Смекни!
smekni.com

Місце Центрального Банку РФ в банківській системі (стр. 2 из 4)

15)бере участь в розробці прогнозу платіжного балансу РФ і організовує складання платіжного балансу РФ;

16) встановлює порядок і умови здійснення валютними біржами діяльності по організації проведення операцій по покупці і продажу іноземної валюти, видає, припиняє, відкликає дозволи валютним біржам на їх проведення;

17) в цілях здійснення названих вище функцій Центральний банк РФ проводить аналіз і прогнозування стану економіки РФ в цілому і по регіонах, перш за все грошово-кредитних, валютно-фінансових і цінових відносин, публікує відповідні матеріали і статистичні дані;

18)здійснює інші функції відповідно до федеральних законів.

Всі перераховані функції Центрального банку РФ тісно взаємозв'язані. Їх реалізація дозволяє створити необхідні передумови для виконання ЦБ РФ функцій регулювання всієї грошово-кредитної системи країни і, отже, регулювання економіки. На сучасному етапі все більше значення придбаває наглядова функція ЦБ РФ.

Таким чином, Центральний банк РФ, будучи федеральним органом влади, не входить в систему федеральних органів законодавчої, старанної і судової влади і здійснює свої функції незалежно від них. Для регулювання грошово-кредитної сфери з питань, віднесених до його компетенції, Банк Росії видає нормативні акти, обов'язкові для виконання федеральними органами державної влади, органами державної влади суб'єктів Російської Федерації, органами місцевого самоврядування, всіма юридичними і фізичними особами. В той же час нормативні акти Банку Росії не повинні суперечити федеральним законам і набувають чинності з дня їх офіційної публікації.

Структура ЦБ РФ і задачі його департаментів

Банк Росії є єдиною централізованою системою з вертикальною структурою управління. До складу органів управління входять Національна банківська порада, Голова Банку Росії і Рада директорів.

Національна банківська порада - колегіальний орган Банку Росії. В його склад входять 12 чоловік, з яких двоє прямують Радою Федерації Федерального Збору РФ з числа членів Ради Федерації, троє - Державною Думою з числа депутатів Державної Думи, троє - Президентом РФ, троє - Урядом РФ. До складу Національної банківської поради входить також Голова Банку Росії.

До компетенції Національної банківської поради відносяться:

а) затвердження загального об'єму адміністративно-господарських витрат і звіту про їх виконання, об'єму капітальних вкладень, правил бухгалтерського обліку і звітності для Банку Росії, порядку формування провізії і розподілу прибутку, що залишається в його розпорядженні;

б)рішення питань, пов'язаних з участю Банку Росії в капіталах кредитних організацій; визначення аудиторської організації - аудитора річної фінансової звітності ЦБ РФ;

в)внесення в Державну Думу пропозицій про проведення перевірки Рахунковою палатою РФ фінансово-господарської діяльності ЦБ РФ і його структурних підрозділів;

г)розгляд проекту і основних напрямів грошово-кредитної політики, питань вдосконалення банківської системи, а також інформації з основних питань діяльності ЦБ РФ і т.п.

Органом управління Банку Росії є і Рада директорів, до складу якої входять Голова Банку Росії і 12 членів, що працюють на постійній основі. Голова Банку Росії призначається на посаду Державною Думою строком на чотири роки більшістю голосів від загального числа депутатів. Голова Банку Росії несе всю повноту відповідальності за діяльність Банку Росії, забезпечуючи реалізацію покладених на нього функцій. Кандидатура на посаду Голови ЦБ РФ представляється для розгляду і твердження в Державну Думу Президентом РФ. Посідати посаду Голови Банку Росії одній і тій же особі дозволяється не більше трьох термінів підряд. Державна Дума розглядає питання і про звільнення Голови Банку Росії. Члени Ради директорів призначаються на посаду строком на чотири роки Державною Думою за уявленням Управляючого Банку Росії. Федеральний закон «Про Центральний банк РФ (Банці Росії)» обмежує компетенцію Ради директорів Банку Росії у сфері адміністративно-господарського управління, залишаючи за ним повноваження в рішенні питань, що відносяться до функцій центрального банку як органу контролю за грошовим обігом і гаранта стабільності банківської системи. Рада директорів розробляє і забезпечує виконання основних напрямів грошово-кредитної політики. До його повноважень відноситься ухвалення рішень:

· про визначення лімітів операцій на відкритому ринку;

· про зміну відсоткових ставок Банку Росії;

· про величину резервних вимог;

· про вживання прямих кількісних обмежень;

· про встановлення обов'язкових нормативів для кредитних організацій і банківських груп;

· про порядок формування резервів кредитними організаціями.

В організаційному плані в структуру Банку Росії входять: центральний апарат, територіальні установи, розрахунково-касові центри, обчислювальні центри, польові установи, учбові заклади і інші підприємства і організації, необхідні для здійснення діяльності Банку Росії.

В структурі центрального апарату. Банка Росії функціонують в даний час 22 департаменти, головне управління експертизи (на правах департаменту) і три підрозділи (головна інспекція кредитних організацій, головне управління безпеки і зашиті інформації, головне управління нерухомості), які в сукупності здійснюють реалізацію покладених на Банк Росії функцій. Розглянемо специфіку роботи департаментів і підрозділів центрального апарату Банку Росії на конкретному прикладі. Так, департамент ліцензування діяльності і фінансового оздоровлення кредитних організацій є структурною ланкою Банку Росії, яка забезпечує виконання покладених на Банк Росії функцій державної реєстрації кредитних організацій і видачі ним ліцензій. Задачами цього департаменту є:

· здійснення нагляду за дотриманням вимог законодавства РФ, нормативних актів Банку Росії кредитними організаціями на стадії їх створення і ліцензування;

· організація роботи по підготовці і реалізації заходів по відновленню діяльності комерційних банків, що зазнають фінансові труднощі;

· забезпечення проведення і ліквідаційних процедур реорганізацій відносно проблемних банків.

Задачею департаменту банківського регулювання і нагляду є методичне і організаційне забезпечення функцій Банку Росії у сфері нагляду за діяльністю кредитних організацій. Головна інспекція кредитних організацій займається інспекційною діяльністю територіальних установ Банку Росії, координацією їх роботи при підготовці і проведенні інспекційних перевірок. Крім того, в задачі цього підрозділу входить нормативне, методичне і інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності підрозділів інспекції кредитних організацій в територіальних установах Банку Росії.

Департамент досліджень і інформації займає одне з провідних місць в структурі Банку Росії, оскільки результати його роботи служать основою для формування банківської політики і вироблення перспектив її розвитку. У функції департаменту входить, по-перше, аналіз поточних тенденцій, причому не тільки в банківській сфері, але і в економіці в цілому, оскільки одна із задач будь-якого центрального банку - стимулювання економічного зростання на стабільній основі; по-друге, прогнозування господарської кон'юнктури в грошово-кредитній системі і на основі цього складання програм дій, з тим щоб керівництво Центрального банку РФ було обізнане про проблеми, з якими доведеться зіткнутися в перспективі, і могло виробити методи їх подолання; по-третє, створення інформаційної бази для проведення макроекономічних досліджень.

В процесі своєї діяльності департаменти центрального апарату Банку Росії тісно взаємодіють між собою. Так, департамент банківського регулювання і нагляду є замовником ряду інспекційних перевірок, а також споживачем «продукції», яку проводять працівники головної інспекції кредитних організацій. На підставі актів проведених інспекційних перевірок департамент банківського регулювання і нагляду робить висновки про якість звітності, що представляється комерційними банками. Департамент ліцензування діяльності і фінансового оздоровлення кредитних організацій сумісно з підрозділами безпеки, емісійно-касової роботи проводить відбір самих гідних претендентів на заняття високих посад в комерційних банках. При плануванні заходів щодо запобігання збоїв в діяльності комерційних банків зведено-економічний департамент і департамент банківського регулювання і нагляду взаємодіють з головною інспекцією кредитних організацій, департаментом валютного регулювання і валютного контролю.

Територіальні підрозділи ЦБ РФ

Ефективність виконання покладених на департаменти центрального апарату Банку Росії функцій багато в чому залежить від успішної роботи територіальних підрозділів цього банку, оскільки на них лягає основне навантаження по реалізації його функцій. Територіальні підрозділи Банку Росії представлені територіальними установами і розрахунково-касовими центрами (РКЦ). Кожна територіальна установа Банку Росії є відособленим підрозділом ЦБ РФ, що здійснює на території суб'єкта Російської Федерації частина функцій Банку Росії. Територіальні установи Банку Росії не мають статусу юридичної особи і не мають права ухвалювати рішення, що носять нормативний характер, а також видавати гарантії і поручительства, вексельні і інші зобов'язання без дозволу Ради директорів. Функції, задачі і основні напрями діяльності територіальних органів Банку Росії визначаються Типовим положенням, затверджуваною Радою директорів. Територіальні установи ЦБ РФ звичайно створюються на території суб'єктів Російської Федерації. За рішенням Ради директорів Банку Росії територіальні установи можуть створюватися по економічних районах, об'єднуючих території декількох суб'єктів РФ.