Смекни!
smekni.com

Оцінка забруднення та визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів (стр. 6 из 7)

Коефіцієнт забруднення землі (Кз) визначається за формулою:

, (4)

де:

Озр – об’єм забруднюючої речовини (м3);

Тз – товщина земельного шару, що є розмірною одиницею для розрахунку витрат на ліквідацію забруднення залежно від глибини просочування і дорівнює 0,2 м;

Пд – площа забрудненої земельної ділянки;

Іп – індекс поправки до витрат на ліквідацію забруднення залежно від глибини просочування забруднюючої речовини (додаток 3).

За відсутністю даних про об’єм забруднюючої речовини його величина розраховується:

, (5)

де:

Взр – вага забруднюючої речовини (т);

Щзр – відносна щільність забруднюючої речовини (т/м3) (додаток 4).

Задача

У селищі міського типу на ділянці нафтопроводу стався витік сирої нафти на площу 180 м2. Маса забруднюючої речовини склала 3,5 т. Нафта просочилась у ґрунт на глибину 40 см.

Визначаємо розмір шкоди від забруднення:

1.Кн = 3 (надзвичайно небезпечний забруднювач).

2.Шегз = 3 (землі сільських населених пунктів та селищ міського типу.

3.Іп = 0,08.

4.Щзр = 0,73 – 1,04

5.Визначаємо об’єм забруднюючої речовини:

м3

6.Визначаємо коефіцієнт забрудненості:

7.Визначаємо грошову оцінку 1 м2 агровиробничої групи:

8.Визначаємо грошову оцінку земельної ділянки до забруднення:

Гд =(180 ∙ 0,07) = 12,6

9.Визначаємо розмір відшкодування шкоди:

Рвв = 6,3 ∙ 12,6 ∙ 1,43 ∙ 3 ∙ 3 = 1021,6206.

Отже, розмір відшкодування шкоди за забруднення ґрунтів селища міського типу становить 1021,62 гривні.

7.2 Рекомендації по покращенню властивостей ґрунту

Для того, щоб покращити ґрунт потрібно зменшити обробіток ґрунтів по горизонталі. «Халтурне» землеробство зменшує змив ґрунту на 50 % і поверхневий стік на 12-99 %.

Охорону ґрунтів можна здійснювати найрізноманітнішими методами: заліснення перелогів та еродованих земель, використання раціональної агротехніки, відмова від монокультур. Технологія сільськогосподарського виробництва має базуватися на екологічно обґрунтованих раціональних нормах, виключаючи з обробітку землі на схилах крутістю 7°, інтенсифікувати використання сільськогосподарських угідь, які залишилися в обробітку. Науковці рекомендують розпочати послідовний перехід на ландшафтне землеробство, його ґрунтозахисну спрямованість, у повному обсязі виконувати протиерозійні заходи і рекультивацію земель.

Також одна з головних умов охорони ґрунтів від забруднення пестицидами та різними добривами, тобто можна вносити у ґрунт різні добрива, але не в дуже великій кількості.

Заходи щодо підвищення продуктивності земель та їх охорони дуже різноманітні і повинні здійснюватись комплексно, єдиною системою, взаємно доповнюючи один одного і посилюючи дію всіх інших. Тому, перш за все, потрібно, щоб кожний клаптик землі, кожне поле мало дбайливого господаря, освіченого, розсудливого, щоб від стану поля залежала не тільки його доля, а й доля його дітей та онуків.

На сьогоднішній день особливого значення набуває рекультивація земель – повне або часткове відновлення ландшафту та родючості ґрунту, добування корисних копалин.

Для того, щоб зберегти фізичні властивості ґрунтів – структуру, пористість, оптимальний водно-повітряний режим – потрібно різко скоротити повторність обробітку ґрунтів, перейти на прогресивні та ефективні форми, легші машини і механізми.

Для постійного прогресуючого підвищення врожайності ґрунтів необхідне здійснювання ряду меліоративних заходів.

Меліорація – докорінне поліпшення природних умов ґрунтів з метою підвищення їх родючості.

Лісотехнічні меліорації – для поліпшення водного режиму та мікроклімату, захисту ґрунтів від ерозії шляхом заліснення схилів, балок і ярів.

Хімічні меліорації – поліпшують агрохімічні і агрофізичні властивості ґрунтів, шляхом використання вапна, гіпсу, торфу.

Гідротехнічні меліорації спрямовані на поліпшення водного режиму шляхом обводнення або осушення, точним регулюванням водного режиму ґрунту.

Всі ці види меліорації потрібно застосовувати лише на основі науково обґрунтованих потреб, щоб не погіршити стан земель.

Висновок

Ґрунт, як елемент біосфери, покликаний забезпечити біологічне середовище для людини, тварини, рослин та інших організмів. Він має високу буферність та енергоємність, значний резерв механізмів самоочищення, які так важливі для підтримання збалансованої взаємодії ґрунтової мікробіоти і людини. Тільки ґрунтом можуть бути забезпечені повноцінні умови для виробництва продуктів харчування і корму для тварин. Ґрунт перебуває в постійних обмінних взаємодіях з іншими елементами біосфери і залежить від їх стану. Він істотно впливає на прилеглі елементи біосфери та поверхневі й підземні води, атмосферне повітря.

Ґрунти потрібно охороняти. Охорона ґрунтів від забруднення – найгостріша глобальна проблема, з якою безпосередньо пов’язане відтворення біорізномаїття та забезпечення продуктами харчування населення планети. Охорона ґрунтів необхідна для збереження та підвищення їх репродуктивної функції, для підтримки стійкості біосфери.

У ґрунті можна виокремити кілька основних горизонтів: гумусовий, в якому зосереджена основна маса органічної речовини; ілювіальний, в якому накопичуються поживні речовини; материнська вивітрена гірська порода і незамінена материнська порода.

Список використаної літератури

1. Шкварчук М.М., Денеменчук М.І. Ґрунтознавство. – К.: Вища школа, 1986.

2. Назаренко І.І., Польська С.М. Ґрунтознавство з основами екології: Підручник. – Чернівці: Книга, 2006. – 504 с.

3. Коротун І.М., Коротун Л.К. Географія Рівненської області. – Рівне: М.Колос, 1981. – 256 с.

4. Кваша М. Ґрунти Рівненської області. – Львів, 1970.

5. Ковда В.А. Биохимия почвенного покрова. – М., 1993.

6. Канівець В.І. Життя ґрунту. – К.: Урожай, 1990.

7. Мацмув А.І., Проценко С.Б., Саблій Л.А. Моніторинг та інженерні методи охорони довкілля: Навч. посібник. – Рівне: ВАТ «Рівненська друкарня», 2000. – 504 с.

8. Запольський А.К., Самок А.І. Основи екології: Підручник / За ред.. К.Н.Ситлика. – К.: Вища шк., 2004. – 328 с.

9. Ґрунти України та їх агро-виробнича характеристика. – К.: Урожай, 1964.

10. Основи сільського господарства: Навч. посібник / Б.М.Польський, М.І.Стебленко, П.Д.Чмир, В.С.Яворський. – 2-ге вид. перероб. і допов. – К.: Вища шк., 1991.

11. Атлас почв Украинской ССР. Под ред. Крупского Н.Е., Полупана Н.П. – 1979. – 160 с.


Додаток 1

Коефіцієнти небезпечних забруднюючих речовин (Кн)

№ з/п

Ступінь небезпеки

Назва речовини

1

2

3

4

1

Надзвичайно небезпечні (ГДР/ОДК

< 0,2 мг/кг)

Аміак Арріво Атразин Арсеном Бенз(а)пірен Бензин Гексахлорбензол Гетерофос ДДТ та його метаболіти Денис Кадмій Миш’як Нафта Паливо котельне Паливо дизельне Політразин Ренит Реліт Ртуть Селен Свинець Суміцидин Фастах Фтор Фурадан Хлорамп Циклофос Цинк

3

2

Дуже небезпечні (ГДК/ОДК

0,2 – 0,5 м/кг)

Карій Бензол Врамофос Бор Каптозан Карбоорос Кобальт м-ксилол о-ксилол Метанин Метафос Мідь 2,4-Д-диметиламіна Сіль Дифеномід Етафос Роніт Симазин Стирон Сульфазін Толуол Нікель Нітропіридин Нітрофор Полікарбацин Фундазол Фітолофос Фурфурол Хлорофос Хром Цинеб Ялан

2

3 Помірно небезпечні (ГДК/ОДК > 0,5 мг/кг) Ацетальдегід Кетоксеон Ванадій Вольфрам Гексахлорбутандієн 2М-4ХП Ізопротілбензол Йодофенорос Кампозан Марганець Рацидан Стронцій 1,5
4 Мало небезпечні та інертні Будівельні відходи Відходи флотації вугілля Ганчір’я Гума Гній та гноївка Комплексні гранульовані добрива Комплексні рідкі добрива Металобрухт Папір Полелісовідходи Побутове сміття Сірка 1,0

Додаток 2

Шкала еколого-господарського значення земель (Шегз)

№ з/п Категорії земель та землі, що підлягають особливій охороні Кег
1 Зона санітарної охорони навколо об'єктів, де є підземні та відкриті джерела водопостачання, водозабірні та водоочисні споруди, водоводи, прибережні захисні смуги вздовж морів, річок та навколо водойм 5,5
2 Землі оздоровчого призначення 5,0
3 Землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення (у тому числі земельні ділянки водно-болотних угідь, що не віднесені до земель лісового і водного фонду) 4,5
4 Охоронна зона навколо особливо цінних природних об'єктів, об'єктів культурної спадщини, гідрометеорологічних станцій тощо 4,0
5 Землі рекреаційного призначення 4,0
6 Землі історико-культурного призначення 4,0
7 Особливо цінні землі (відповідно до переліку особливо цінних груп ґрунтів, затвердженого наказом Держкомзему України від 06.10.2003 N 245, зареєстрованого в Мін'юсті України 28.10.2003 за N 979/8300) 3,5
8 Землі сільськогосподарського призначення 1,0
9 Землі житлової та громадської забудови 1,0
10 Землі лісового фонду 1,0
11 Землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення 1,0

Додаток 3