Смекни!
smekni.com

Природно-заповідні території та Червоні книги в системі збереження ландшафтного і біологічного різноманіття (стр. 3 из 3)

Природно-заповідний фонд України займає трохи більше 4% території країни. При цьому частка природних заповідників складає 6,4%, біосферних заповідників - 9,1%, а національних парків - 23,9% цього фонду (див. табл.3).

Наша держава здійснює заходи, спрямовані на підтримання Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення (02.02.1973 р., м. Рамсар, Іран). Україна стала 118 країною, яка ратифікувала цю Конвенцію, і 8 лютого 1999 р. Кабінет Міністрів затвердив Положення про водно-болотні угіддя.


Таблиця 3. Структура природно-заповідного фонду України (за станом на 1999 р.)

Категорія Кількість Площа (тис. га)
Природні заповідники 16 160,7
Біосферні заповідники 4 226,7
Національні природні парки 11 599,5
Регіональні ландшафтні парки 27 410,8
Заказники 2 372 991,7
Пам'ятки природи 2 963 205,6
Заповідні урочища 746 78,5
Ботанічні сади 22 2,.0
Дендрологічні парки 34 1,4
Зоологічні парки 12 0,4
Парки - пам'ятки садово-паркового мистецтва 514 12,1
Всього 6 721 2 689,4

Водно-болотні угіддя - це райони боліт, драговин, торфовищ та різних водойм: природних або штучних, постійних або тимчасових, стоячих або проточних, солонкуватих або солоних, включаючи морські акваторії, глибина яких не перевищує 6 м і які є місцем існування мігруючих птахів, водно-болотної флори і фауни.

Зараз до Міжнародного переліку водно-болотних угідь занесене понад 1 тис. одиниць загальною площею близько 750 тис. км2. До 2015 р. їх кількість заплановано збільшити вдвічі. В Україні "Рамсарський список" природних об'єктів, пов'язаних з водно-болотними угіддями, збільшився до 22 одиниць загальною площею 650 тис. га. Розташовані вони в основному на узбережжі Чорного і Азовського морів (див. табл.4).

Значна робота щодо визначення мережі важливих природних територій для збереження видового різноманіття та кількісного багатства птахів та інших рідкісних і зникаючих видів живих організмів (ІВА-території) в усьому світі, і в Україні в тому числі, проводиться за ІВА-програмою Всесвітньої асоціації товариств з охорони птахів BirdLife International.

На цей час в Україні відомо понад 140 ІВА-територій (їх загальна площа - понад 2,3 млн. га), в Європі - понад 3500, на Близькому Сході - понад 400, в Африці - понад 1400. Проводяться роботи з визначення ІВА-територій в Азії та Америці. Планується проведення подібних робіт в Океанії та Антарктиці.

На ІВА-територіях проводиться оцінка діючих, у межах кожної території, факторів, які негативно впливають на стан популяцій птахів, біотопів та ландшафт в цілому. За результатами цієї оцінки готується та впроваджується низка заходів, спрямованих на зменшення негативного впливу того чи іншого виду господарювання.

Таблиця 4. Перелік водно-болотних угідь України міжнародного значення

Водно-болотні угіддя Площа, га
Озеро Кугурлуй (Одеська обл) 6,5
Озеро Картал (Одеська обл) 0,5
Кілійське гирло (Одеська обл) 32,8
Озеро Сасик (Одеська обл) 21,0
Система озер Шагани-Алібей-Бурнас (Одеська обл) 19,0
Межиріччя Дністра-Турунчука (Одеська обл) 7,6
Північна частина Дністровського лиману (Одеська обл) 20,0
Тилігульський лиман (Одеська та Миколаївська обл) 26,0
Дельта р. Дніпро (Херсонська обл) 26,0
Тендрівська затока (Херсонська обл) 38,0
Каркінітська та Джагарлицька затоки (Крим та Херсонська обл) 87,0
Центральний Сиваш (Крим та Херсонська обл) 80,0
Східний Сиваш (Крим та Херсонська обл) 165,0
Ягорлицька затока (Херсонська та Миколаївська обл) 34,0
Молочний лиман (Запорізька обл) 22,4
Коса Обиточна та затока Обиточна (Запорізька обл) 2,0
Гирло р. Берда, коса Бердянська та затока Бердянська 1,8
(Запорізька обл)
Затока Білосарайська та коса Білосарайська (Донецька обл) 2,0
Затока Крива та коса Крива (Донецька обл) 1,4
Шацькі озера (Волинська обл) 32,85
Заплава р. Стоход (Волинська обл) 10,0
Заплава р. Прип'ять (Волинська та Рівненська обл) 12,0

4. Червоні книги в системі охорони біологічного різноманіття

Червоні книги - офіційні документи неурядових міжнародних і національних адміністративних організацій, які містять систематизовані відомості про рослини і тварин світу чи окремих регіонів, стан яких викликає стурбованість за їх майбутнє. Червоні книги - своєрідні програми збереження і збільшення чисельності видів рослин і тварин, яким загрожує небезпека зникнення.

Міжнародний Союз охорони природи і природних ресурсів (МСОП), створений у 1948 p., організував Комісію з рідкісних і зникаючих видів, до якої ввійшли видатні вчені з багатьох країн. З 1948 по 1954 р. Комісія склала перелік видів диких тварин, що знаходилися на межі зникнення, а потім почала роботу над Червоною книгою фактів ("Red data book"), яка вийшла в 1966 р. До неї ввійшло 211 видів і підвидів ссавців і 312 видів і підвидів птахів. Книга була видана у вигляді перекидного календаря із замінюваними сторінками. Кожному виду був виділений окремий листок, причому книга була надрукована на папері червоного кольору - кольору застереження. З цього часу в усьому світі стали видавати подібні переліки зникаючих видів, хоча папір для них тепер використовується звичайний і червоною буває тільки оправа.

До четвертого видання Червоної книги (1979 р) було включено 321 вид і підвид ссавців, 485 - птахів, 41 - земноводних, 141 - плазунів, 144 - риб, а також рідкісні, зникаючі і ендемічні види рослин. Зараз виходять окремі томи п'ятого видання.

З 1991 р. виходить Європейський Червоний список тварин, що знаходяться під загрозою зникнення у світовому масштабі. Крім цього, видаються Червоні книги і Червоні листки окремих держав.

Постановою Верховної Ради України від 29 жовтня 1992 р. затверджено Положення про Червону книгу України, яка є основним державним документом з питань охорони тваринного і рослинного світу. Вона містить узагальнені відомості про сучасний стан видів тварин і рослин України, які перебувають під загрозою зникнення, і заходи щодо їх збереження та науково-обґрунтованого відтворення. До Червоної книги України заносяться види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, у межах її територіальних вод, континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони і знаходяться під загрозою зникнення.

До першого видання Червоної книги Української РСР (1980) було включено 85 видів і підвидів тварин та 151 вид судинних рослин.

В останньому виданні Червоної книги України в томі "Тваринний світ" (2004) міститься 382 види і підвиди тварин, до тому "Рослинний світ" (2006) включено 541 вид, підвид, різновидність і форму вищих рослин.

Для забезпечення диференційованого підходу до визначення черговості застосування охоронних заходів усі рідкісні і зникаючі види живих організмів поділені на сім категорій, визначених на основі шкали, запропонованої в Червоній книзі МСОП:

0 категорія (зниклі) - види, про які після неодноразових пошуків, проведених у типових місцевостях або в інших відомих та можливих місцях поширення, відсутня будь-яка інформація щодо існування їх у дикій природі;

1 категорія (зникаючі) - види, що знаходяться під загрозою зникнення, збереження яких є малоймовірним, якщо триватиме далі згубна дія факторів, що впливають на їх стан;

II категорія (вразливі) - види, які в найближчому майбутньому можуть бути віднесені до категорії "зникаючих", якщо продовжиться дія факторів, що впливають на їх стан;

III категорія (рідкісні) - види, популяції яких є невеликими і які в даний час не відносяться до категорії "зникаючих" чи "вразливих", хоча їм і загрожує небезпека;

ІV категорія (невизначені) - види, про які відомо, що вони відносяться до категорії "зникаючих", "вразливих" чи "рідкісних", однак достовірна інформація, яка б дозволяла визначити до якої із зазначених категорій вони відносяться, відсутня;

V категорія (недостатньо відомі) - види, які можна було б віднести до однієї з вищеназваних категорій, однак через відсутність повної достовірної інформації питання залишається невизначеним;

VI категорія (відновлені) - види, популяції яких завдяки вжитим заходам щодо їх охорони не викликають стурбованості, однак не підлягають використанню і вимагають постійного контролю.

З метою охорони рідкісних, зникаючих і типових природних рослинних угруповань в 1997 р. створена Зелена книга України.

Цим законодавчим актом передбачено, що Зелена книга України є підставою для розробки заходів щодо охорони та невиснажливого використання природних рослинних ресурсів. Працює Національна комісія з питань Зеленої книги України.

Завершення

Усі названі заходи є одним з найважливіших кроків охорони живої природи для нинішніх і прийдешніх поколінь.

Література

1. Андрейцев В.І. Екологія і законодавство України: У 2 кн. - К.: Юрінком Інтер, 2007.

2. Білявський Г.О., Бутченко Л.І., Навроцький В.М. Основи екології: Теорія та практикум. - К.: Лібра, 2002.

3. Білявський Г.О., Падун М.М., Фурдуй Р.С. Основи загальної екології. - К.: Либідь, 2003.

4. Бровдій В.М., Гаца О.О. Екологічні проблеми України (проблеми ноогеніки). - К.: НПУ, 2000.

5. Джигирей B. C., Сторожук В.М., Яцюк Р.А. Основи екології та охорона навколишнього середовища. - Львів: Афіша, 2001.

6. Дідух Я.П., Шеляг-Сосонко Ю.Р. Класифікація екосистем - імператив національної екомережі (ECONET) України // Український ботанічний журнал. - 2000. - Т.58. - № 4. - С.393-403.

7. Заповідники і національні природні парки України // Мінекобезпеки України. - К.: Вища школа, 1999.

8. Качинський А.Б., Хміль Г.А. Екологічна безпека України: аналіз, оцінка та державна політика. - К.: НІСД, 1997.

9. Мусієнко М.М., Серебряков В.В., Брайон О.В. Екологія та охорона природи: основні терміни та поняття // Тлумачний словник-довідник. - К.: Тов-во "Знання"; КОО, 2001.

10. Основи екології та екологічного права / Ю.Д. Бойчук, М.В. Шульга, Д.С. Цалін, В.І. Дем'яненко; За заг. ред. Ю.Д. Бойчука і М.В. Шульги. - Суми: ВТД "Університетська книга", 2004.

11. Червона книга України. Вони чекають на нашу допомогу / Упо-ряд. О.Ю. і С.О. Шапаренко. - Харків: Торсінг, 2008.