Смекни!
smekni.com

Локалізація екологічної загрози забруднення атмосфери від пилу спалювання вугілля на ТЕС (стр. 5 из 6)

Впровадження золовловлювачів запропонованої конструкції для очистки викидів котелень дозволило тільки шляхом заміни діючих апаратів пилоочистки (циклонів ЦН-11) в існуючих системах пиловловлення збільшити ефективність пиловловлення на 2-6 %, зменшивши при цьому гідравлічний опір, габаритні розміри установки, приземні концентрації та обсяги викидів золи вугільної, що призвело до покращення стану навколишнього середовища в районах даних населених пунктів.

Проведене техніко-економічне обґрунтування застосування апаратів пиловловлення показало економічний ефект у розмірі 31249 грн. за рік від впровадження у виробництво розроблених пиловловлювачів.


ВИСНОВКИ

1. Аналіз стану екологічної небезпеки, що виникла в результаті забруднення атмосфери пилом від спалювання вугілля промисловими об’єктами України, і шкідливості викидів пилу для здоров’я населення та стану навколишнього середовища, показав необхідність розробки нових апаратів для очищення повітря від пилу.

2. Виконаний аналіз та оцінка сил, які діють на тверді частинки у відцентрово-інерційному пиловловлювачі. Створена математична модель процесу руху частинки в корпусі відцентрово-інерційного пиловловлювача. Застосовуючи лінійні спрощення до рівнянь руху пилоповітряної суміші, отримали можливість реалізувати їх чисельними методами для конкретних значень вхідних параметрів та початкових (граничних) умов, тобто умов однозначності.

3. Оптимальна довжина циліндричної частини відцентрово-інерційних пиловловлювачів визначена математичним шляхом і підтверджені експериментальним шляхом при досліджені реальних пиловловлювачів, які створені на базі математичної моделі апарата. Оптимальний кут конусної частини апарата визначений експериментальним шляхом.

4. З метою створення екологічно чистого виробництва на основі аналізу роботи обладнання для очистки повітря від пилу, розроблені оригінальні конструкції пиловловлювачів, на основі використання нового принципу дії, що поєднують в одному корпусі два ступеня очищення: відцентрове в корпусі апарата при обертанні потоку після входу в апарат і інерційне - при проходженні вже очищеного від крупних дисперсних частинок потоку через жалюзі відокремлювача (Патенти України № 30603 А, № 30164 A, № 35690 А, № 32673 А, № 30170 А, № 52792, № 57117).

5. Стендові експериментальні дослідження на кварцовому пилу та виробничі дослідження установок очищення повітря від пилу спалювання вугілля показали підвищення ефективності їх роботи на 2-6 % в порівнянні з існуючими, що дозволяє зменшити викиди золи вугільної в атмосферу. Загальний реальний економічний ефект від впровадження установок на підприємствах становить 31249 грн. за рік.

6. Результати розрахунку i аналіз карт розсіювання шкідливих речовин в приземному шарі атмосферного повітря показали, що для всіх джерел викиду, які обладнані розробленими золовловлювачами, перевищення рівнів граничнодопустимих концентрацій та граничнодопустимих викидів для золи вугільної не спостерігається.


РОБОТИ, ОПУБЛІКОВАНІ ПО ТЕМІ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Батлук В.А., Азарський К.І. “Очищення повітря від пилу на ВО "Хлорвініл” // Вісник Державного університету “Львівська політехніка” “Хімія, технологія речовин та їх застосування”. - Львів: Вища школа. - 1997. - № 333. - С. 236-239. - Особистий внесок здобувача полягає в аналізі джерел викидів пилу та його негативного впливу на навколишнє середовище і населення.

2. Батлук В.А., Катренко Л.А., Ращинський В.С., Азарський К.І. “Виробничий пил і здоров’я людини” // Вісник Державного університету "Львівська політехніка" "Житло, енергія, екологія". - Львів: Світ. - 1998.- С. 3 - 5. - Особистий внесок здобувача полягає в аналізі джерел викидів пилу та його негативного впливу на навколишнє середовище і населення.

3. Батлук В.А., Азарський К.І. “Захист атмосфери від пилових викидів” // Всеукраїнська наукова практична конференція „Людина і космос” Дніпропетровськ. 1999 р. - C. 168. - Особистий внесок здобувача полягає в аналізі джерел викидів пилу та його негативного впливу на навколишнє середовище і населення.

4. Батлук В.А., Азарський К.І. “Екологія та техногенні відходи” // Державний міжвідомчий науково-технічний збірник “Розвідка і розробка нафтових і газових родовищ”. - Івано-Франківськ: Факел. - 2000. - № 37.- Т. 5.- С. 105-108. - Особистий внесок здобувача полягає в аналізі джерел викидів пилу та його негативного впливу на навколишнє середовище і населення.

5. Батлук В.А., Азарський К.І., Яцюк Д.Р. “Космос та забруднення середовища” // Збірник тез доповідей ІІІ міжнародної конференції “Людина і космос”, - Дніпропетровськ. - 2001.- С. 288. - Особистий внесок здобувача полягає в аналізі джерел викидів пилу та його негативного впливу на навколишнє середовище і населення.

6. Батлук В.А., Близнюк В.Ф., Азарський К.І. “Техногенна безпека та економія природних ресурсів” // Збірник матеріалів ІІІ міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми економії енергії”, - Львів. - 2001.- С. 239-240. - Особистий внесок здобувача полягає в аналізі джерел викидів пилу та його негативного впливу на навколишнє середовище і населення.

7. Батлук В.А., Азарський К.І. “Рівень забруднення атмосферного повітря та його вплив на здоров’я населення України” // Науково-технічний збірник “Наукові записки”, № 2, Львів, 2006 р., - С.108 - 114. - Особистий внесок здобувача полягає в аналізі джерел викидів пилу та його негативного впливу на навколишнє середовище і населення.

8. Батлук В.А., Азарський К.І., Занько Г.Р., Римар В.В. “Захист атмосфери від промислових викидів” // Збірник тез доповідей IІІ Всеукраїнської наук.-практ. конф. “Екологія, людина, суспільство”. - Київ. - 2000. - С.77. - Особистий внесок здобувача полягає в аналізі джерел викидів пилу та його негативного впливу на навколишнє середовище і населення.

9. Батлук В.А., Азарський К.І., Занько Г.Р., Римар В.В. “Екологічний контроль роботи пиловловлювачів” // Зб. наук. праць "Фізичні методи та засоби контролю середовищ, матеріалів та виробів". - Київ - Львів: Леотест-99.- 1999.- С. 161-162. - Особистий внесок здобувача полягає в аналізі джерел викидів пилу та його негативного впливу на навколишнє середовище і населення.

10. Батлук В.А., Азарський К.І. “Експериментальні дослідження відцентрово-інерційних апаратів” // Вісник Черкаського державного технічного університету. - Черкаси.- 2004.- № 4.- С. 148-153. - Особистий внесок здобувача полягає в проведені експериментальних досліджень та конструюванні експериментального стенда.

11. Пат. 30603 А Україна. Пиловловлювач / В.А.Батлук, К.І.Азарський, Г.Р.Стеців (Україна); Заявл. 29.12.97; Опубл. 07.06.99; Бюл. № 3. - Особистий внесок здобувача полягає в розробленні основної ідеї винаходу та проведенні патентного пошуку.

12. Пат. 30164 А Україна. Пиловловлювач / В.А.Батлук, К.І.Азарський, Г.Р.Стеців, Занько Р.Б. (Україна); Заявл. 8.01.98; Опубл. 29.12.1999; Бюл. № 8. -Особистий внесок здобувача полягає в розробленні основної ідеї винаходу та проведенні патентного пошуку.

13. Пат. 35690 А Україна. Золовловлювач / В.А.Батлук, К.І.Азарський, Г.Р.Стеців, В.В.Батлук (Україна); Заявл. 05.01.98; Опубл. 16.04.2001; Бюл. № 3. - Особистий внесок здобувача полягає в розробленні основної ідеї винаходу та проведенні патентного пошуку.

14. Пат. 32673 А Україна. Пиловловлювач / В.А.Батлук, К.І.Азарський, Г.Р.Стеців (Україна); Заявл. 29.12.97; Опубл. 07.06.1999; Бюл. № 3. - Особистий внесок здобувача полягає в розробленні основної ідеї винаходу та проведенні патентного пошуку.

15. Пат. 30170 А Україна. Пиловловлювач / В.А.Батлук, Г.Р.Стеців, К.І.Азарський, Р.Б.Занько (Україна); Заявл. 8.01.98; Опубл. 15.11.2000; Бюл. № 6-ІІ. - Особистий внесок здобувача полягає в розробленні основної ідеї винаходу та проведенні патентного пошуку.

16. Патент на винахід, В 01D 45/00 № 52792 Україна. Пиловловлювач / В.А.Батлук, К.І.Азарський, Мельников О.В. (Україна); Заяв 01.06.2000; Опубл. 15.01.2003; Бюл. № 1. - Особистий внесок здобувача полягає в проведені експериментальних досліджень.

17. Патент на винахід, В 01D 45/00 № 57117 Україна. Пиловловлювач / В.А.Батлук, К.І.Азарський, Мельников О.В. (Україна); Заяв 15.06.2000; Опубл. 16.06.2003; Бюл. № 6. - Особистий внесок здобувача полягає в проведені експериментальних досліджень.

18. Батлук В.А., Азарський К.І. “Виробничий пил і здоров’я людини” // Зб. наук. праць "Актуальні питання медицини". - Хмельницький: Поділля. - 1998. - С. 270-276. - Особистий внесок здобувача полягає в аналізі джерел викидів пилу та його негативного впливу на навколишнє середовище і населення.

19. Батлук В.А., Азарський К.І., Занько Г.Р. “Аналіз дисперсного складу пилоповітряного потоку” // Зб. наук. праць "Фізичні методи та засоби контролю середовищ, матеріалів та виробів". - Київ - Львів: Леотест-99.- 1999.- С. 159-160. - Особистий внесок здобувача полягає в визначенні морфометричних, фізико-хімічних і дисперсних характеристик пилу.

20. Батлук В.А., Дурягіна З. А., Азарський К.І., Занько Г.Р. “Вирішення проблеми пилоочистки під час роботи металообробного обладнання” // Вісник Державного університету “Львівська політехніка” “Оптимальне вирішення процесів і технологічний контроль у машинобудуванні і приладобудуванні”. - Львів. - 2000. - № 394. - С. 3 - 6. - Особистий внесок здобувача полягає в визначенні морфометричних, фізико-хімічних і дисперсних характеристик пилу.

21. Батлук В.А., Азарський К.І. “Вирішення питання очистки повітря при виробництві асфальтобетону” // Міжнародний науково-технічний збірник “Автомобільні дороги і дорожнє будівництво” вип. 63, - Київ. - 2001. - С. 298-302. - Особистий внесок здобувача полягає в обробці і аналізі експериментальних даних.

22. Батлук В.А., Азарський К.І. “Математичне забезпечення вибору оптимального обладнання для очистки повітря віл пилу за допомогою комп’ютерної техніки” // Український журнал медичної техніки і технології. – Київ. - 2000. - № 2. - С. 92 - 94. - Особистий внесок здобувача полягає в теоретичному аналізі класичних рівнянь і створенні математичної моделі процесу руху частинок в апараті.