Смекни!
smekni.com

Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки (стр. 5 из 11)

9. ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ Сучасне використання земельних ресурсів України не відповідаєвимогам раціонального природокористування. Порушено екологічнодопустиме співвідношення площ ріллі, природних кормових угідь,лісових насаджень, що негативно впливає на стійкістьагроландшафту. Розораність земель є найвищою в світі і досягла 56відсотків території країни і 80 відсотків сільськогосподарськихугідь. Інтенсивне сільськогосподарське використання земельпризводить до зниження родючості грунтів через їх переущільнення(особливо чорноземів), втрати грудкувато-зернистої структури,водопроникності та аераційної здатності з усіма екологічниминаслідками. З грунтом щороку виноситься 11 млн. тонн гумусу, 0,5 млн.тонн азоту, 0,4 млн. тонн фосфору і 0,7 млн. тонн калію. Щорічніеколого-економічні збитки від ерозії грунтів дорівнюють 9,1 млрд.гривень. Значної екологічної шкоди земельні ресурси зазнають череззабруднення грунтів викидами промисловості (важкі метали, кислотнідощі тощо) та використання засобів хімізації в аграрному секторі.Понад 40 відсотків органіки, отримуваної в результаті діяльностівеликих тваринницьких комплексів та птахофабрик, з потенційнихорганічних добрив перетворюються на джерела забруднення довкілля. Ситуація з забрудненням територій ускладнилася після аваріїна Чорнобильській АЕС. Радіонуклідами забруднено понад 4,6 млн.гектарів земель у 74 районах 11 областей, у тому числі 3,1 млн.гектарів ріллі. З використання вилучено 119 тис. гектарівсільськогосподарських угідь, у тому числі 65 тис. гектарів ріллі.

10. КОРИСНІ КОПАЛИНИ Мінерально-сировинна база є основою виробництва понад 90відсотків продукції важкої промисловості. На часткумінерально-сировинного комплексу припадає третина виробничихфондів, близько 40 відсотків капітальних вкладень, майже п'ятачастина трудових ресурсів. Приблизна вартість промислових запасівосновних видів корисних копалин дорівнює 14,8 трлн. гривень. За різноманітністю та багатством мінерально-сировиннихресурсів Україна випереджає такі розвинуті країни світу як США,Канада, Англія, Франція, Китай та інші. В Україні виробляєтьсяблизько 5 відсотків світового обсягу мінерально-сировиннихресурсів. Щороку гірничодобувна промисловість України випускаєпродукції на 25 - 28 млрд. доларів США (у цінах світового ринку). На території України виявлено близько 8 тисяч родовищ, понад90 видів корисних копалин, з яких 20 мають важливе економічнезначення. Серед них нафта, газ, залізні, марганцеві, титанові,уранові руди, вугілля, сірка, ртуть, каолін, графіт, вогнетривкіглини, будівельні матеріали, питні, мінеральні води. До промислового освоєння залучено від 40 до 75 відсотківрозвіданих запасів основних видів корисних копалин. Подальший розвиток мінерально-сировинного комплексу Українипотребує негайного розв'язання на державному рівні проблем, якіістотно гальмують розширення мінерально-сировинної бази, їїекологічну реабілітацію та раціональне використання. Сьогодні немає чіткого механізму управління і належногодержавного нагляду за використанням і охороною надр, що призводитьдо безгосподарного ставлення гірничодобувних підприємств домінеральної сировини та зростання необгрунтованих її втрат. Через недосконалі технології видобування та переробкимінеральної сировини, незадовільне вирішення питань комплексногоосвоєння родовищ у надрах залишаються і втрачаються: - до 70 відсотків розвіданих запасів нафти; - до 50 відсотків солей; - до 28 відсотків вугілля; - до 25 відсотків металів. Нерозв'язаною є проблема геологічного вивчення і використаннятехногенних родовищ корисних копалин - відвалів видобутку івідходів збагачення та переробки мінеральної сировини, які містятьцінні корисні копалини і мають промислове значення. Вже сьогодні вУкраїні обсяги цих відходів перевищують 25 млрд. тонн, займаючиплощу понад 150 тис. гектарів. З кожним роком їх кількістьзбільшується. Таким чином в Україні утворено сотні великих,середніх та малих техногенних родовищ різних корисних копалин,придатних для промислового освоєння. Потенційна вартістьтехногенних родовищ за попередніми розрахунками обчислюєтьсядесятками млрд. доларів США. Така маса вторинних продуктів уперерахунку на 1 кв. кілометр території України перевищуєаналогічний показник для США у 6 разів та у 3 рази - для державЄвропейського Союзу.