Смекни!
smekni.com

Аналіз викидів пересувних джерел в місті Черкаси і перспективи впровадження енергозберігаючих технологій (стр. 5 из 7)

Метанол - ефективне паливо для двигунів внутрішнього згорання. Використання 100% метанолу не можливо тому що, він токсичний. В бензині знаходиться більше 0,1.

Етанол - використовується як добавка до палива, розчиняється в вуглекислоті. Використання 20% етанолу.

Прості ефіри як паливо мають перевагу. Використовується як добавка до палива. Ефіри додається в автомобільні бензини диметиловий і диетиловий ефір. Діметил добавляється в камеру горіння до рідкого газу метанолу, або стандартному дизельному паливі. Збільшується емісія оксидів азоту.

Біодизель це паливо вироблене з рослинних олій або тваринних жирів. В залежності від сировини, фізичні властивості біодизелю можуть змінюватись в ту чи іншу сторону, виробляється з рапсової олії. Біодизель є економічно вигідним.


2 АНАЛІЗВИКИДІВПЕРЕСУВНИХДЖЕРЕЛВМІСТІЧЕРКАСПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХТЕХНОЛОГІЙ

2.1 Кліматичні та геоморфологічні особливості міста Черкаси

Місто Черкаси розміщено в області північно-східного схилу гірського утворення - Українського кристалічного щита, який поступово опускається в напрямку річки Дніпро.

Кристалічний фундамент міста залягає на глибині 400 - 600 метрів і складений найдавнішими докембрійськими породами. Кристалічний масив у межах міста розсічений двома поперечними розломами: в районі Соснівки - Соснівський і в південно-західній частині - Черкаський.

Давні докембрійські утворення, покриті відкладаннями осадового чохла, які залягають на еродованій поверхні кристалічного фундаменту. Потужність їх у районі розташування міста досягає 200 метрів.

За географічним районуванням територія відноситься до Ірдинсько-Тясминської ерозійної акумулятивної терасової рівнини на палеогеновій основі.

Для центральної частини міста в геологічному розрізі характерні утворення бучатої свити-вуглисті піски й глини. Наявність залишків мікрофітопланктону підтверджує прибережно-морський характер їх седиментації.

У терасовому комплексі річки Дніпро в межах міста виділені друга та третя надзаплавні тераси. Переважна частина площі міста розміщена в межах надзаплавної тераси. Враховуючи те, що в основі тераси залягає потужна товща алювіально-флювіогляціальних відкладень, вік її можна віднести до верхньочетвертинного.

Безпосередньо до третьої тераси примикає друга надзаплавна тераса абсолютні відмітки якої становлять 90-93 метри. Відкладання цієї тераси виходять на денну поверхню у вигляді прибережної смуги річки Дніпро шириною до 150 метрів.

Виявлені в межах міста юрські відкладення, представлені породами континентальної і морської фауни. Максимальна потужність утворень юрських досягає 52,8 метрів. Серед континентальних у складі юрської товщі представлені руслові та озерно-болотні відкладення.

Для юрських нашарувань характерний значний вміст спор деревовидних папоротей, у вугличних пісках цього періоду знайдені рідкісні фауністичні залишки молюсків[12].

На формування термічного режиму, крім залежності від географічної широти, впливають особливості атмосферної циркуляції та підстилаючої поверхні. Вплив кожного з цих факторів на протязі року неоднаковий.

Так узимку на температурний режим істотно впливає атмосферна циркуляція повітря. У теплий період року термічний режим визначається радіаційними, поряд із якими значну роль відіграє підстилаюча поверхня. Основною з характеристик, що відображає фізико-географічні особливості міста є середня місячна температура повітря.

Середньорічна температура повітря складає 7,2 °С, найнижча вона в січні мінус 5,8 °С, найвища - в липні 20 °С. Інтенсивне підвищення температури відзначається від березня до квітня і від квітня до травня. Абсолютний мінімум температури має негативне значення з вересня до травня. Найбільш низька температура мінус 37°С спостерігається у лютому. Найбільш високі значення місячного абсолютного мінімуму 4°С можуть бути у липні місяці. Сума річних опадів 450-480 мм, за рік випадає в середньому 490-500мм, але бувають роки, коли опадів випадає менше.

Початок весни в Черкасах наступає 15-20 березня. Бувають пізні і рані весни. За початок літа вважається дата переходу середньодобової температури повітря через плюс 15°С. Середня температура за літо складається плюс 19°С. Вологі західні вітри приносять значну кількість опадів. Характерною особливістю літнього періоду є громові зливи. В окремі роки влітку спостерігаються посушливі періоди. Осінь Черкасах настає з переходом добової температури плюс 10°С і більш низьких. На протязі осені спостерігається загальне зниження температури.

Прямий вплив на характер забрудненості повітря у місті чинить напрям вітру. Протягом року у місті мають перевагу вітри північного, північно-західного і східного напрямків. У річному русі найменша швидкість вітру припадає на літній період близько 3,2 м/с. Взимку швидкість вітру досягає 4,6 м/с. Середня швидкість вітру за липень січень і протягом року у місті Черкас представлено в (таблиці 1.2.1)

Таблиця 1.2.1 - Середня швидкість вітру за липень, січень, рік у місті Черкас
Місяць Пн ПнСх Сх ПдСх Пд ПдЗх Зх ПнЗх
Січень 5,6 3,9 4,9 4,2 4,2 4,4 5,3 6,0
Липень 4,4 3,7 3,4 2,7 3,5 3,5 4,5 4,5
Рік 4,7 4,0 4,1 3,8 4,2 4,1 4,7 5,1

Рисунок 1.2.1 - Січнева роза вітрів


Рисунок 2.2.1 - Липнева роза вітрів.

Рисунок 3.2.1-Роза вітрів за рік

2.2 Динаміка розвитку автомобільної галузі Черкащини та міста Черкас

Сьогодні в галузі автомобілебудування України працює близько 60 підприємств (разом з організаціями автосервісу). Основними напрямами виробництва є легкові і вантажні автомобілі, автобуси, тролейбуси, мото- і велотехніка, агрегати для автомобілів, причепи і напівпричепи, запасні частини.

До отримання Україною незалежності легкові автомобілі виробляв «Запорізький автомобільний завод» (ЗАЗ; Запоріжжя); спеціалізовані легкові автомобілі (автомобілі підвищеної прохідності) виробляв «Луцький автомобільний завод» (ЛуАЗ; Луцьк); автобуси – «Львівський автобусний завод» (ЛАЗ; Львів); вантажівки – «Кременчуцький автомобільний завод» (КрАЗ; Кременчук). Виробництво автомобільної продукції в Україні за 2003-2008 роки представлено в таблиці 2.2.2.

Таблиця 2.2.2—Виробництво автомобільної продукції за 2003-2008 р., тис.шт

Продукція 2003 2004 2005 2006 2007 2008
Автомобілі легкові 98,3 174 192 267 380 402
Автобуси 2,6 2,6 4,7 7,7 9,1 10,2
Автомобілі вантажні 4,7 10,9 14,0 12,1 11,4 11,8

У період з 2003 по 2008 р. автомобілебудування має вкрай позитивну динаміку розвитку, але починаючи в 2009 році під впливом кризи показники випуску продукції значно погіршилися, зокрема виробництво легкових автомобілів в Україні в січні-липні скоротилося на 83,9% порівняно з аналогічним періодом 2008 року - до 43,012 тис штук. За даними УкрАвтоПрому, виробництво автобусів в Україні в січні-липні 2009 р. скоротилося на 92,3% порівняно з аналогічним періодом 2008 року - до 513 штук. Виробництво вантажівок – на 85,9% порівняно з аналогічним періодом 2008 року - до 1226 штук.

В 1999 році був заснований “ВАТ Богдан” по виготовленю автобусів на минулому автобусному заводі Черкаський авторемонтний завод (ЧАРЗ), який спеціалізувався на ремонті автобусів ПАЗ, пізніше збирав причепи та мікроавтобуси «Газель». яке увійшло до складу корпорації «Богдан» і розпочало самостійний випуск автобусів. З того часу завод став лідером галузі в Україні, а міські автобуси Богдан користуються великим попитом як в Україні, так і за кордоном. На даний момент завод виготовляє різноманітні автобуси на платформі Isuzu, зокрема Богдан А 092 — один із популярних міських автобусів середнього розміру в Україні, Виробничі потужності корпорації «Богдан», дозволяють сьогодні виготовляти 120-150 тисяч легковиків, до 9 тисяч автобусів та тролейбусів у всіх класах, а також біля 15 тисяч вантажівок та спеціалізованої техніки. Заводи компанії розташовано у Луцьку, Черкасах та Криму. В корпорацію входить також Черка́ський автомобі́льний заво́д «Богдан» — автомобілебудівне підприємство з виробництва легковиків, розташоване в місті Черкаси, Україна.