Смекни!
smekni.com

Екологічні аспекти економічного розвитку (стр. 5 из 5)

Україна не тільки не ввела таких податків, але й послідовно нарощує обсяги вуглецеінтенсивних виробництв з метою збільшення експорту екологічно забруднених товарів та послуг, які стали досить прибутковими. Наслідком такої політики став виплив ресурсів (включаючи закордонні інвестиції") з високотехнологічних і, як правило, «декарбонізованих» секторів національної економіки у вуглецеінтенсивні, але більш прибуткові.


Висновок

Таким чином, можна стверджувати, що основними причинами несприятливої екологічної ситуації в Україні є:

- недостатній розвиток найменш екологічно шкідливих галузей, який визначається нераціональною структурою народного господарства та деформованою структурою промисловості;

- переважання адміністративних і недостатній розвиток ринкових методів регулювання екологічних проблем.

У зв'язку з цим слід максимально задіяти структурний ефект екологічних змін, для чого необхідно:

- вдосконалити економічний механізм регулювання шкідливих викидів на базі досвіду США та країн ЄС, що передбачає торгівлю дозволами на шкідливі викиди, впровадження технології так званих "зелених податків" тощо;

- відрегулювати, таким чином, податково-адміністративну, цінову і бюджетну політику, щоб створити сприятливі умови для інтенсивнішого розвитку екологічно безпечних виробництв і галузей.


Література

1. Гармаш С. Операция «ширма» или, как Ахметов в Донбасе элите менуетpravda.com.ua

2. Economic Report of the President, Transmitted to the congress, United States Government Printing Office, USA, Washington, 2003.

3. Ніколаєв С. Розв'язати пекельний вузол // Дзеркало тижня. -2005.-№51.