Смекни!
smekni.com

Вплив на атмосферу підприємств харчової промисловості та шляхи його зниження (на прикладі ВАТ "Жашківський маслозавод") (стр. 6 из 8)

У хімічних методах використовуються реакції окислення, нейтралізації, відновлення, каталізації, термоокислення.

Фізико-хімічні методи базуються на принципах сорбції (абсорбції, адсорбції, хемосорбції), коагуляції та флотації.

Гравітаційні пилоочисні камери працюють за принципом зниження швидкості руху газів до рівня, коли пил та частинки рідини осідають під впливом сил ваги. Ефективність роботи пилоочисних камер

,

де d - діаметр частинок, які осаджуються; µ-кінематична в'язкість газу; Н - висота камери; v - швидкість течії газу; g - гравітаційне прискорення; L - довжина камери; рч - густина частинок; Рг - густина газу.

Гравітаційні пилоосаджунальні камери - це порожнинна або з полицями коробка з листової сталі з бункером для збирання пилу. Довжина коробки

,

де Н - висота камери; v - швидшсть руху газу; voc - швидюсть, за якої пил випадае в бункер.

При знижені висоти камери процес очищения поліпшусться, тому порожнину камери розділяють полицями, котpi проектуються під кутом або з можливістю регулювання.

Інерційні сепаратори працюють на принципі різкої змни напрямку потоку газів. У місцях зміни напрямку відбувається очищання твердих частинок забруднюючих речовин. Сепаратори дозволяють осаджувати частники діаметром 25 - 30 мкм. Інерційні газоочисники мають продуктивність від 45 до 582 м3/год. До цього типу можна віднести i жалюзійні пиловловлювачі, котpi мають гідравлічний oпіp 100-400 Па, допускають температуру газу, що очищається, до 450 С, швидкість на підході до решітки - 15-25 м/с.

Циклони сепаратори працюють за принципом використання відцентрового ефекту. Відокремлення твердих частинок в них відбувається під діею відцентрових сил:

,

Де А - постійний безрозмірний коефіцієнт; ρч - густина частинок; d - діаметр частинок; vТ - тангенгальна складова швидкості руху частинок; r - радіус частинок; R - радіус установок; n - постійна, яка залежить від радіуса установки і робочої температури; Н - висота циклона.

Практично використовуються такі типи циклонних сепараторів:

горизонтальні пиловловлювачі, котpi працюють за принципом надання газам вихороподібного кругового руху за допомогою вертушки з системою невідхилюваних лопатей;

вертикальні сепаратори, що працюють за принципом подавання газу зверху через горизонтально встановлену кільцеву крильчатку, котра надає газові обертового руху;

тверді частинки очищають до стінок, а очищений газ виводиться через центральну трубу;

вертикальні сепаратори з тангенціально розташованою вхідною частиною. У цьому ceпаратopi затриманий газ надходить збоку або знизу i набуває тангенціального руху, котрий виносить тверді частники до стінок, а потім в пилозбирачі;

ротаційні струменеві пиловловлювачі є різновидом відцентрового циклонного сепаратора, в котрому вихороподібність руху газу посилена тангенціальним повітряним потоком. У них пил накопичується в середині повітряного середовища i під дією гравітаційних сил падає на дно пило- збирача.

Апарати мокрого очищениягазів [17] від пилу працюють за принципом промивання газів. Ці види очисних пристроїв застосовуються на дільницях фарбування виробів, нанесення полімерних покриттів, в замкнених системах повітрокористування. Taкi пристрої дозволяють очищати гази від дрібних механічних забруднень. Існує велика кількістъ апаратів мокрого очищення газів. Застосовуються i пpocтi водяні завіси, через котpi пропускаються забруднені потоки повітря.

За принципом роботи апарати мокрого очищения газів поділяються на порожнинні i насадкові; барботажні та пінні; ударно-інерційні; відцентрові; динамчі та турбулентні промивачі.

Порожнинні та насадкові апарати-скрубери працюють за принципом пропускання газів через потік розпиленої розбризканої або стікаючої по насадках води. Швидкість потоку газів не перевищує 1 - 1,2 м/с, гідравлічний oпip aпаратів не перевищуе 250 Па. Витрата води складає до 10 м3 на 1 м апарата. Найбільш повно скрубери видаляють частки розміром більше 10 мкм. Недоліком скруберів є часте забивання oтворів poзпилювaчiв.

Апарати мокрого очищення газів від пилу працюють за принципом промивання газів. Ці види очисних пристроїв застосовуються на дільницях фарбування виробів, нанесення полімерних покриттів, в замкнених системах повітрокористування. Taкi пристрої дозволяють очищати гази від дрібних механічних забруднень. Існує велика кількістъ апаратів мокрого очищення газів. Застосовуються i пpocтi водяні завіси, через котpi пропускаються забруднені потоки повітря.

За принципом роботи апарати мокрого очищення газів поділяються на порожнинні i насадкові; барботажні та пінні; ударно-інерційні; відцентрові; динамчі та турбулентні промивачі.

Порожнинні та насадкові апарати-скрубери працюють за принципом пропускання газів через потік розпиленої розбризканої або стікаючої по насадках води. Швидкість потоку газів не перевищує 1 - 1,2 м/с, гідравлічний oпip aпаратів не перевищуе 250 Па. Витрата води складає до 10 м3 на 1 м апарата. Найбільш повно скрубери видаляють частки розміром більше 10 мкм. Недоліком скруберів є часте забивання oтворів poзпилювaчiв.

Метод хемосорбції базується на поглинанні газів та пари рідкими i твердими поглиначами з утворенням хімічних сполук. Цей метод використовується при очищенні викидів через вентиляції гальванічних дільниць. При цьому розчинником для очищення викидів від хлористого водню є 3% - й розчин їдкого натрію. Цей метод використовується також для очищення викидів від окисів азоту.

Метод адсорбції базується на селективному вилученні з газових сумішей шкідливих домішок за допомогою твердих адсорбентів. Найбільш широко як адсорбент застосовується активоване вугілля, іонообмінні смоли тощо.

Необхідна маса адсорбента

,

де Vа - об'ємна витрата газу, що очищається;

С - концентрація домішки, яка видаляється;

t - час протікання адсорбції;

апог - поглинальна здатність адсорбента.

Геометричні параметри адсорбента вибираються та розраховуються за номограмами або за аналітичними залежностями.

Каталітичний метод базується на перетворенні токсичних компонентів викидів у менш токсичні або нешкідливі за рахунок використання каталізаторів.

Швидкість каталітичних реакцій можна визначити згідно з рівнянням

vk = Kр×Cа×Сб×Св... Cm,


де Кр - константа каталітичної реакції;

Са, Сб, Св, Сn, - концентрація речовин, які вступають в реакцію;

а, б, в, n - порядок реакції за відповідним компонентом.

В якості каталізаторів використовують платину, метали платинового ряду, окиси міді, двоокис марганцю, п'ятиокис ванадію тощо.

Каталітичний метод використовується для очищення викидів від окису вуглецю за рахунок його окислення до двоокису вуглецю.

Термічний метод базується на допалюванні та термічній нейтралізації шкідливих речовин у викидах.

Цей метод використовується тоді, коли шкідливі домішки у викидах піддаються спаленню. Термічний метод ефективний у випадку очищення викидів від лакофарбових та просочувальних дільниць. Системи термічного та вогневого знешкодження забезпечують ефективність очищення до 99%.

Загалом послідовність вибору типу очисних пристроїв та фільтрів така:

виявлення характеристик викидів (температура, вологість, вид та концентрація домішок, токсичність, дисперсність тощо);

визначення типу очисного пристрою або фільтра за витратою газу, необхідним ступенем очищення, можливостями виробництва та іншими факторами;

знаходження робочої швидкості газів;

техніко-економічний аналіз можливих вapiaнтів очищення;

розрахунок параметрів очисного пристрою;

проектування та вибір очисного пристрою або фільтра

3.2 Заходи по охороні атмосферного повітря на ВАТ "Жашківський маслозавод"

Основними й найбільш дійовими методами боротьби з забрудненням атмосфери на підприємстві є екологічні, діє продумана система заохочувальних і заборонних заходів, які допомагають запобігти забрудненню. Впровадження підприємством певних систем очисних фільтрів дає їм переваги над конкурентами. У той же час ті фірми, що забруднюють атмосферу, змушені платити дуже великі податки і штрафи.

Існують, також організаційні, технологічні і інші засоби боротьби з забрудненням атмосфери.

Відбувається регулювання двигунів внутрішнього згорання в автомобілях.

Для запобігання забруднення атмосферного повітря, поверхневих і підземних вод проектом передбачено:

застосування резервуарів з подвійними стінками обладнаних автоматизованими пристроями контролю за витоком нафтопродуктів, що монтуються в залізобетонних монолітних піддонах з оглядовими трубами;

над боковими стінками та верхньою частиною резервуарів влаштування глиняного замка;

застосування дихальних та змивних клапанів відповідної конструкції;

застосування газоурівнювальної системи при зливі палива та заправці автомобілів: при зливі пари нафтопродуктів переходять в цистерни паливовоза; при заправці автомобілів пари палива, що утворюються в паливному баці, збираються в трубу вугільного абсорбента автомобіля;

ізоляція резервуарів бітумно-мінеральною мастикою по бітумній грунтівці;

будівництво локальних очисних споруд для очистки стічних вод, що утворюються внаслідок випаровування атмосферних опадів;