Смекни!
smekni.com

Фактори екологічної небезпеки (стр. 2 из 3)

На глобальному рівні було вирішено низку екологічних проблем міжнародного масштабу. Великим успіхом міжнародного співтовариства стала заборона випробувань ядерної зброї у всіх середовищах, крім поки підземних випробувань. Досягнуто угоди про світовий заборону китобійного промислу і правовому міждержавному регулюванні вилову риби та інших морепродуктів. Заведено міжнародні Червоні книги з метою збереження біорізноманіття. Силами світового співтовариства проводиться вивчення Арктики і Антарктики як природних біосферних зон, не порушених втручанням людини, для порівняння з розвитком зон, перетворених людською діяльністю. Міжнародною спільнотою прийнята Декларація про заборону виробництва холодоагентів-фреонів, сприяють руйнуванню озонового шару (Монреаль, 1972).

Регіональний рівень включає великі географічні або економічні зони, а іноді території декількох держав. Контроль і управління здійснюються на рівні уряду держави. Контроль і управління здійснюються на рівні уряду держави і на рівні міждержавних зв'язків (об'єднана Європа, СНД, союз африканських держав і т.д.)

На цьому рівні система управління екологічною безпекою включає:

Екологізація економіки;

Нові екологічно безпечні технології;

Витримування темпів економічного розвитку, не перешкоджають відновленню якості навколишнього середовища і сприяють раціональному використанню природних ресурсів.

Локальний рівень включає міста, райони, підприємства металургії, хімічної, нафтопереробної, гірничодобувної промисловості та оборонного комплексу, а також контроль викидів, стоків і ін Управління екологічною безпекою здійснюється на рівні адміністрації окремих міст, районів, підприємств із залученням відповідних служб, відповідальних за санітарний стан і природоохоронну діяльність.

Рішення конкретних локальних проблем визначає можливість досягнення мети управління екологічною безпекою регіонального та глобального рівнів. Мета управління досягається при дотриманні принципу передачі інформації про стан навколишнього середовища від локального до регіонального і глобального рівнів.

Незалежно від рівня управління екологічною безпекою об'єктами управління обов'язково є навколишнє природне середовище, тобто комплекс природних екосистем, і соціоприродних екосистеми. Саме тому в схемі управління екологічною безпекою будь-якого рівня обов'язково присутній аналіз економіки, фінансів, ресурсів, правових питань, адміністративних заходів, освіти і культури. [Кривошеїн та ін, 2000].

2. Фактори, джерела та наслідки екологічної небезпеки

екологічний безпека оздоровлення навколишній

Природа не терпить неточностей і не прощає помилок.

Р. Емерсон

Під терміном «небезпека» розуміється така ситуація в навколишньому середовищі, коли за певних умов можливе виникнення небажаних подій, явищ і процесів (небезпечних факторів), вплив яких на людину і навколишнє середовище може призвести до одного з таких наслідків або їх сукупності:

відхилення здоров'я людини від середньостатистичного значення;

Погіршенню стану навколишнього середовища.

Екологічні фактори небезпеки - обумовлені причинами природного характеру (несприятливими для життя людини, рослин і тварин кліматичними умовами, фізико-хімічними характеристиками води, атмосфери, грунтів, природними лихами і катастрофами).

Соціально-економічні фактори небезпеки - обумовлені причинами соціального, економічного та психологічного характеру (недостатнім рівнем харчування, охорони здоров'я, освіти, забезпечення матеріальними благами; порушеними суспільними відносинами, недостатньо розвиненими соціальними структурами).

Техногенні фактори небезпеки - обумовлені господарською діяльністю людей (надмірними викидами і скидами в навколишнє середовище відходів господарської діяльності; необґрунтованими відчуженнями територій під господарську діяльність; надмірним залученням в господарський оборот природних ресурсів і т.д.)

Військові фактори небезпеки - обумовлені роботою військової промисловості (транспортуванням військових матеріалів і устаткування, випробуванням і знищенням зразків зброї, функціонуванням всього комплексу військових засобів у випадку воєнних дій).

При вивченні проблеми безпеки людини і природного середовища всі ці фактори необхідно розглядати у комплексі, з урахуванням їх взаємного впливу і зв'язків.

Причинами екологічної небезпеки є технологічний і екологічний кризи. Розглянемо джерела і наслідки цих криз.

Техногенна криза. Зі вступом людства в епоху науково-технічного прогресу, стрімкого зростання техносфери частота і масштаби збитку від технологічних катастроф стали співставними з аналогічними показниками стихійних лих. Потенційно найбільш небезпечними вважаються атомні об'єкти, хімічна і нафтопереробна промисловість, трубопроводи, транспорт. Щодня відбуваються і «тихі» технологічні катастрофи, породжувані викидами в атмосферу та водойми, захороненням в землю шкідливих відходів. Їх підступність полягає в поступовому і непомітному накопиченні шкідливих речовин, які неминуче загрожують природі і людині в майбутньому.

Про згубний вплив техногенних забруднень на здоров'я людини неодноразово попереджали вчені. Припущення про вплив мутагенних чинників, таких як радіація і хімічні сполуки, на генетичну інформацію людини підтвердилося тим фактом, що за останні 30 років у розвинених країнах різко збільшилася кількість дітей з вродженими патологіями.

Розмір ризику захворювання нервової системи в зонах екологічного неблагополуччя перевищує 60%. Провідне місце в структурі причин дитячої інвалідності займають ураження центральної нервової системи, хвороби мозку (розумова відсталість) - у 30%, хвороби нервово-м'язової системи, у тому числі церебральний параліч, - у 20% від загальної кількості дітей-інвалідів. Особливу небезпеку становлять викиди свинцю. Навіть малі його дози впливають на розвиток мозку у дітей. Такий же вплив надає ртуть.

Доросле населення страждає захворюваннями печінки, нирок, легенів. Забруднена вода викликає хвороби сечовивідної системи та органів травлення. Продукти харчування, забруднені важкими металами і пестицидами, призводять до астми, туберкульозу, захворювань органів травлення, дисфункції мозку. Дослідження показали, що близько 100 речовин, з якими людина стикається в умовах виробництва, є канцерогенними. Все це таїть загрозу для генофонду країни.

Наслідком військового протистояння і науково-технічного прогресу, розвитку технології військового та базових галузей промисловості стало утворення нового класу військових і промислових об'єктів - екологічно небезпечних. Розташування їх поблизу великих промислових центрів збільшує потенційну небезпеку для населення, оскільки у разі аварії з'являються вторинні вражаючі чинники у вигляді пожеж, вибухів, зон хімічного чи радіоактивного зараження.

Для ліквідації загрози технологічних катастроф потрібно якнайшвидша організація системи технологічної безпеки. Але перш за все необхідні якісні зрушення в самому виробництві, які зробили б його екологічно безпечним для природи і людини. Технологічний криза породжує екологічний.

Екологічна криза. Екологічна криза - це напружений стан взаємин між суспільством і природою, що характеризується невідповідністю розвитку продуктивних сил і виробничих відносин у суспільстві ресурсно-екологічним можливостям біосфери. У результаті біосфера починає загрожувати самому життю на Землі. Рішення проблеми - у відновленні балансу, що являє собою складну, глобального масштабу завдання. І чим раніше людство усвідомлює її, тим імовірніше буде його виживання на Землі.

Росія, на жаль, переживає не кращі часи з точки зору безпеки населення і навколишнього середовища. З одного боку, в країні велика кількість великих підприємств, потенційно небезпечних для населення і природи, з іншого - рівень технологій, контроль і дисципліна на них знизилися до критичної межі. Тому в середньому по Росії щодня відзначаються дві серйозні аварії на трубопроводах, один раз на тиждень - на транспорті, щомісяця - у промисловості. До того ж 20% території країни - сейсмонебезпечні зони. Щорічно в аваріях та катастрофах гине понад 50 тис. чоловік і 250 тис. чоловік отримує поранення. За оцінками Російської академії наук, з кожним роком число жертв буде зростати, оскільки на території Росії розміщено понад 4,5 тис. потенційно небезпечних об'єктів. У їх числі 800 радіаційно і 1500 хімічно і біологічно небезпечних, адже створювалися вони свого часу без обліку всіх складових екологічної та технологічної безпеки з використанням екологічно недосконалих технологій.

Через плутанину, розвалу, корупції йде процес розкрадання природних багатств, хижацького винищення природи, наслідок якого - виснаження природних ресурсів країни.

Екологічна небезпека перешкоджає виходу України із соціально-економічної кризи, її відродженню, породжує зростання соціальної напруженості. [Хотунцев, 2002]

3. Зона екологічного лиха і зона надзвичайної екологічної ситуації

Надзвичайна екологічна ситуація розглядається як один з видів надзвичайних ситуацій. Тому визначення поняття «надзвичайної ситуації», закріплене в ФЗ «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру», є спільним для всіх видів надзвичайних ситуацій.

Відповідно до ст. 1 названого Закону «надзвичайна ситуація - це обстановка на певній території, що склалася в результаті аварії, небезпечного природного явища, катастрофи, стихійного чи іншого лиха, які можуть спричинити або спричинили за собою людські жертви, шкоду здоров'ю людей або навколишньому природному середовищу, значні матеріальні втрати та порушення умов життєдіяльності людей ».