Смекни!
smekni.com

Етика благовіння перед життям (стр. 2 из 2)

"Этика заключается, следовательно, в том, что я испытываю побуждение высказывать равное благоговение перед жизнью как по отношению к моей воле к жизни, так и по отношению к любой другой. В этом и состоит основной принцип нравственного. Добро - то, что служит сохранению и развитию жизни, зло есть то, что уничтожает жизнь или препятствует ей"

А. Швейцер

Отже, своє життя Швейцер присвятив служінню людству, його етичному прогресу, відродженню культури, захисту гуманізму. Служінню цим цілям підпорядкована у нього філософія культури. Благоговіння перед життям, - писав він, - відкидає чисто індивідуалістичне (тобто елітарне в розумінні Швейцера) і духовне (тобто гегелівське, неестетичне) розуміння культури.

Благоговіння перед життям не дозволяє людині нехтувати інтересами світу. Як би ми не відносилися до найетичнішого принципу благоговіння перед життям, наслідки, які виводить з нього Швейцер, - справедливі і благородні. Ідея внутрішньої єдності етики і культури, вимога зробити гуманізм і етичний розвиток особи критеріями прогресу культури, захист принципу рівності всіх людей на землі без відмінності кольору їх шкіри, непохитний антимілітаризм і антифашизм в переконаннях і практичній діяльності - все це межі його подоби, які дають нам підставу характеризувати Швейцера як видатне етичне явище в житті буржуазного суспільства в епоху глибокої кризи його культури.


Список літератури

1. Швейцер А. Культура и этика - http://www.gumer.info/bogoslov_Buks/Philos/Schweitzer/_Intro.php

2. Мишаткина Т.В., Бражникова З.В., Мушинский Н.И. и др. Этика. Учебное пособие. 5-е изд. – Минск.: Новое знание, 2008

3. Дубко Е.Л. История европейской этики – Гардарики, 2007

4. Аристотель. Никомахова этика // Аристотель. Соч.в 4 т. M., 1984

5. Гусейнов А., Иррлитц Г. Краткая история этики - http://nehudlit.ru/books/detail8663.html