Смекни!
smekni.com

Аналіз викидів пересувних джерел в місті Черкаси і перспективи впровадження енергозберігаючих технологій (стр. 7 из 7)

На даний час існують два основних завдання, які потребують вирішення у сфері енергозбереження: створення економічних механізмів енергозбереження у вигляді фінансової підтримки державою енергозберігаючих проектів і пошук джерел фінансування місцевих програм та проектів.

Фінансування державою сфери енергозбереження можливе за рахунок цільового виділення коштів з державного бюджету та шляхом формування спеціальних фондів енергозбереження з використанням визначених законодавством механізмів наповнення цих коштів. Джерелами наповнення таких фондів можуть бути як економічні санкції за нераціональне використання енергоресурсів, так і кошти, отримані в результаті впровадження енергозберігаючих заходів. Для цього потрібно звільнити від оподаткування частину прибутку платників податків, яка отримана в результаті ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів. Звільнена від оподаткування частина коштів підприємств може використовуватися на наповнення спеціальних фондів енергозбереження підприємств.

Важливим джерелом фінансового забезпечення Програм енергозбереження в регіонах має стати заощадження енергоносіїв. Ці заходи включають вирішення організаційних питань, впровадження механізму заохочення та стимулювання заощадження, облік витрат ресурсів з урахуванням диференційованих тарифів, запобігання витокам енергоресурсів. Економічне заохочування споживача за ефективне використання ПЕР повинне передбачати надання податкових пільг та дотацій (субсидій, компенсацій) організаціям, що розробляють нормативно-методичну та інформаційну базу забезпечення енергозбереження,

Для впровадження програми енергозбереження на місцях необхідне здійснення таких заходів: удосконалення законодавчо-правової бази енергозбереження на рівні конкретних населених пунктів; забезпечення матеріальної зацікавленості споживачів та енергопостачальників у результатах енергозбереження; проведення тотального енергоаудиту суб’єктів господарювання всіх видів власності; впровадження новітніх енергозберігаючих технологій в усіх галузях народного господарства, налагодження системи навчання з енергоменеджменту; залучення до обігу енергоносіїв вторинних, побічних та поновлювальних енергоресурсів.

Назріла необхідність розробки регіональних пілотних проектів в енергозбереженні при будівництві чи реконструкції будинків. Ці проекти повинні бути економічно і екологічно ефективними та інноваційно привабливими, що дасть змогу поширити досвід подібного будівництва[16].


ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

1. Под общей редакцией доктора технических наук професора Стольберга Ф.В. Екологія города - К: Либра, 2000 - 464с

2. Голубев И.Р., Новиков Ю.В. Окружающая среда и транспорт. М.: Транспорт, 1987 - 96с 3. Корчагин В.А., Филоненко Ю.А. Экологические аспекты автомобильного транспорта. Учебное пособие, М.: 1997 - 100с

4. Малов Р.В. Автомобильный транспорт и защита окружающей среды. М.: Транспорт, 1988 - 180с

5. Михайловский Е.В., Серебряков К.Б., Тур Е. А Устройство автомобиля. М.: Машиностроение, 1981-.543с

6. Охрана окружающей среды. М.: Высшая школа, 1991 - 247с

7. Сабинин А.А. Автомобили с дизельными двигателями. М.: Машиностроение, 1983, - 431с

8. Экология, охрана природы и экологическая безопасность. Учебное пособие в 2-х книгах под ред. Проф. Данилова-Данильяна В.И. М.: 1997-503с

9. Огурцов А.П., Мамаєв Л.М., Волошин М.Д. Сучасний стан навколишнього середовища промислового міста та шляхи його покращення. Дніпродзержинськ: 1994-363с

10. Охорона навколишнього природного середовища в Україні. 1995-1999. - К: Раєвського, 1997-95с

11. Лабораторний практикум з природоохоронного інспектування -Черкаси ЧДТУ 2007 - 187с

12. Говорушенко Н. Я Економия томлива и снижение токсичності на автомобильном транспорте. - М: Транспорт 1990 - 135с

13. Екологічний та автомобільний транспорт: Навч. Посіб. / Ю.Ф. Гутаревич, Д.В. Зеркалов, А.Г. Говорун та ін. - К: Арістей, 2006. - 292с.

15. Суходоля О.М. Розвиток нормативно-правової бази енергозбереження та створення механізмів фінансового забезпечення енергозберігаючих проектів.