Смекни!
smekni.com

Вірусологія і проблеми практики (стр. 4 из 4)

Хоча вже ястно, що причиною синдрому придбаного иммунодефицита (СНІД) і пов'язаний із ним захворювань є вірус иммунодефицира людини (ВИЧ), походження цього вірусу залишається загадкою. Є переконливі серологические дані на користь того, що на західному і східному узбережжях Соединеных Штатов інфекція появиллась у середині 70-х років. При цьому випадки асоційованих із СПИДом захворювань, відомих у центральної Африці, указують на те, що там інфекція, можливо з'явилася ще раніш (50-70 років). Як би те ні було, поки не вдасться задовільно пояснити, відкіля взялася ця інфекція. За допомогою сучасних методів культивування клітин було обнаруженно декілька ретровирусов чоловік і мавп. Як і інші віруси, що РНК-содержат, вони потенційно мінливі; тому в них цілком у них цілком ймовірні такі перерви в спектрі хазяїв і вируслентности, що могли б пояснити появу нового патогена (існує декілька гіпотез: 1)вплив на раніше існуючий вірус несприятливих чинників екологічних чинників; 2)бактеріологічна зброя; 3)мутація вірусу в слідстві радиционного впливу уранових покладів на гаданій батьківщині інфекційного патогена - Замбии і Заире).

Почати розмову про синдром придбаного иммунодефицита имет зміст із стислого опису тієї системи організму, що він виводить із ладу, тобто система імунітету. Вона забезпечує в нашому тілі сталість складу вивірок і здійснює боротьбу з інфекцією і клітинами організму, що перероджуються злокачественно.

Як і всяка інша система, система імунітету має свої органи і клітини. Її органи - це тимус (вилочковая залоза), кістковий мозок, селезінка, лімфатичні вузли (їх іноді неправильно називають лімфатичними залозами), скупчення клітин у ковтку, тонкому кишечнику, прямої кишці. Клітинами имунной системи є тканинні макрофаги, моноциты і лімфоцити. Останні у свою чергу, полразделяются на Т-лимфоциты (дозрівання їх відбувається в тимусе, відкіля і їхня назва) і В-лимфоциты (клітини, що дозрівають у кістковому мозку).

Макрофаги мають різноманітні функції, вони, наприклад, поглащают бактерії, віруси і зруйновані клітини. В-лимфоциты виробляють иммуногобулины - специфічні антитела проти бактеріальних вірусних і будь-яких інших антигенів - чежеродных високомолекулярних з'єднаннях. Макрофаги і В-лимфоциты забезпечують гуморальный (від лат. humor - рідина) імунітет.

Так називані клітинний імунітет забезпечують Т-лимфоциты. Їхній різновид - Т-киллеры (від англ. - “убивця”) спроможні руйнувати клітини, проти яких вироблялися антитела, або вбивати чужорідні клітини.

Складні і різноманітні реакції імунітету регилируются за рахунок ще двох різновидів Т-лимфоцитов: Т-хелперов (помошников), що позначаються також Т4, і Т-супрессоров (гнобителів), інакше обозночает як Т8. Перші стимулюють реакції клітинного імунітету, другі гнітять їх. У результаті забезпечується нейтралізація і видалення чужорідних вивірок антителами, разрцшение бактерій, що проникнули в організм, і вірусів, а також злоякісних клітин організму, що переродилися, інакше кажучи, відбувається гармонійний розвиток імунітету.

Особливістю вірусу иммунодефицита людини є проникнення в його в лімфоцити, моноциты, макрофаги й інші клітини, що мають спеціальні рецептори для вірусів, і їхніх руйнацій, що призводить до руйнації всією иммуной системи, у результаті чого організм утрачає свої захисні організми і не в змозі протистояти збудникам різноманітних інфекцій і вбивати пухлинні клітини. Середня тривалість життя инфнцированного людини состовляет 7-10 років.

Як відбувається зараження ? Джерелом зараження служить людина, уражений вірусом иммунодифицмта. Це може бути хворий із різноманітними проявами хвороби, або людина, що є носієм вірусу, але не має ознак захворювання (бессимптомный вирусоноситель).

СНІД передається тільки від людини до людини: 1)статевим шляхом; 2)через кров, содержащуб вірус иммунодифицита; 3)від матері до плоду і немовляти.

ВИЧ не передається : ВИЧ не живе поза організмом і не поширюється через звичайні побутові контакти. Немає ніякої небезпеки в щоденні спілкування на роботі, школі або вдома. Немає небезпеки заразиться через рукостискання, доторки або обіймів. Немає ніякій можливості заразиться в плавальному басейні або туалеті. Немає небезпеки від укусів комарів, москітів або інших насекомых.

Міри профілактики. Основна умова - Ваше поводження !

1. Статеві контакти - найбільше поширений шлях передачі вірусу. Тому надійний засіб запобігти зараженню - уникати випадкових статевих контактів, исрользование презервативу, зміцнення сімейних відношень.

2. Внутривенно вжиток наркотиків не тільки шкідливо для здоров'я, але і значно підвищує можливість зараження вірусом. Як правило, особи, що уводять внутрішньовенні наркотики, використовують загальні голки і шприци без їхньої стерилізації.

3. Використання любого инструментария (шприци, катетры, системи для переливання крові) як у медичних заснуваннях, так і в побуті при різноманітний маніпуляціях (манікюр, педикюр, татуїровки, бритье і т.д) де може утримуватися кров людини, зараженого ВИЧ, потрібно їхня стерилізація. Вірус СПИДа не стійкий, гине при кип'ятінні миттєво, при 56С градусах у плині 10 промайнуть. Можуть бути пременены і спеціальні дезрастворы. Спирт не убиває ВИЧ.

4. Перевірка донорської крові обов'язкова.

Чотирнадцять мільйонів чоловіків, жінок і дітей инфицированны в даний час вірусом имунодефицита людини, що викликає СНІД. Щодня заражається ще більш 5 тисяч чоловік і якщо не приймати термінові міри, до кінця сторіччя число інфікованих досягне 40 мільйонів.

Особливості еволюції вірусів на сучасному етапі.

Еволюція вірусів в еру науково-технічного прогресу в результаті потужного тиску чинників протікає значно швидше, чим колись. У качесиве прикладів таких процесів, що розвиваються інтенсивно в сучасному світі, можна зазначити на забруднення зовнішньої срыды промисловими отходами, повсюдне застосування пестицидів, антибіотиків, вакцин і інших биопрепаратов, горомная коцентрация населення в містах, розвиток сучасних транспортних засобів, господарський освоєння раніше невикористаних територій, створення індустріального тваринництва з найбільшими по численночти і щільності популяції тваринних господарств. Все це призводить до виникнення невідомих раніше збудників, зміна властивостей і шляху циркуляцій відомих раніше вірусів, а також до значних змін сприйнятливості й опірності людських популяцій.

Вплив загрезнения внещней середовища.

Сучасний етап розвитку товариства пов'язаний з інтенсивним загрезнением зовнішнього середовища. При визначених показниках загрезнения повітря деякими хімічними речовинами і пилюкою від відходів проихводства происходиит помітна зміна опірності організму в цілому і насамперед клітин і тканин респераторного тракту. Є данны, що в цих умовах деякі респіраторні вірусні інфекції, наприклад грип, протікають помітно тяжелее.

Наслідки масового приминения пестицидів.

Ці препарати роблять виборчу дію, вражаючи одні види насекомых і оказываясь щодо нешкідливими для інших, що може викликати різке порушення екологічного равновессия в природних осередках інфекцій. Деякі пестициди, наприклад, надзвичайно отрутні для наїзників: насекомых, що паразитують на клещах - переносниках ряду вірусних інфекцій і тим самим регулююча їхня чисельність. Є і ще одна сторона проблеми. Пестициди в тілі комах можуть діяти в якості мутогенного чинника для вірусів, що находлись у них.

Це може спричинити за собою поява клонов і популяції вірусів, що володіють новими властивостями й у результаті нові невивчені епідемії.