Смекни!
smekni.com

Вплив на атмосферу підприємств харчової промисловості та шляхи його зниження (на прикладі ВАТ "Жашківський маслозавод") (стр. 3 из 8)

У табл.3 ГДКс. д. - середньодобова гранично допустима концентрація забруднювача в повітрі, котра не справляє на людину опосередкованої шкідливої дії при цілодобовому вдиханні; ГДКм. р. - максимально-разова гранично допустима концентрація забруднювача в повітрі (населених місць), що не викликає рефлекторних реакцій в організмі людини.

Деякі із забруднюючих речовин мають ефект сумації чи ефект потенціювання.

Речовини, для котрих не визначені ГДК населених місць, оцінюються за орієнтовними безпечними рівнями впливу (ОБРВ).

Для того, щоб визначити стан забруднення повітря декількома речовинами, що діють одночасно, часто використовують комплексний показник - індекс забруднення атмосфери (ІЗА). Для його розрахунку, нормовані на відповідні значення ГДК, середні концентрації домішок за допомогою розрахунків приводять до концентрації (коефіцієнт К в табл.3), а отримані значення додають. Отриманий таким чином показник ІЗА вказує, у скільки разів сумарний рівень забрудненості атмосфери кількома речовинами перевищує ГДК сульфур (IV) оксиду.

Для кожного населеного пункту визначено конкретний перелік п'яти пріоритетних домішок, за котрими розраховується індекс забруднення атмосфери ІЗА5.

Викиди характеризуються кількістю забруднюючих речовин, їхнім хімічним складом, концентрацією, агрегатним станом.

Промислові викиди поділяються на організовані та неорганізовані. Організовані промислові викиди - це викиди, що надходять в атмосферу через спеціально споруджені газоходи, повітропроводи та труби.

Неорганізовані викиди надходять в атмосферу у вигляді ненаправлених потоків внаслідок порушення герметизації, невиконання вимог охорони атмосфери при навантаженні та розвантаженні, порушення технології виробництва або несправності обладнання.

За агрегатним станом викиди поділяються на IV класи: І - газоподібні та пароподібні; II - рідкі; III - тверді; IV - змішані.

За величиною маси викиди об'єднані в 6 груп, т/доб: 1 група - маса менше 0,01 включно; 2 група - від 0,01 до 0,1; 3 група - від 0,1 до 1; 4 група - від 1 до 10; 5 група - від 10 до 100; 6 група - понад 100.

Викиди підлягають періодичній інвентаризації, під котрою слід розуміти систематизацію відомостей про розподіл джерел викидів на території об'єкта, їхню кількість та склад.

Метою інвентаризації є: визначення викидів шкідливих речовин, що надходять в атмосферу від об'єктів; оцінка впливу викидів на навколишнє середовище, встановлення ГДВ або ТПВ; вироблення рекомендацій з організації контролю викидів; оцінка стану очисного обладнання та екологічності технологій і виробничого обладнання; планування черговості природоохоронних заходів.

Інвентаризація здійснюється один раз на 5 років згідно з Інструкцією з інвентаризації викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Джерела забруднення атмосфери визначаються на основі схем виробничого процесу підприємства. Для діючих підприємств контрольні точки встановлюються по периметру санітарно-захисної зони. Заміри параметрів викидів здійснюють працівники лабораторії підприємства або лабораторії санітарно-епідеміологічної станції.

Основними параметрами, котрі характеризують викиди забруднюючих речовин в атмосферу, є вид виробництва, джерело виділення шкідливих речовин, джерело викиду, число джерел викидів, координати розташування викиду, висота джерела викиду, діаметр устя труби, параметри газоповітряної суміші на виході з джерела викиду (швидкість, об'єм, температура), характеристика газоочисних пристроїв, види та кількість шкідливих речовин тощо.

Шкідливі речовини, що потрапляють в атмосферу від промислових та транспортних підприємств, енергетичних установок, транспортних засобів, розчиняються в повітрі та переносяться рухомими потоками повітря на великі віддалі. Розсіювання забруднень призводить до зниження концентрації шкідливих речовин в зонах їхнього викиду та до одночасного збільшення площ із забрудненими повітрям.

На характер поширення шкідливих речовин в атмосфері та на величину зон забруднення впливають метеорологічні умови (горизонтальний та вертикальний рух мас повітря, їх швидкість, температура, вологість, дощ, сніг, наявність хмар).

Крім метеорологічних факторів, на розсіювання забруднень впливає рельєф місцевості, наявність лісів, водоймищ, гір тощо. На забрудненість міст та населених пунктів впливає їхнє планування та озеленення.

Розрахунок забруднення атмосфери викидами промислових підприємств виконується згідно з Методикою розрахунку концентрацій в атмосферному повітрі шкідливих речовин, що містяться у викидах підприємств (ОНД-86) або за Збірником методик розрахунку концентраційних викидів в атмосферу забруднюючих речовин різними виробництвами.

2. Результати досліджень

2.1 ВАТ "Жашківський маслозавод" - сучасне підприємство переробної галузі

ВАТ"Жашківський маслозавод" розташований в південно-східній частині м. Жашкова, Черкаської області в так званій промисловій зоні міста поблизу цукрозаводу та горілчаного заводу і деревообробного цеху. На рис.1 наведено загальний вигляд заводу.

Підприємство приймає та переробляє за добу 100-150 т молока. Переробка молока на підприємстві за принципом безвідходної технології, зниження нормативних витрат-це важливі резерви збільшення об`ємів продукції, що випускається та підвищення ефективності виробництва. Безвідходна технологія має екологічне значення та виключає забруднення навколишнього середовища.

До структурних підрозділів ВАТ "Жашківський маслозавод" входять: приймальне відділення молока, апаратне відділення, цех виробництва масла, цех виробництва сухого знежиреного молока та лабораторії - виробнича і сировинна. Допоміжні виробництва: компресорний цех, котельня, газогенераторна, механічні майстерні забезпечують виробництв охолодо - паливно - енергетичними ресурсами, своєчасними ремонтами та ін.

ВАТ "Жашківський маслозавод" працює понад 40 років (з 1965 року). Є одним з кращих в Україні. Основними продуктами, які виготовляються на підприємстві є сухе знежирене молоко, масло "Селянське", казеїн технічний (випускався до 2005 р).

Продукцію ВАТ "Жашківський маслозавод" знають в Україні, Нідерландів, Німеччині, Франції, Польщі, Болгарії, Сирії, Алжирі, Єгипті, Прибалтиці, Росії, Казахстані.

За неперевершені споживчі властивості (масло "Селянське" та сухе знежирене молоко є кращим в Україні) та високу якість продукції підприємство з року в рік на різних державних рівнях нагороджується дипломами та прозами. В 1998році Київська міська спілка захисту прав споживачів нагородила ТОВ "Агрополіс" дипломом якості 1-го ступеня за високу якість масла вершкового "Селянське" вищого гатунку, яке виробляє ВАТ "Жашківський маслозавод". Через рік молочна продукція торгової марки "Щедрий вечір" представляла підприємство на міжнародному форумі економічного співробітництва в м. Києві. В 2002р. підприємство було нагороджено дипломом 3-го ступеня Всеукраїнського конкурсу якості на регіональному рівні в номінації "Підприємства, що виготовляють продовольчі товари" за досягнуті успіхи в опануванні сучасними методами управління якістю у сфері виробництва харчової продукції.

ВАТ "Жашківський маслозавод" є лауреатом Всеукраїнського конкурсу якості "100 кращих товарів України" 2004-го та 2005-го років. Які б бурі не "трясли" ринкове море і нашу економіку, а ВАТ "Жашківський маслозавод" залишається острівцем стабільності. Мало того зростає і розширюється виробництво.

Продукція виготовляється за дотриманням найкращих технологій і традицій перевірених часом і оцінених споживачами, не використовуючи рослинних жирів, емульгаторів, барвників, консервантів та зберігаючи всі природні компоненти молока. Щодня виготовляється 17-19т сухого знежиреного молока, 4-5 т масла вершкового "Селянське", 1.5-2 т казеїну технічного.

2.2 Екологічна характеристика підприємства як джерела забруднення атмосферного повітря

На Жашківському маслозаводі виробляється цільномолочна продукція, масло селянське, казеїн, проводиться заготовка молока. На завод молоко привозять автомобільним транспортом. Кислотністъ транспортованого молока повинна бути не вище 19, температура не більше 3°С. Цехи, що приймають молоко, обладнані необхідним обладнанням для визначення кількості та якості продукта.

На рис.2 показана карта-схема ВАТ "Жашківський маслозавод"

Рис.2 Карта-схема ВАТ "Жашківський маслозавод".

Умовні позначення:

1-дільниця зберігання соляної кислоти; 2-дільниця зберігання нітратної кислоти; 3-дільниця зберігання хлоридної кислоти; 4-дільниця приготування лужного розчину; 5-дільниця приготування казеїну; 6-дільниця зберігання амоніаку; 7-автономна електростанція; 8-зварювальний пост; 9-ємкості ГСМ; 10-цех сухого молока; 11-автотранспорт; 12-котельня; 13-компресорна.

Основним джерелом забруднення атмосферного повітря є котельня, яка працює на природному газі. З димовими газами, що утворюються при згоранні газу, в повітряний басейн потрапляють: нітроген (IV) оксид та карбон (II) оксид. НА рис.3 показано трубу від котельні, через яку викидаються димові гази.