Смекни!
smekni.com

Природно-заповідні території та Червоні книги в системі збереження ландшафтного і біологічного різноманіття (стр. 2 из 3)

Ділянки землі та водного простору з усіма природними ресурсами повністю вилучаються з господарського використання і передаються заповідникам.

Біосферні заповідники - природоохоронні, науково-дослідні установи міжнародного значення, що створюються з метою збереження в природному стані найбільш типових природних комплексів біосфери, здійснення фонового екологічного моніторингу, вивчення спонтанних та глобально-антропогенних змін, що відбуваються в біосфері.

Території природних і біосферних заповідників підлягають особливій охороні.

У грудні 1984 р. рішенням ЮНЕСКО до світової глобальної мережі біосферних територій, що охороняються, було включено два найстаріших заповідники України - Асканію-Нову та Чорноморський.

Заповідники є найвищими формами охорони природних територій. З одного боку, вони є "еталонами" незайманої природи, а з іншого - це природні лабораторії, в яких проводяться різноманітні комплексні наукові дослідження з вивчення природи. Тут вирішуються наукові проблеми охорони і відтворення природних ресурсів, їх обліку, ведеться пошук засобів їх поліпшення і раціонального використання (див. табл.1).

Національні природні парки - природоохоронні, рекреаційні, культурно-освітні, науково-дослідні установи загальнодержавного значення, що створюються з метою збереження, відтворення і ефективного використання природних комплексів та об'єктів, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність.

У більшості країн світу основною категорією природно-заповідних ділянок природи є національні парки. Перший у світі національний парк був створений в 1872 р. у верхів'ях річки Йеллоустоун в США, потім вони були створені в Канаді, Африці, Австралії, Новій Зеландії. Зараз їх у світі нараховується більше 2300.

Ділянки землі та водного простору з усіма природними ресурсами та об'єктами в національних парках вилучаються з господарського використання і передаються національним паркам. Охорона природи в них поєднується з науковою роботою та організацією відпочинку населення і туризмом. Використання природних ресурсів у національних парках обмежене (див. табл.2).

Регіональні ландшафтні парки - природоохоронні, рекреаційні установи місцевого чи регіонального значення, що створюються з метою збереження в природному стані типових або унікальних природних комплексів та об'єктів, а також забезпечення умов для організованого відпочинку населення.


Таблиця 1. Заповідники України (за станом на 2009 р.)

Назва Місцезнаходження Загальна площа, га Рік заснування Об'єкти охорони
"Асканія-Нова" ім. Ф.Е. Фальц-Фейна Чорноморський Карпатський Дунайський Кримський Канівський Український степовий Луганський Поліський Ялтинський гірсько-лісовий "Мис Мартьян" Карадазький Херсонська обл., Чаплинський р-н, смт. Асканія-Нова Херсонська обл., м. Гола Пристань Закарпатська обл., м. Рахів Одеська обл., Кілійський р-н, м. Вилково АР Крим, м. Алушта Черкаська обл., м. Канів Донецька обл., Новоазовськ. р-н, с. Хомутівка Луганська обл., ст. Луганська Житомирська обл., Овруцький р-н, с. Селезівка АР Крим, м. Ялта АР Крим, м. Ялта, Нікітський ботсад АР Крим, Судакський Р-н, с. Курортне 33307,6 89 129 57 880 46 402,9 Природні 44 175 2049 2768,4 1575,5 20104 14584 240 2 874,2 1898 1927 1968 1981 заповів 1923 1923 1961 1968 1968 1973 1973 1979 Унікальна, єдина в Європі ділянка цілинного сухого типчаково-ковилового степу з переважаючою рослинністю дернових злаків. Еталон природи посушливого Степу Гніздові і перелітні птахи, а також ландшафти типчаково-полинових причорноморських степів і солончаків Гірські ліси Карпат Унікальний природний комплекс плавнів, тваринний і рослинний світ водноболотних угідь Дубові, букові й кримськососнові ліси, реліктові угруповання тиса ягідного і ялівцю високого, місця оселення водоплавних і водно-болотних птахів Типові середньодніпровські ландшафти Лісостепу Цілинні різнотравно-типчаково-ковилові степи, лісова і наскельна рослинність, центр ендемічної флори Цілинні різнотравно-ковилові, типчаково-ковилові степи, заплавні та байрачні ліси Типові борові ліси, сфагнові і осоково-сфагнові болота Високоялівцеві, скельнодубові, пухнастодубові, букові, грабово-букові, кримськососнові ліси Реліктовий ялівцево-суничнико-вий ліс і тваринний світ, еталон взаємодії моря і суходолу Єдиний в Європі масив юрського періоду з типовими рисами вулканічної діяльності, є природним мінералогічним музеєм та загальним еталоном природних комплексів, сформованих під впливом континентального і середземноморського клімату

Таблиця 2. Національні природні парки України (за станом на 1999 р.)

Назва Місцезнаходження Рік заснування Площа, га
Карпатський Івано-Франківська обл., смт. Яремна 1980 50303
Шацький Волинська обл., Любомльський р-н, смт. Шацьк 1983 48977
"Синевир" Закарпатська обл., Міжгірський р-н, смт. Синевир 1989 40400
Азово-Сиваський Херсонська обл., м. Генічеськ 1983 52154
"Вижницький" Чернівецька обл., Вижницький р-н, смт. Берегомет 1995 7928,4
"Подільські Товтри" Хмельницька обл., м. Кам'янець-Подільський 1996 261316
"Святі гори" Донецька обл., м. Слов'яногірськ 1997 40589
Яворі вський Львівська обл., Яворівський р-н, смт. Івано-Франкове 1998 7078,6
Деснянсько-Старогутський Сумська обл., м. Середина-Буда 1999 16215,1
"Соколівські Бескиди" Львівська обл., м. Соколе 1999 35684
Ужанський Закарпатська обл., смт. Велике Березне 1999 14906,6

Регіональні ландшафтні парки організовуються, як правило, без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів у їх власників або користувачів. Охорона природи в них має підпорядковане значення.

Заказники - природні території, створені з метою збереження і відтворення природних комплексів чи їх окремих компонентів.

Оголошення заказників проводиться без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів у їх власників або користувачів.

Заказники поділяються на ландшафтні, лісові, ботанічні, загальнозоологічні, ентомологічні, іхтіологічні, гідрологічні, загальногеологічні, палеонтологічні та карстово-спелеологічні.

Пам'ятки природи - окремі унікальні природні утворення, що мають особливе природоохоронне, наукове, естетичне і пізнавальне значення. Цей статус надається природним об'єктам з метою збереження їх у природному стані. Термін "пам'ятки природи" ввів відомий німецький дослідник природи Олександр Гумбольдт.

Оголошення пам'яток природи проводиться без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів у їх власників чи користувачів.

Пам'ятки природи поділяються на комплексні, ботанічні, зоологічні, гідрологічні та геологічні.

Пам'ятки природи існують у багатьох країнах світу і розміри їх сильно варіюють - від кількох гектарів до десятків тисяч. Так, пам'ятка природи "Ущелина динозаврів" в США займає площу 82 тис. га. У Росії відомо близько 9 тис. пам'яток природи.

Заповідні урочища - лісові, степові, болотні та інші відокремлені цілісні ландшафти, що мають важливе наукове, природоохоронне і естетичне значення, з метою збереження їх у природному стані.

Оголошення заповідних урочищ проводиться без вилучення земельних ділянок та інших природних об'єктів у їх власників чи користувачів.

Ботанічні сади - створюються з метою збереження, вивчення, акліматизації, розмноження в спеціально створених умовах та ефективного господарського використання рідкісних і типових видів місцевої і світової флори шляхом створення, поповнення та збереження ботанічних колекцій, ведення наукової, навчальної і освітньої роботи.

Ділянки землі та водного простору з усіма природними ресурсами вилучаються з господарського використання і надаються ботанічним садам.

Дендрологічні парки - створюються з метою збереження і вивчення у спеціально створених умовах різноманітних видів дерев і чагарників та їх композицій для найбільш ефективного наукового, культурного, рекреаційного та іншого використання.

Земельні ділянки з усіма природними ресурсами вилучаються з господарського використання і надаються дендрологічним паркам.

Зоологічні парки - створюються з метою організації екологічної освітньо-виховної роботи, створення експозицій рідкісних, екзотичних та місцевих видів тварин, збереження їх генофонду, вивчення дикої фауни і розробки наукових основ розведення диких тварин у неволі.

Земельні ділянки з усіма природними ресурсами вилучаються з господарського використання і надаються зоологічним паркам.

Парки - пам'ятки садово-паркового мистецтва - цей статус надається найбільш визначним та цінним зразкам паркового будівництва з метою їх охорони і використання в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілях.

Оголошення парків пам'ятками садово-паркового мистецтва проводиться з вилученням у встановленому порядку або без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів у їх власників чи користувачів.

Заказники, пам'ятки природи, ботанічні і зоологічні сади, дендрологічні парки та парки - пам'ятники садово-паркового мистецтва залежно від їх екологічної і наукової цінності можуть бути загальнодержавного або місцевого значення.