Смекни!
smekni.com

Екологічна характеристика населеного пункту Мізоч (стр. 8 из 10)

Робота отрутохімікатами повинна проводитись під керівництвом спеціалістів по захисту рослин від шкідників і захворювань, а також агрономів, зоотехніків, ветеринарних лікарів в колгоспах, та інших господарствах, які пройшли підготовку по мірах обережності при роботі з отрутохімікатами.

Отрутохімікати повинні зберігатись, перевозитись і відпускатися лише в спеціальній, добре закритті тарі з надписом "Отрута", вказаною назвою препарату і кількістю. Робітники, які працюють з отрутохімікатами повинні бути забезпеченні спец одягом з щільної, пилонепроникної тканини (комбінезони або халати), спецвзуттям (резинові чоботи, калоші, черевики), респіраторами протигазами, захисними окулярами і рукавицями. Спец одяг не повинен мати кишень, і повинен застібатися і зав’язуватися заду. Респіратори повинні бути відповідних розмірів і підбиратись індивідуально для кожного працюючого. Спецодяг повинне підбиратись відповідно росту робітника. Доступ до роботи з отрутохімікатами людей без спецодязі, спецвзуття і захисних пристосувань категорично забороняється. По закінченню роботи робітник повинний скинути спецодяг, добре почистити від пилу і залишити в шафі і окремому приміщенні, ізольованому від місця зберігання отрутохімікатів. Категорично забороняється зберігати спецодяг в дома і в приміщенні не призначеному для цих речей.

Поблизу від місця роботи з отрутохімікатами не в зоні забруднення ними обов’язково повинна бути вода, мило і рушник. Працюючи з отрутохімікатами повинні строго дотримуватись правила особистої гігієни: на місці роботи не їсти, не пити, не курити. Їсти в спеціально відведеному місці, віддаленому не лише, як на 100 метрів від виробництва робіт. Перед обідом необхідно знімати спецодяг, мити руки і обличчя, полоскати рот. Після роботи необхідно вимити тіло водою (під душем або в водоймі).

Час роботи з отрутохімікатами не повинні перевищувати 6 годин, а при використанні сильнодіючих хімікатів - 4 години. При протравлюванні насіння, незалежно від виду отрутохімікатів, роботи повинні продовжуватися не більше 4 години. Інша частина робочого часу використовується на роботах, не зв’язаних з отрутою.

При появі ознак отруєння у працівників після одержання першої допомоги слідує швидко направити потерпілого в ближній медичний пункт. Працівники повинні бути ознайомленні з правилами одержання першої допомоги при отруєнні.

Приміщення складів повинні складатися з двох відділів: відділення зберігання і видачі отрутохімікатів, відділення в якому повинен зберігатися спецодяг (вода, мило, а також аптечка для отримання першої допомоги в випадку отруєння).

Відповідальність за збереження і видачу отрутохімікатів веде спеціально навчена людина - завідуючий складом отрутохімікатів. Стороннім вхід в приміщення складу заборонено. Склади сильно діючих отрутохімікатів охороняються. Дуже обережно потрібно відкривати тару.

При авіаційно-хімічній обробці рослин необхідно: забезпечити спецодягом та індивідуальними захисними пристосуваннями всіх людей, які можуть підвергатися дії отрутохімікатів (льотчики, авіатехніки, робітники, які приймають участь у приготовлені розчинів отрутохімікатів і заповненні ними бака літака); механізувати приготування розчину отрутохімікатів на польовому аеродромі і заповнення баку літака, сигнальників розміщувати з врахуванням напрямку вітру таким чином, що вони не знаходились в хвилі отрутохімікатів. При приближенні літака на 50-100 м сигнальники повинні відходити в сторону.

Люди, які працюють на ділянках, раніше оброблених отрутохімікатами, повинні строго дотримуватись мір безпеки (захищати дихальні шляхи, мати спецодяг і спец взуття, скорочений робочий день, не дозволяється можливість контакту шкіри з обробленими об’єктами та інше). Напрямок потоку отрутохімікатів при обпилюванні і обприскуванні повинно виключати можливість попадання його в зону дихання, на шкіру і одежу працюючого.

Отруєні приманки, які використовують проти гризунів, слідує приготовляти добре протравленому приміщенні, або на відкритому повітрі. Місце приготування розчинів і отруєних приманок після закінчення роботи слідує знезаразити або перекопати.

Не допускаються до роботи люди, які мають такі захворювання: органічні захворювання нервової системи; психічні захворювання; епілепсія, ендокринно-вегетативні захворювання; активна форма туберкульозу; бронхіальна астма, бронхіт, лирінгід; захворювання шлунко-кишкового тракту (язва шлунка, хронічний гастрит); вираженні захворювання печінки; захворювання нирок; захворювання очей.

6.2 Розрахунок блискавка захисту

Виконується розрахунок блискавка - захисту від прямих ударів блискавки для адміністративного корпусу ВАТ "Здолбунівагрохім". Довжина корпусу L=30 м, ширина в 10м і висота h = 12 м. Грунт навколо корпусу - чорнозем. Корпус має ІІІ категорію захисту.

Проектуємо одиночний стержень блискавка-захист (блискавковідвід) який встановлюємо в центрі будівлі на даху.

Викреслюємо будівлю (в плані) в масштабі. В точки, в якій розміщений блискавковідвід, проводимо окружність радіусом (iх), щоб будівля повністю була в колі. Радіус окружності rх знаходимо шляхом безпосереднього вимірювання його на кресленні і ділимо на масштаб. В конкретному даному випадку його можна визначити:

Знаходимо висоту блискавковідводу за формулою:

м

м

м

м

м

м

В якості опори блискавковідводу приймаємо дерев’яний брус, прикріплюємо його на даху в центрі будівлі. До брусу кріпимо блискавкоприймач з стального стержня діаметра 12мм (площа січення 113 мм) і довжиною 1 м. Для струмовідводу приймаємо пруток діаметром 7 мм, приварюємо до блискавкоприймача. Кінець струмовідводу, який прикріплюємо в грунт і приєднуємо до заземлення, робило круглого стержня діаметром 10мм. Розміри заземлювача визначаємо по величині його імпульсної протидії R4, яке для споруд ІІІ категорії повинні бути не більше 20 Ом. Отже R4 приймаємо R4 =20 Ом.

Ом

a - значення коефіцієнта, Ом.м. беремо в методиці 064-35

; Ом

користуючись методичною 064-32 з таблиці 2 підбираємо заземлювач. Нам підходить горизонтальна полоса 4х40 мм

довжиною 10 м на голубині 0,8 м



Мал 6.1 Горизонтальний полосовий заземлювач.

Мал 6.2 схема адміністративного корпусу блискавка відводом

6.3 Розрахунок освітленість

Освітлення в насосній станції ВАТ "Здолбунівагрохім" Даний метод використовується для розрахунку загального рівномірного освітлення в приміщенні при відсутності затінювань робочої поверхні.

Світловий потік (лм) однієї лампи визначаємо по наступній формулі:

Ф= (ЕкS) /Nh (6.3.1) /

де Е - нормативне значення освітлення, як беремо з таблиці (1) (методичка 035-16);

S - площа приміщення, м2;

К - коефіцієнт запасу (таблиця 2 тієї ж методички)

Z - коефіцієнт нерівномірності освітлення, рівний відношенню середньої освітленості приміщення до мінімальної;

N - кількість світильників;

h - коефіцієнт використання світлового потоку світильника.

По знайденому значенню світлового потоку лампи вбирається ближня стандартна лампа, світловий потік якої не повинен відрізнятися від розрахункової не більше як на 10 відсотків (табличці 3 або 4 з методички 0,35-16).

При неможливості вибору світлового потоку з такою точністю коректується кількість світильників.

Коефіцієнт Z залежить від багатьох факторів, з яких основне значення має відношення відстані між світильниками (L) до висоти підвіски світильники над робочою поверхнею (Нр).

Для отримання в найбільшій рівномірності освітлення рекомендується таке розташування світильників, при якому відношення L/ Нр: 1,4 ¸1,8 при розміщенні світильників по поверхнях прямокутника і L/ Нр = 1,8 - 2,5 при розташуванні в шаховому порядку. Відстань від стін світильника приймають від 1/3 до 1/2 L/

Значення Z при рекомендованому розташуванні світильників знаходяться в межах 1,1 - 1,3 при чому при збільшенні L/ Нр слідує приймати більше значень.

Висота підвищення світильників на робочі поверхні визначається:

Hр= 0,8 (Н-hр); (6.3.2)

Де Н - висота приміщення, м;

Hр-висота робочої поверхні, м.

Тоді визначаємо кількість світильників в приміщенні:

N=Ng ·Nm (6/3/3)

Де Ng =a/L - кількість світильників в приміщенні:

Nm=b/L - кількість світильників по довжині приміщення;

а і в - відповідно довжина і ширина приміщення, м.

Коефіцієнт h визначається по таблиці (методичка 035-16) в залежності від типу світильника, коефіцієнта відбиття стелі (rс) (таблиця 6 методички 035-16), а також індексу приміщення (і), який визначаємо по формулі:

І= (ав) /Нр (а+в); (6.3.4)

Розрахунок:

Освітлення приміщення насосної станції площею S=25х20м запроектоване світильниками “Універсаль" з лампами накалювання. В приміщенні виконуються роботи без виділення пилу, диму та копоті. В приміщенні, яке ми розглядаємо, стеля покрашена в білий колір і стіни в білий колір.