Смекни!
smekni.com

Чи є вихід із глобальної екологічної кризи (стр. 5 из 5)

Оскільки трансгенні рослини стійкі до хвороб та шкідників, то не виключається підвищення стійкості самих збудників хвороб і тих же комах-шкідників, тобто їх коеволюція. Це проблема, наслідки якої необхідно передбачити. Можливо, підвищуючи стійкість рослин, ми стимулюємо процес відбору стійкіших збудників хвороб і шкідників. Природно, що трансгенез викликає вельми відчутні наслідки, які потрібно ретельно вивчати.

Завдяки науковим досягненням стає очевидно, що генно-інженерний підхід до складання клітини майже нічим не відрізняється від складання автомобіля. Перш за все потрібно мати схему матеріальної «начинки» приладу та схему його роботи, і це вивчають ДНК-технологи.

Виклад деяких ключових моментів розвитку й отримання генетично модифікованих організмів та їх використання представлені в книзі автора статті «Генетически модифицированные организмы: от бактерий до человека».

Список літератури

1. Будыко М.И. Глобальная экология. – М.: Мысль, 1977.

2. Глазка В.И, Глазка Г.В. Введение в генетику, биотехнологию, ДНК-технологию, биоинформатику, протеомику, метаболику. – К: КВЩ, 2003.

3. Глазко В.И. Генетически модифицированные организмы: от бактерий до человека. – К: КВЩ, 2002.

4. Небел Б. Наука об окружающей среде. – М.: Мир, 1993.

5. Риклефс Р. Основы общей экологии. – М.: Мир, 1979.

6. Розанов С.И. Общая экология. – СПб.: Лань, 2001.

7. Яблоков А.В., Остроумов С. А. Охрана живой природы. Проблемы и перспективы. – М.: Лесная промышленность, 1983.