Смекни!
smekni.com

Екологічна безпека виробничих процесів технічного обслуговування і ремонту сільськогосподарських машин (стр. 5 из 7)

Нормативи скидання забруднюючих речовин, що скидаються в міську каналізацію і міську зливову мережу, визначаються правилами прийому стічних вод в ці мережі, нормативно-правовими актами, і закріплюються в договорах абонування, ув'язнених з власником мереж.

Екологічні вимоги по поводженню з відходами виробництва і споживання

Накопичення відходів і порядок поводження з ними на підприємствах автосервісу повинен здійснюватися відповідно до нормативних документів "Граничні кількості накопичення промислових відходів на території підприємства, М., 1985 г.", "Граничний вміст токсичних з'єднань в промислових відходах в накопичувачах, розташованих зовні території підприємств. М., 1985 г.", "Порядок накопичення, транспортування, знешкодження і поховання токсичних промислових відходів. Мінохоронздоров'я СРСР, М., 1985 р."

Підприємства повинні мати дозвіл на зберігання і вивіз промислових відходів, для отримання якого йому необхідно провести інвентаризацію утворення відходів і розробити проект лімітів розміщення відходів на території підприємства.

У процесі своєї діяльності підприємства повинні здійснювати облік, збір, зберігання і вивіз відходів з дотриманням нормативів, правил і інших вимог по поводженню з промисловими відходами.

Кількість відходів, знайдених розміщеними в несанкціонованих місцях, визначається держінспекторами розрахунковим методом або інструментальним виміром. При виявленні фактів самовільного розміщення відходів в несанкціонованих місцях держінспектор має право припинити розміщення відходів і застосовувати до винних відповідні санкції.

Вивіз промислових відходів, побутового сміття повинен здійснюватися організацією, що має відповідну ліцензію, в місця, визначені для їх утилізації або переробки.

Вимоги до встановлення санітарно-захисних зон

Санітарно захисна зона (СЗЗ) — це особлива функціональна зона, що відділяє підприємство від зони або від інших зон функціонального використовування території з нормативно закріпленими підвищеними вимогами до якості навколишнього середовища.

СЗЗ встановлюється в цілях зниження рівня забруднення атмосферного повітря, рівнів шуму і інших чинників негативної дії до гранично допустимих значень на межі з територіями за рахунок забезпечення санітарних розривів і озеленення територій.

Встановлення меж СЗЗ проводиться по сукупності всіх видів техногенних дій об'єкту на оточуючу середовище і здоров'я населення.

Розробка проекту СЗЗ підприємства (груп підприємств) виконується на підставі оформленого в установленому порядку договору (контракту) на створення проекту, що є переліком організаційних, економічних і правових положень, що встановлюють функціонально-технологічне і юридичне закріплення зобов'язань, прав і відповідальності сторін на період дії договору (контракту).

Договір (контракт) полягає проектною організацією із замовником проекту, яким можуть бути безпосередньо інвестор (прямий договір підряду або субконтракт) або інші юридичні особи (договір субпідряду або контракт), що мають необхідні фінансові кошти.

Замовник з участю організації, що виконує розробку проекту СЗЗ, повинен здійснити його узгодження з органами державного нагляду з оплатою відповідних витрат.

Узгодження повинні бути оформлені у вигляді текстових і графічних документів (акти, протоколи, довідки, листи, висновки, штампи і написи на планах і т.д.)

У СЗЗ діє режим обмеженої господарської діяльності.

Проект СЗЗ підприємства повинен містити наступні розділи:

—загальні відомості про підприємство;

—аналіз функціонального використовування території в районі розташування підприємства;

—коротка характеристика природно-екологічних особливостей територій;

—оцінка раніше виконаних розрахунків меж СЗЗ;

—розрахунок СЗЗ по чиннику забруднення атмосферного повітря;

—розрахунок СЗЗ по чиннику шумової дії;

—розрахунок СЗЗ по інших чинниках негативної дії;

—аналіз водоспоживання і водовідведення;

—утворення виробничих відходів;

—заходи щодо зниження негативної дії на середовище незаселеного;

—обґрунтовування меж СЗЗ по сукупності показників;

—заходи щодо планувальної організації і впорядкування СЗЗ;

—організація санітарно-гігієнічного контролю на межі СЗЗ і на території житлової забудови, прилеглої до СЗЗ;

—табличні матеріали;

—графічні матеріали, у тому числі:

• схема функціонального використовування території в районі розташування підприємства;

•генеральний план підприємства;

•схема розміщення джерел викидів і забруднення атмосферного повітря (існуюче положення і прогноз);

•схема розміщення джерел шуму, вібрації, ЕМП, радіації, і зони їх дії (існуюче положення і прогноз);

•схема по встановленню межі СЗЗ;

•схема планувальної організації СЗЗ;

•план впорядкування і озеленення СЗЗ;

•схема розміщення постів санітарно-гігієнічного контролю.

Регламентований розмір СЗЗ визначається в першу чергу класом підприємства або виробництва по приведеній в класифікації. Цей клас залежить від характеру виробництва, що визначає склад шкідливих дій, діапазону питомих викидів і ін. У ряді випадків розміри СЗЗ диференційовані залежно від потужності виробництва.

Відповідно до цієї класифікації більшість виробництв, підприємств і об'єктів можуть бути віднесені до одного з п'яти класів. Для об'єктів (підприємств, виробництв), віднесених до якого-небудь з цих класів, встановлені наступні розміри СЗЗ:

для об'єктів I класу — 2000 м;

для об'єктів II класу — 1000 м;

для об'єктів III класу — 500 м;

для об'єктів IV класу — 300 м;

для об'єктів V класу — 100 м.

Для окремих виробництв, підприємств і об'єктів, не охарактеризованих в класифікації, розміри їх СЗЗ можуть встановлюватися регіональними або відомчими нормативними документами, злагодженими в установленому порядку органами держсанепіднадзора, а для підприємств I і II класів — Мінохоронздоров'я України. Якщо діючі на підприємстві виробничі процеси не супроводжуються негативною дією на оточуючу середовище (виділенням забруднюючих речовин, шуму, випромінювання, статичної електрики і т.д.). не є пожежо- і вибухонебезпечними і не вимагають пристрою залізничних під'їзних колій, за рішенням органів саннадзора для нього встановлюється мінімальний розмір СЗЗ. При розміщенні такого підприємства в межах території відстань від меж займаної їм ділянки до житлових будинків слідує приймати не менше 50 м.

Розмір СЗЗ встановлюється з урахуванням можливостей перспективного розвитку підприємства.

Розміри СЗЗ підприємства визначаються у напрямі житлової забудови і інших зон з нормативно певними підвищеними вимогами до якості навколишнього середовища.

Питання про необхідність встановлення СЗЗ в інших напрямах розв'язується з урахуванням можливості будівництва на відповідних територіях житла або виникнення інших зон з нормативно певними підвищеними вимогами до якості навколишнього середовища.

Якщо, відповідно до передбачених технічних рішень і розрахунків забруднення атмосфери, рівнів шуму і ін., розміри СЗЗ для підприємства виходять більше, ніж розміри, встановлені, то необхідно переглянути проектні рішення і забезпечити виконання вимог за рахунок зменшення кількості викидів шкідливих речовин в атмосферу, мінімізації шуму і інших видів дій. Якщо і після додаткового опрацьовування не виявлені технічні можливості забезпечення розмірів СЗЗ, що вимагаються санітарними нормами, то розмір СЗЗ приймається відповідно до результатів розрахунку забруднення атмосфери, рівнів шуму і ін. і підтвердженні розрахункових даних натурними вимірами за узгодженням з органами Держсанепіднадзора.

Необхідність збільшення розмірів СЗЗ в порівнянні з нормативними визначається:

—наявністю морально застарілого технологічного обладнання на діючому підприємстві або його окремих цехах, що не забезпечує якість атмосферного повітря території відповідно до нормативів;

—низькою ефективністю газопилоуловлюючого обладнання і відсутністю технічних рішень по зниженню забруднення атмосферного повітря до гігієнічних нормативів;

—несприятливим по пануючих напрямах вітру взаєморозташуванням промислових територій;

—перевищенням ГДК вмісту в атмосфері хімічних речовин і ГДУ шуму, вібрації, електромагнітних випромінювань і інших шкідливих фізичних чинників за межами нормативної СЗЗ при неможливості зниження рівня забруднення технічними засобами.

Визначення меж СЗЗ підприємств автомобільного транспорту проводиться у декілька етапів:

—визначення нормативної СЗЗ;

—визначення розміру СЗЗ по чиннику хімічного забруднення атмосферного повітря розрахунковим шляхом (з підтвердженням натурними вимірами);

—визначення розміру СЗЗ по чиннику шуму розрахунковим шляхом або натурними вимірюваннями;

—визначення розміру СЗЗ по чиннику інших фізичних дій (іонізуюче випромінювання, ЕМІ, інфразвук та ін.);

визначення інтегральної СЗЗ з урахуванням всіх перерахованих чинників по найбільшому видаленню факторних меж.

Після встановлення меж СЗЗ по окремих чинниках слід встановити інтегральну межу СЗЗ, оцінити можливість розміщення виробничого об'єкту в забудові, що склалася, відповідно до нормативних вимог і дати пропозиції, по реорганізації, в т.ч.: