Смекни!
smekni.com

Питання державного комитету по нагляду за охороною праци (стр. 5 из 7)

3.8. Аналізує разом з місцевими закладами охорони здо­ров'я і санітарно-епідеміологічної служби стан профзахво-рюваноеті на підприємствах і вносить пропозиції щодо їх попередження.

3.9. Веде інформаційно-роз'яснювальну роботу через пре­су, телебачення, радіо та інші засоби масової інформації щодо вимог Закону «Про охорону праці», про стан аварій­ності й травматизму на підконтрольних підприємствах.

3.10. Інформує трудові колективи про результати обсте­ження, стан охорони праці та охорони надр.

3.11. Розглядає пропозиції і запити підприємств і грома­дян з питань, що входять до компетенції інспекції.

4. Держінспекція має право:

4.1. Безперешкодно в будь-який час проводити перевір­ку підконтрольних підприємств щодо дотримання законо­давства та інших нормативних актів про охорону праці та надр, отримувати від власника необхідні пояснення, мате­ріали та інформацію.

4.2.3алучати за. погодженням з відповідними об'єднан­нями, підриємствами місцевими органами державної ви­конавчої влади їхніх спеціалістів для проведення перевірок підконтрольних підприємств і об'єктів.

4.3. Надсилати; (подавати) керівникам підприємств обо­в'язкові для виконання розпорядження (приписи) про усунення порушень і недоліків у галузі охорони праці та користування надрами.

4.4. Зупиняти експлуатацію з .накладанням пломби під­приємств, об'єктів, окремих виробництв, цехів і дільниць, робочих місць та устаткування до усунення порушень вимог щодо охорони праці та використання надр, що створюють загрозу життю або здоров'ю працюючих чи еуперечать за­конодавству про надра, або в разі відсутності дезволуорганів Держнаглядохоронпраці на початок роботи підпри­ємства.

4.5. Накладати на підприємства штрафи за результата­ми комплексних перевірок та в разі невиконання розпоряджень (приписів) про усунення порушень і недоліків в галузі охорони праці та користування надрами.

4.6. Притягати до адміністративної відповідальності пра­цівників, винних у порушенні законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, надр і ведення підривних робіт.

4.7. Надсилати (надавати) власникам, керівникам під­приємств подання про невідповідність окремих посадових осіб займаній посаді для вжиття заходів і передавати в необхідних випадках матеріали органам прокуратури для притягнення їх до кримінальної відповідальності.

4.8. Перевіряти додержання встановленого порядку допуску працівників до роботи, їх інструктажу, навчання без-печним методам праці, перевірки знань з питань охорони праці. Відстороняти від виконання небезпечних і спеціальних робіт осіб, які не мають на це права.

4.9. Перевіряти знання з питань охорони праці у поса­дових осіб до початку виконання ними своїх обов'язків і періодично згідно з чинними нормативними актами..

4.10. Вилучати дозволи на право проведення підривних робіт, свідоцтва на право придбання промислових вибухо­вих матеріалів і виготовлення найпростіших вибухових речовин в разі порушень вимог нормативних актів про охорону праці.

4.11. Припиняти випуск або вилучати дозволи на поча- ток виробничої діяльності підприємств, виготовлення машин, механізмів, устаткування, транспортних та інших

засобів виробництва, технологічні процеси у разі порушен­ня умов дії дозволів або невідповідності вимогам норма­тивних актів про охорону праці вказаних об'єктів і облад­нання.

4.12. Заслуховувати звіти, посадових осіб об'єднань, підприємств, організацій, установ та інших місцевих орга­нів державної виконавчої влади з питань охорони праці та використання надр і приймати обов'язкові для виконання рішення.

4.13. Проводити у встановленому порядку розслідуван­ня обставин і причин аварій, випадків виробничого трав­матизму, випадків розкрадання, розкидання і втрат про­мислових вибухових матеріалів, приймати за результата­ми розслідування обов'язкові для виконання рішення з пи­тань, віднесених до компетенції органів Держнаглядохо­ронпраці.

4.14. Приймати іспити й оформляти відповідні посвід­чення особам, які готуються для виконання спеціальних робіт та робіт з підвищеною небезпекою, що передбачені нормативними актами про охорону праці.

4.15. Проводити вибіркову перевірку знання правил, норм і технологічних регламентів посадовими особами і спеціалістами, а також нормативних актів про охорону праці, правила поводження з машинами, механізмами, ус­таткуванням та іншими засобами виробництва, користу­вання засобами колективного та індивідуального захисту працівниками.

4.16. Призначати в межах вимог чинних нормативних актів про охорону праці проведення підприємствами конт­рольних випробувань устаткування та матеріалів, конт­рольних аналізів виробничого середовища, технічного огляду устаткування, незалежної експертизи проектно-конструкторської документації.

4.17. Одержувати безкоштовно від місцевих органів дер­жавної виконавчої влади, підприємств інформацію, необ­хідну для виконання покладених на держінспекцію за­вдань,

4.18. Контролювати додержання спеціальних вимог, що встановлені для .осіб, які приймаються на роботу, по­в'язану з зберіганням, використанням та обліком вибухо­вих матеріалів.

4.19. Перевіряти і припиняти самовільне користування надрами і самовільну забудову площ залягання корисних копалин (крім загальноцоширених), а також обмежувати, тимчасово припиняти або забороняти скидання в надра стічних вод, поховання шкідливих речовин і відходів виробництва, підземне зберігання речовин і матеріалів у випадках порушення вимог законодавства про надра.

Права,-передбачені п.4, надаються працівникам інспекції в обсязі, що визначається Переліком прав посадових осіб (державних інспекторів) системи Державного комітету Ук­раїни по нагляду за охороною праці.

5. Держінспекція при виконанні покладених на неї функ­цій взаємодіє з іншими органами державного нагляду за охороною праці, місцевими органами державної виконав­чої влади, органами місцевого і регіонального самовряду­вання.

6. Держінспекцію очолює начальник, який призначається начальником територіального управління за погодженням з Комітетом.

Начальник держінспекції може мати заступника, який призначається територіальним управлінням.

7. Для узгодженого вирішення питань, що належать до компетенції держінспекції, в інспекції утворюється рада, склад якої затверджується наказом територіального управ­ління. Діяльність ради здійснюється у відповідності з положенням про неї, що затверджується територіальним управлінням.

8. Рішення держінспекції з питань охорони праці та використання надр, видані в межах її повноважень, є обов'язковими для виконання всіма місцевими органами державної виконавчої влади, а також підприємствами.

9. Начальник держінспекції зобов'язаний:

забезпечити ефективний державний нагляд на підкон­трольних підприємствах за додержанням у процесі трудо­вої діяльності вимог законодавчих та нормативних актів з охорони праці, своєчасне і якісне виконання інших функ­цій, що покладені на держінспекцію;

керувати роботою інспекторів, забезпечувати підбір, роз­становку по підконтрольним підприємствам і підвищення кваліфікації інспекторського складу, перевіряти контроль­но-профілактичну роботу інспекторів, аналізувати її і на підставі цього вживати заходів, які спрямовані на під­вищення ефективності нагляду;

координувати обстеження, що проводяться інспекторами усіх видів нагляду на підконтрольних підприємствах;

забезпечувати своєчасне й кваліфіковане розслідування випадків травматизму, аварій, втрат вибухових матеріалів і інформування територіального управління про такі ви­падки;

вимагати від керівників підприємств якісної розробки додаткових заходів, що забезпечують безпеку праці на термін, який потрібен для усунення виявлених порушень правил і норм;

вирішувати з керівниками підприємств питання безкош­товного забезпечення інспекторського складу службовими приміщеннями, телефонним зв'язком, чинною відомчою нормативно-технічною документацією з питань охорони праці, необхідним спецодягом, захисними засобами на період обстеження, транспортом для доставки їх на об'єк­ти, що перевіряються;

використовувати в повному обсязі надані права, забезпе­чувати дотримання підпорядкованими працівниками тру­дової та виконавської дисципліни, покращання організації праці і ефективності використання робочого часу;

знати основні вимоги нормативних документів про охо­рону праці та охорону надр, до технологічних процесів та їх параметрів, до устрою машин, механізмів і контрольно-

вимірювальної апаратури на підконтрольних підприємст­вах.

10. Начальнику держінспекції для здійснення своїх функцій надаються відповідні права згідно з Законом України «Про охорону праці» і «Положенням про Держнаглядохорон-праці», що визначені затвердженим 12.11.93 Головою Комі­тету «Переліком прав посадових осіб (державних інспек­торів) системи Державного комітету України по нагляду за охороною праці», а також:

в межах компетенції видавати письмові розпорядження і давати вказівки, які обов'язкові для виконання працівни­ками інспекції;

організовувати перевірки знань інспекторським складом нормативних актів про охорону праці, контроль за додер­жанням яких .входить до їх службових обов'язків;

розглядати і вирішувати спірні питання, які виникають між власником та державним інспектором під час пере­вірки підприємств, а також відміняти (переглядати) в разі необхідності рішення та висновки державного інспектора;

вносити керівництву теруправління пропозиції щодо при­значення на посади та звільнення з посад інспекторів, заохочення, преміювання або притягнення їх до відпові­дальності згідно з чинним законодавством.