Смекни!
smekni.com

Фактори екологічної небезпеки (стр. 3 из 3)

З урахуванням ступеня реальної небезпеки ситуації, що склалася для людини і навколишнього природного середовища, а також з урахуванням природних, економічних та інших особливостей території, відповідна територія оголошується зоною екологічного лиха.

Зонами екологічного лиха визнаються ділянки території, де вже відбулися глибокі незворотні зміни, які потягли за собою суттєве погіршення здоров'я населення. [Мисник та ін, 2006]

Критеріями радіаційної безпеки (Данилов-Данилян, 1992 р.) до зон надзвичайної екологічної ситуації та екологічного лиха ставляться території з додатковою дозою опромінення від 5 до 10 мЗв / рік і більше 10 мЗв / рік відповідно.

Порядок оголошення та встановлення режиму зон екологічного лиха встановлюється законодавством про зони екологічного лиха. Захист навколишнього середовища в зонах надзвичайних ситуацій встановлюється федеральним законом про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, іншими федеральними законами та іншими нормативними правовими актами Російської Федерації, законами та іншими нормативними актами суб'єктів Російської Федерації. [Стаття 57 (пп. 1 , 2) ФЗ «Про охорону навколишнього середовища»].

Територія оголошується зоною екологічного лиха на основі висновку державної екологічної експертизи, порядок проведення якої регулюється Законом України «Про екологічну експертизу».

На державну екологічну експертизу в даному випадку представляються:

1) матеріали про стан навколишнього середовища та здоров'я населення;

2) проект програми невідкладних заходів з оздоровлення відповідної зони.

Оцінка інформації про стан навколишнього середовища та здоров'я населення проводиться у відповідності з розробленими в Мінприроди РФ «Критеріями оцінки екологічної ситуації і зони екологічного лиха». У разі встановлення відповідності екологічної обстановки даних територій названим критеріям державна екологічна експертиза дає висновок про надання такої території необхідного статусу.

Офіційний статус зони зони екологічного лиха встановлюється указом Президента РФ, видаваним на основі висновку державної екологічної експертизи та подання спеціально уповноваженого державного органу у сфері охорони навколишнього середовища. Програма з відновлення даних територій затверджується Урядом РФ і з моменту затвердження набуває статусу Федеральної цільової програми.

Основними напрямками оздоровлення навколишнього середовища та охорони екологічних прав громадян в межах названих зон є:

1) Екологізація господарської діяльності. У зоні екологічного лиха припиняється діяльність, що негативно впливає на навколишнє природне середовище, призупиняється робота підприємств, установ, організацій та об'єктів, що роблять несприятливий вплив на здоров'я людини, його генетичний фонд і навколишнє природне середовище, обмежуються окремі види природокористування.

2) Соціальна підтримка населення зон екологічного лиха. Відповідно до ст. 18 ФЗ «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру» громадяни РФ мають право: на медичне обслуговування, компенсації і пільги за проживання, роботу у зонах надзвичайних екологічних ситуацій, право на безкоштовне державне соціальне страхування, право на пенсійне забезпечення в випадку втрати працездатності у зв'язку з каліцтвом або захворюванням, отриманим під час виконання обов'язків щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, право на пенсійне забезпечення у зв'язку з втратою годувальника, загиблого або померлого від каліцтва або захворювання, отриманого при виконанні обов'язків щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Порядок та умови державного соціального страхування, види і розміри компенсацій і пільг, що надаються громадянам відповідно до названим Законом, встановлюються законодавством РФ і законодавством суб'єктів РФ.

3) Компенсація шкоди, заподіяної здоров'ю громадян, які проживають в межах зони екологічного лиха.

Ліквідація надзвичайних екологічних ситуацій здійснюється силами і засобами організацій, органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади суб'єктів РФ, на території яких склалася надзвичайна ситуація. При недостатності вищевказаних сил і засобів залучаються сили і засоби федеральних органів виконавчої влади.

Керівництво єдиною державною системою попередження і ліквідації наслідків надзвичайних екологічних ситуацій здійснює Уряд РФ, яке визначає завдання, функції, порядок діяльності, права та обов'язки федеральних органів територій від надзвичайних ситуацій.

Органи місцевого самоврядування самостійно здійснюють підготовку та утримання в готовності необхідних і засобів захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, а також фінансування заходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних екологічних ситуацій. При недостатності власних сил і засобів звертаються за допомогою до органів виконавчої влади суб'єктів РФ.

Державна система захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, у тому числі надзвичайних екологічних ситуацій, побудована на основі принципу пріоритету превентивних заходів, спрямованих на попередження надзвичайних ситуацій, а також максимально можливе зниження розмірів збитків та втрат у разі їх виникнення (ст. 7 ФЗ « Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру »). [Мисник та ін, 2006]


Висновок

З кожним роком на гостру екологічну ситуацію, що склалася в світі, починають звертати увагу все більше число людей. Напевно зараз кожен школяр знає про проблему озонових дір і глобальному потеплінні клімату. Все більше людей починає піклуватися про природу, перестає дивитися на ресурси як на щось зрозуміле і споживацьки ставиться до них.

Звичайно, від людей, їхнього менталітету та світогляду, залежить дуже багато чого - необхідно виховувати нові покоління з любов'ю, дбайливістю й повагою до природи, вчити розумно використовувати те, що вона дала нам. Але, я думаю, головним організатором заходів екологічної безпеки має виступати держава - закріплювати законодавчо заходів і правила поведінки щодо природи і природних ресурсів, зон, постраждалих від антропогенного впливу, а також вказуючи санкції до тих, хто завдає значної шкоди довкіллю.

І все-таки, незалежно від інших і держави, ми самі повинні навчати себе і своїх дітей звертатися дбайливо з середовищем, що є нам будинком.


Список використаної літератури

1. Хотунцев Ю.Л. «Екологія та екологічна безпека». - М.: «Академія», 2002.

2. Кривошеїн Д.А., Мураха Л.А., Ройовий І.І. та ін під ред. Мурахи Л.А. «Екологічна безпека». - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000.

3. Мисник Г.А., Місник М.М., Нарежном Є.В. «Екологічне право». - Ростов н / Д.: «Фенікс», 2006.

4. Ігнатов В.Г., Кокін А.В. «Екологічний менеджмент». - Ростов н / Д.: АТВТ Ростовське книжкове видавництво, 1997.

5. ФЗ «Про охорону навколишнього середовища» (станом ФЗ 2 на 15 лютого 2006 року). - К.: Сибірське універсальне видавництво, 2006.