Смекни!
smekni.com

Аналіз викидів пересувних джерел в місті Черкаси і перспективи впровадження енергозберігаючих технологій (стр. 1 из 7)

ЗМІСТ

Вступ

1.Аналітичний огляд літератури

1.1 Характеристика впливу автотранспорту на довкілля4

1.1.1 Основні тенденції розвитку автомобільного транспорту України

1.1.2 Вплив викидів пересувних джерел на довкілля

1.2 Проблеми контролю викидів автотранспорту

1.2.1 Методи контролю та нормування викидів забруднюючих речовин

1.2.2 Законодавча база, щодо регламентування впливу пересувних джерел

1.2.3 Проблеми екологізації автомобільного транспорту України

1.2.4 Використання систем очищення викидів автотранспорту

1.2.5 Перспективи впровадження екологічно чистого пального та інших джерел енергії

2. Аналіз викидів пересувних джерел в місті Черкаси. Перспективи впровадження енергозберігаючих технологій

2.1 Кліматичні та геоморфологічні особливості міста Черкаси

2.2 Динамікарозвитку автомобільної галузі Черкащини та міста Черкаси

2.3 Характеристика впливу валових викидів автотранспорту за 2005-2009 роки та шкода довкіллю

2.4 Перспектива впровадження альтернативного пального та видів енергіїу місті Черкаси (газ, електротранс, сонячна енергія, біопаливо – корисне чи ні)

Висновки

Перелік посилань


ВСТУП

Однією з найбільш актуальних проблем сучасності являється охорона навколишнього середовища.Ця проблема загострилась в 20 столітті, коли розгорнувся масовий бурхливий розвиток транспорту, а також недосконалість технічних процесів призвели до забруднення атмосфери, води і ґрунту. Токсичні речовини порушують ріст рослин, знижують урожайність, призводить до загибелі дерев.

Вуглекислий газ CO2 - тривка хімічна сполука, поширена в природних газах, що містять його в кількості від декількох відсотків до практично чистого вуглекислого газу Безбарвний, має кислуватий смак і запах. Є кінцевим продуктом окиснення вуглецю, не горить, не підтримує горіння і дихання. Токсична дія вуглекислого газу виявляється при його вмісті в повітрі 3-4% і полягає в подразненні дихальних шляхів, запамороченні, головному болі, шумі у вухах, психічному збудженні, непритомному стані. При виділенні вуглекислого газу з підошви виробки і відсутності активного струменя повітря в нижній частині її можуть утворюватися застійні зони з високою концентрацією. В рудниковій атмосфері вуглекислий газ. присутній завжди, бо утворюється у великій кількості за рахунок біохімічних та хімічних реакцій окислення, що протікають в гірничих виробках. Граничний допустимий вміст СО2 в шахтному повітрі 0,5-1% (за об'ємом). При 10% наступає непритомність, при 20-25% - смертельне отруєння. Неотруйний газ, без кольору і запаху, що є природною складовою атмосфери. Вуглекислий газ є продуктом спалюваннявикопного палива. Він має парникові властивості, тобто сприяє утриманню тепла на поверхні Землі і вносить основний вклад у глобальному потеплінні.

Діоксид вуглецю не підтримує дихання і горіння звичайних видів палива.

Незначні кількості CO2 нешкідливі для людини і тварин, але при концентрації його в повітрі понад 3% за об'ємом він стає шкідливим, а при 10% і більше - смертельним.

У природі діоксид вуглецю постійно утворюється при найрізноманітніших процесах: горінні вугілля і інших видів палива, диханні, бродінні, гнитті тощо.

Завданням роботи є аналіз викидів пересувних джерел в місті Черкаси і перспективи впровадження енергозберігаючих технологій.


1 АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

1.1 Характеристика впливу автотранспорту на довкілля

Автотранспорт - важлива складова транспортної інфраструктури, покликана своєчасно та якісно задовольняти потреби господарства і населення в перевезеннях. Автомобільним транспортом перевозять понад 60% пасажирів і вантажів. Сучасне життя людини не можливо уявити без автомобіля. Автомобіль стає невід’ємною складовою діяльності людини.

Загальний світовий парк автомобілів нараховує 800 млн. одиниць, з яких 83-85% складають легкові автомобілі, а 15-17% - вантажні і автобуси. Якщо тенденції росту випуску автотранспортних засобів залишаться незмінними, то до 2015 р. кількість автомобілів може зрости до 1,5 млрд. одиниць [2].

Автомобілі поділяються на транспортні (вантажні і пасажирські), спеціальні і спортивні. Вантажні автомобілі призначені для перевезення вантажу і пасажирів, спеціальні - для виконання різних технічних функцій (підйомні крани, пересувні компресори), спортивні - переважно для досягнення певних рекордів швидкості та інших спортивних досягнень.

Вантажні поділяють на 3 категорії: пасажирські, до них відносять легкові автомобілі та автобуси; вантажні - для перевезення різного вантажу та тягачі, які призначені для буксировки напівпричепів і причепів.

За шляховими регламентаціями всі автомобілі поділяються на 3 основні групи. До першої групи “А” відносяться автомобілі шляхового типу, призначені для використання тільки на дорогах з досконалим капітальним покриттям і повною масою до 52т. до другої категорії “Б” належать автомобілі шляхового типу, які допускаються до експлуатації на всій мережі доріг загального використання з повною масою до 34 т.

Крім того, існують автомобілі, що не допускаються до експлуатації по дорогах загального використання, які мають капітальне покриття. Ці автомобілі призначені для роботи по спеціально побудованих для них кар’єрних, лісовозних або інших дорогах, а також поза мережею доріг.

Автомобілі розрізняють також за родом двигуна. В залежності від роду встановленого двигуна автомобілі бувають таких типів: автомобілі з бензиновим двигуном внутрішнього згорання, дизельні автомобілі, що працюють на дизельному паливі та автомобілі з газовими та комбінованими двигунами. За ознаками проходження автомобілі поділяють: на шляхові обмеженого проходження для руху по дорогах з ґрунтовим покриттям підвищеного і високого проходження, які можуть працювати у важких шляхових умовах та по бездоріжжю. Одним з негативних факторів є зростаючим шкідливий вплив їх на навколишнє середовище. Потрапляючи в атмосферу, водойми, ґрунт шкідливі речовини негативно впливають на біосферу.

1.1.1 Основні тенденції розвитку автомобільного транспорту України

Автомобільний транспорт має велике значення для перевезення на короткі відстані, хоча собівартість перевезень, порівняно із залізничним транспортом, більша. Обсяги перевезень автомобільним транспортом за останні роки помітнознизилися. Нині ним відправляється 62 % вантажів. Питома вага автомобільного транспорту у вантажообігу невисока (5 %). За пасажирообігом в Україні він посідає друге місце, після залізничного.

У нашій країні створено густу мережу автомобільних шляхів із твердим покриттям. Загальна довжина автомобільних шляхів — 170 тис. км, із них 165 тис. км — із твердим покриттям.

1.1.2 Вплив викидів пересувних джерел на довкілля

Велика кількість повітря від автомобільного вихлопу викликало европейський потоп в літку 2002 року: паводок в Німеччині, Чехословаччині, Франції, Італії, в Краснодарському краї. Засуха і смог в центральних областях европейської частини Росії, в Московській області. Потоп можно пояснити тим, що до атмосферних течій і флюктуаціям повітряних потоків додались потужні потоки гарячого повітрявід автомобільного вихлопу CO2 і парів H2O відпрацьованих газів із Центральної і Південої Европи, де ріст кількості автомобілей перевищує всі допустимі норми. Число автомобілей на трасах імістахзбільшилося в 5 разіввідцього різко збільшилось теплове нагріванняповітряійого обєм від парів автомобільного вихлопу.

Якщо в 1970-х роках нагрів атмосфери автомобільним транспортом був значно меньший нагріву поверхні Землі від сонця, то в 2002 році кількість автотранспорту збільшилось в стільки разів, що нагрів атмосфери від автомобілів вже дорівнює з нагрівом від сонця і різко порушує клімат атмосфери. Нагріті CO2 і парів H2O від автомобільного вихлопу дає надлишок повітряної маси в центрі Росії, еквівалентний потокам повітря з Гольфстріму, і весь цей надлишкове нагріте повітря підвищує атмосферний тиск. І коли вітер дуєв сторону Европи, тутзєднуюються два потокиз Атлантичного океану ііз Росії, даючи таку надлишкову кількість опадів, которі ведутьдо Европейского потопу.

Кількість шкідливих речовин, які надходять в атмосферу, в складі відпрацьованих газів, залежить від загального технічного стану автомобілей і особливо від двигуна – джерела найбільшого забруднення. Так, при порушенні регуліровки карбюратора викиди СО збільшуються в 4 – 5 раз.

Застосування етиленового бензину, який має в своєму складі з’єднання свинцю, визиває забруднення атмосферного повітря токсичними з’єднанями свинцю. Близько 70% свинцю, доданогодо бензину єетиловоюрідиною, попадає в атмосферу звідпрацьованими газами, із них 30% осідає на землю, а 40% залишається в атмосфері. Один грузовий автомобіль виділяє 2,5 – 3 кг свинцю в рік.

Концентрація свинцю в повітрі залежитьвідвмісту свинцю в бензині:

Вміст свинцю в бензині, г/л…………0,15 0,20 0,25 0,50

Концентрація свинцю в повітрі, мкг/м3…..0,400,500,551,00

Доля участі автомобильного транспорту в забрудненні атмосферного повітрявеликихмістсвітускладають, %:

CONOxВуглеводи

Москва 96,3 32,6 64,4

Санкт-Петербург 88,1 31,7 79

Токіо 99 33 95

Нью-Йорк 97 31 63

В деякихмістах концентрація СО на протязі деяких періодів досягають 200 мг/м3 і більше, при нормативних значеннях максимально допустимих разових концентраціях в 40 мг/м3 (США) і 10 мг/м3 (Росія).

В Москві CO,CH, CnHm - створюють смог, і високий тиск приводитьдо того, що дим , не іде до гори, в результаті ПДК в сотні раз пернвишюють допустиму норму.

Це приводитьдо розвитку широкого спектру захворювань (бронхіти, пневмонії, бронхіальної астми, серцевої недостаточності, інсульти, язвишлунку.

У здорових людей організм справляється з отруєнимповітрям, але на це уходить так багато фізичних сил, що в результаті всі ці люди втрачаютьпрацездатність, праця зменшується, а мозок працюєзовсім погано.