Смекни!
smekni.com

Система стиснення відеоданих на основі аналізу ентропійності (стр. 17 из 17)

Необхідний об’єм на жорсткому диску 5 Мб для продукту.

При розробці використовувалася ПЕОМ з наступними параметрами: Atlon 1600XP+, 256 Мб ПЗУ, жорсткий диск ємністю 80 Гб, відеокарта GeForce2 MX 400 32Мб, мережева карта 100 Мбіт.

5. ВИКЛИК І ЗАВАНТАЖЕННЯ

Точкою входу до будь-якого з модулів програми є запуск головного модуля „D2009. ехе", що здійснює створення головного вікна програми, де є можливість обирати подальші дії.

Обсяг демонстраційної програми що використовується становить менше 1 Мб.

6. ВХІДНІ ТА ВИХІДНІ ДАНІ

Вхідними даними є графічні зображення формату. bmp або. jpeg, з глибиною кольору від 8 до 24 біт, чорно-білі або кольорові (які у процесі роботи програми будуть перетворені на чорно-білі). Дані можуть поповнюватися у процесі користування розробленим програмним забезпеченням, змінюватися та редагуватися.

Вихідними даними є зображення формату. bmp, з глибиною кольору 4 біт (16 кольорів), та гістограма яскравості початкового та отриманого зображень.

7. ВИКОРИСТАНІ МОДУЛІ

У програмі було використано наступні модулі:

MathImage. pas - модуль основних функцій та процедур обчислення інформаційного критерію зображення, а також завантаження та зберігання файлу зображення.

Unit1. pas - модуль створення головного вікна програми, допоміжних вікон програми, головного меню програми, обробки натискувань на кнопки клавіатури та вікон програми, а також шляхи для доступу к файлам зображень.

Unit2. pas - модуль створення допоміжного вікна програми "о програмі".

UnitGisto. pas - модуль побудови гістограм яскравостей зображення.

Опис програми

1. ПРИЗНАЧЕННЯ ПРОГРАМНОГО ПАКЕТУ

Область застосування програмного продукту - вищі учбові заклади, книжкові та газетні видавництва, служби охорони, та державна служба безпеки. Програмний продукт дозволяє будь-які 256-кольорові чорно-білі зображення, які зберігаються у форматі. jpeg або. bmp, у зображення. bmp з меншою кількістю кольорів (від 2 до 16) із зберіганням інформативності зображення. Для покращення результатів обробка зображення виконується декількома методами, з метою отримати найбільш вигідне зображення.

2. УМОВИ ВИКОНАННЯ

Необхідні технічні засоби:

пристрій читання з компакт-дисків (CD-ROM);

процесор (AMD, Intel) із частотою не менше 433 МГц;

1 Мб вільного простору на жорсткому магнітному диску;

SVGA відеоадаптер із відеопамят’ю не менше 1 Мб;

128 Мб ОЗП; клавіатура; миша;

Необхідне програмне забезпечення:

Розроблений програмний продукт стійко працює в середовищах Windows 98 та Windows 2000.

Для запуску проекту необхідний виконуючий файл D2009. exe.

3. ЗАВАНТАЖЕННЯ ПРОЕКТУ

Щоб завантажити програму, необхідно запустити файл D2009. exe. Після цього перед користувачем з’являється вікно, розділене на 2 рівні квадрати.


Рисунок 3.1 - Вікно з необхідними елементами

Для того, щоб розпочати кодування зображення, потрібно загрузити файл формату. bmp або. jpeg, для чого потрібно натиснути кнопку

, вибрати пункт меню File - > Open, натиснути кнопку F3, або зробити подвійний клік мишою на лівому квадраті екрану, після чого відкриється окно (див. рис.3.2) для вибору потрібного зображення (початковий каталог для вибору - каталог, де знаходиться виконавчий файл D2009. exe). Після вибору файлу зображення, у правому квадраті з'явиться зменшений рисунок зображення, а також його атрибути - ширина та висота.

Рисунок 3.2 - Вікно вибору зображення

Після цього, натиснувши кнопку

, або зробивши подвійний клік мишою на файлі зображення, зображення буде відкрито у головному окні програми, а також автоматично буде проведено кодування за прямим інформаційним критерієм (див. рис.3.3)

Рисунок 3.3 - Вікно з загруженим та отриманним зображенням

Для того, щоб обрати потрібну кількість кольорів у отриманому зображенні, потрібно мишою обрати відповідну кількість у діалозі знизу

Рисунок 3.4 - Вибір кількості градацій зображення.

Для того, щоб переглянути гістограму початкового та отриманного зображень, потрібно обрати пункт меню Image - > Gistograme

Рисунок 3.5 Рівнева гістограма кольорів зображень.

Для того, щоб зберігти отриманний файл зображення, потрібно натиснути кнопку

, вибрати пункт меню File - > Save, або натиснути кнопку F2.

4. ПОВІДОМЛЕННЯ ОПЕРАТОРУ

Програма виключає загруження інших типів файлів, окрім. bmp та. jpeg, при спробі відкрити інший вид файлу буде виведено повідомлення "Не верный формат файла".

При спробі сохранити файл у інший формат, окрім. bmp, який пропонується спочатку, програма виведе повідомлення "Не верный формат файла".