Смекни!
smekni.com

Курортполіс Трускавець (стр. 1 из 3)

Міністерство освіти і науки України

Львівський національний університет

ім. І.Франка

Звіт

по проходженню краєзнавчої практики на тему:

Виконала:

студентка

географічного факультету

групи ГРТ-11

Бурак Юлія

Перевірила:

ас. Бордун О.Ю.

Львів - 2004

План звіту:

1. Трускавець, як населений пункт.

2. Історія розвитку курорту.

3. Фізико-географічні умови Трускавця.

4. Типи мінеральних вод курорту та їх бальнеологічна характеристика.

5. Профіль курорту, лікувальні методики.

6. Соціальна інфраструктура.

7. Створення спеціальної економічної зони туристсько-рекреаційного типу - "Курортополіс Трускавець".

Трускавець – самобутній і надзвичайно привабливий курорт України – екологічно чиста зона. Щедрий розмаїттям природних багатств, курорт є однією з найдавніших оздоровниць Європи. Сьогодні Трускавець перетворився у великий курортний комплекс з сучасною лікувально-діагностичною базою. На Трускавецькому родовищі розвідані різні типи підземних мінеральних лікувальних вод, які відрізняються між собою як за хімічним складом і лікувальними компонентами, так і за умовами формування.

Населення Трускавця - 26,6 тисяч осіб.
Курорт розташований у мальовничій долині Східних Карпат на висоті 350 м над рівнем моря на віддалі 100 км на південь від Львова. Львівський аеропорт та залізниця зв'язує його з найбільшими містами України з країнами Європи.
Датою створення оздоровниці вважають 1827 рік (перша документальна згадка датована 1462 роком).
Сьогодні курорт здатний бути зразком моделі рекрополісів, курортополісів і рекреаційних зон, місцем відпрацювування та поширення новітніх технологій в курортній галузі, впровадження ефективних методів лікування, реабілітації та оздоровлення населення, забезпечити раціональне використання рекреаційних ресурсів та належний рівень природо-охоронних заходів.
Близько 170 тисяч осіб відпочивають тут щороку з усієї України та з-за кордону в 20 комфортабельних санаторіях, 23 пансіонатах, дитячих оздоровчих таборах. Висококваліфікований медичний персонал, прекрасна діагностична і лікувальна база забезпечують ефективність лікування.
Місто Трускавець - затишна й екологічно чиста зона з помірно-континентальним кліматом, щедрим розмаїттям природних багатств, курорт є однією з найдавніших оздоровниць Європи. На його території зосереджені великі запаси мінеральних вод з 14-ма природними джерелами та поклади "гірського воску" - озокериту.
Привабливість курорту забезпечує лікувальна вода "Нафтуся". Ця унікальна вода генетично пов'язана з нафтою, звідти і така милозвучна назва.
Біологічно активні речовини "Нафтусі" розглядають як адаптогени, здатні суттєво підвищувати імунний статус організму. Ненасичені жирні кислоти, присутні в "Нафтусі", забезпечують антиоксидантний, антисклеротичний ефект. Окремі органічні сполуки, які входять до складу, підсилюють функцію печінки і нирок, що проявляється стимуляцією жовчеутворення і сичевиділення і, як наслідок, профілактика і лікування застійних явищ у печінці, жовчних і сичових шляхах, запобігання утворенню і сприяння виведенню невеликих каменів з нирок і жовчного міхура. "Нафтуся" забезпечує виведення з організму токсичних речовин, в тому числі і радіонуклідів.
Купелі з хлоридно-натрієвою (морською), сірководневою, вуглекислою водами сприяють відновленню порушеного стану серцево-судинної системи, обмінних процесів у суглобах, хребті, м'язах, що проявляється зменшенням або ліквідацією болю, відновлення функції.
Теплотерапія у вигляді аплікацій озокериту, парафіну, торфу, глини, сауна та апаратна фізіотерапія підсилюють ефект водолікування, сприянню в короткі терміни значних успіхів в оздоровленні.
До послуг курортної медицини - ультразвукові та радіоізотопні методи обстеження, апарат дроблення каменів в нирках, ендоскопічні прилади з волоконною оптикою, які дають можливість оглянути порожнинні органи, біохімічні та імунноферментні аналізатори провідних фірм світу дозволяють визначити активність гормонів, ферментів, маркери пухлин, вміст електролітів, тощо. Застосування гама-спектрометрів дозволяє виявити в організмі радіонукліди.

Історія розвитку

Згадки про перше поселення в цій місцевості сягають XI сторіччя. Навколо знайдених тут джерел із мінеральною водою розросталося і містечко.

На початку XIX ст. секрет лікувальної сили води став відомий за межами Трускавця. Офіційною датою заснування бальнеологічного курорту вважається 1827 рік, коли тут було споруджено приміщення для перших ванн, оскільки тоді вода використовувалась виключно для мінеральних купелей.

Надалі було відкрито ще декілька джерел, води яких використовувались для питного лікування:

- в 1833р. – солоно-гірке джерело „Марія”,

- в 1835р. – гідрокарбонатно-сульфатне кальцієво-магнієве „Нафтуся”,

- в 1842р. – хлоридно-сульфатне „Софія”,

- в 1858р. – джерела сульфідних вод „Емануїл” і „Анна”.

Були побудовані бальнео- та торфолічниці. З 1860-х рр. Курорт, що належав Австро-Угорщині, був переданий в оренду акціонерному товариству, а потім належав приватним особам. З 1911р. Він знаходився у віданні комерційного товариства. З 1921р. По 1939р. Трускавець належав Польщі, тоді ж були побудовані бальнеолікарня, бювети і павільйони мінеральних джерел, приватні готелі і пансіонати. Курорт функціонував тільки у літній сезон, лікування здійснювалось приватнопрактикуючими лікарнями. В 1939р. На базі приватних готелів і пансіонатів було відкрито 8 санаторіїв ( 1500 місць). З 1947р. Поряд із бальнеологічним лікуванням почали застосовувати теплолікування у вигляді аплікацій озокериту з Бориславського родовища.

У 1833р. Львівський фармацевт та хімік Теодор Торосевич провів дослідження вод трускавецького родовища, зокрема „Нафтусі”. Трускавець здобуває славу одного з провідних курортів тогочасної Європи. Його фактори за своїми лікувальними властивостями не поступалися таким відомим курортам Європи, як Віші, Баден-Баден, Карлові Вари. У Трускавці відпочивають почесні гості, посли та президенти іноземних країн.

Сьогоднішній Трускавець – це велике курортне місто, де одночасно можуть відпочивати до 15000 осіб, а за рік місто відвідують до 200 тисяч курортників. Його розташування та чудові краєвиди, які привабили перших поселенців, мало змінилося. Це місто гарне будь-якої пори року.

Фізико-географічні умови

Трускавець – самобутній і надзвичайно привабливий бальнеологічний курорт України. Він розташований у мальовничій долині передгір’я Східних Карпат на висоті 350 м над рівнем моря, в долині гірської р.Воротище (басейн Дністра). На схилах гір – змішані ліси (дуб, бук, модрина та ін.).

Це місто особливої природньої краси з кришталево чистим повітрям розташоване серед чарівних пологих лісистих схилів та стрімких річок.

Для Трускавця характерний теплий і помірно-вологий клімат. Зима помірно м’яка. Весна наступає на початку березня, але морозняні погоди можуть відмічатися майже до середини квітня. Літо тепле, з чергуванням сонячних і хмарних погод. Осінь суха, тепла. Опадів близько 750 мм/рік, максимум – влітку. Число годин сонячного сяйва близько 2000 в рік.

Курорт розташований на відстані 100 км південніше Львова та за 90 км від західного кордону України. Залізниця зв’язує його з найбільшими містами України, країн СНД, Європи. Між Трускавцем і Львовом курсують електропоїзди, автобуси та маршрутні таксі.

Трускавець – екологічно чиста зона. Щедрий розмаїттям природних багатств, курорт є однією з найдавніших оздоровниць Європи. Сьогодні Трускавець перетворився у великий курортний комплекс з сучасною лікувально-діагностичною базою.

Типи мінеральних вод курорту та їх

бальнеологічна характеристика

На Трускавецькому родовищі розвідані різні типи підземних мінеральних лікувальних вод, які відрізняються між собою як за хімічним складом і лікувальними компонентами, так і за умовами формування.

До складу гігромінеральної бази курорту входять:

1) Питні лікувальні води:

- „Нафтуся”

- джерела №1,2,3

- джерело №12

2) Води для зовнішнього застосування:

- розсоли без специфічних компонентів

- сірководневі розсоли

Мінеральна лікувальна вода „Нафтуся” видобувається на однойменному родовищі „Нафтуся” в центрі міста. Експлуатаційні запаси затверджені в ДКЗ в 1973р. в кількості 47,2 м³/добу. Мінеральні води пов’язані з прошарками і лінзами пісковиків і пісків, тріщинуватих аргілітів воротищинської світи (загорська підсвіта) неогену. За хімічним складом це гідрокарбонатна магнієво-кальцієва вода з мінералізацією 0,6-0,8 г/дм³ і вмістом органічного вуглецю в межах 24,1-43,0 мг/дм³.

Виводяться мінеральні води 9-ма свердловинами і 1 джерелом на невеликій території південно-східного схилу „Курортної Балки”. Постійно експлуатуються 4 свердловини №1-но, 8-но, 17-н, 21-н, інші – резервні (періодично працюють) і використовуються, як спостережні. Свердловина №14-н теж пройдена на родовищі „Нафтуся”, але виводить прісні води, які використовувались для заправки сифонів. Сучасний середньодобовий видобуток „Нафтусі” складає 11,1 м³/добу, максимальний – до 15-18 м³/добу буває у липні-серпні.

Води джерел №1,2,3, - води високої (6-49 г/дм³) мінералізація хлоридного, сульфатно-хлоридного натрієвого складу. Затверджені запаси їх становлять 14,8 м³/добу. Технологічною схемою розробки родовища передбачено змішування видобутих солоних вод з прісною водою (мінералізація до 0,8 г/дм³) у співвідношеннях, які забезпечують мінералізацію підготовлених вод в 5 (вода джерела №1), 10 (вода джерела №2) і 15 (вода джерела №3) г/дм³.

Вихідні води високої мінералізації виведені 5-масвердловинами (2-РГ, 7-А, 7-К, 9-Б, 68-РГ), три з яких – експлуатаційні (2-РГ, 9-Б, 68-РГ); прісні – двома свердловинами №5-К і 16-РК. Запаси прісної води не затверджувались. За підсумками багаторічних спостережень вони становлять не менше 10 м³/добу при самопливі, близько 30 м³/добу – при примусовому видобутку.