництво з огляду, оцінки і ремонту конструкцій корпусу балкерів» і ін.

Досягнення МАКС за останніх 10 років виглядають приблизно так:

1988 р. – Прийнята угода про вимоги класу (Transfer of Class Agreement). Гармонізований огляд і процедури сертифікації додатково введені в СОЛАС.

1990 р. – Упроваджена схема сертифікації системи якості МАКС (QSCS) і Кодекс етики.

1992 р. – МАКС першою виступила з ініціативами по підвищенню безпеки балкерів.

1993 р. – Введена і почала застосовуватися програма розширеного освідчення старих балкерів і танкерів (ESP).

1994 р. – МАКС починає програму практичної допомоги органам PSC, повідомляючи дані про зміну класу суден, допомагаючи у вченні персоналу.

1995 р. – Проголошена програма семи ініціатив в області безпеки на морі: поліпшення стандартів, посилення «прозорості», спрощення доступу в клас і ін.

1996 р. – МАКС на основі досліджень представляє дані про дороги підвищення безпеки балкерів. Нові умови класифікації вимагають вищих запасів міцності в старих суден, виживаності в нових.

1998 р. – Виходячи з СОЛАС-74, відповідність суден правилам класифікації стає попередньою умовою відповідності обов'язковим міжнародним вимогам безпеки.