Смекни!
smekni.com

Інформаційна структура Російської Федерації (стр. 1 из 4)

Реферат

Тема:

Інформаційна структура Російської Федерації


ЗМІСТ

Вступ

1.Вивчення сутності поняття oб інформації

1.1 Поняття інформації в сучасному світі

1.2. Діалектична єдність даних і методів в інформаційному процесі

1.3 Властивості інформації

2. Характеристика інформаційної структури в РФ

2.1. Поняття інформаційної структури

2.2. Характеристика інформаційної структури в РФ

2.3. Характеристика державних інформаційних систем в РФ

Висновок

Список використаних джерел


Вступ

Всі ми живемо в матеріальному світі, і відповідно, все, що нас оточує або все з чим ми стикаємося щодня, відноситься або до фізичних тіл, або до фізичних полів. З курсу фізики ми знаємо, що стану абсолютного спокою не існує і фізичні об'єкти знаходяться в стані безперервного русі і зміни, яка супроводжується обміном енергією і її переходом з однієї форми в іншу. Всі види енергообміну супроводжуються появою сигналів, тобто всі сигнали мають в своїй основі матеріальну енергетичну природу. При взаємодії сигналів з фізичними тілами в останніх виникають певні зміни властивостей - це явище називається реєстрацією сигналів. Такі зміни можна спостерігати, вимірювати або фіксувати іншими способами - при цьому виникають і реєструються нові сигнали, тобто утворюються дані. Дані - це зареєстровані сигнали.

Актуальність вибраної тематики - інформація і інформаційна структура РФ не береться під сумнів. Ми живемо в динамічному, дуже швидко змінюється світі, відповідно важливість і значущість інформації з кожним роком зростає. Є відомий вираз Би. Шоу "Володієш інформацією - володієш миром", воістину вірно, і в даний час доказ правоти великого філософа ми одержуємо щодня, щогодинно. Основною метою даної роботи було вивчення інформаційної структури РФ. Разом з тим, без знання поняття інформації, ми не можемо вивчати структуру, відповідно першорядною задачею перед нами стояла задача вивчення і з'ясування поняття і основних властивостей інформації. Другою задачею роботи було вивчення інформації в Російській федерації, і її структури. Задачі роботи визначають структуру роботи. Робота складається з двох частин, Вступ, висновку, списку використаної літератури. Методологією до написання роботи послужили основні методи аналізу і синтезу. Предметом даної роботи є інформація. Об'єктом вивчення інформаційна структура РФ. Робота носить теоретичний характер, виконана в учбових цілях.


1 Вивчення сутності поняття oб інформації

1.1 Поняття інформації в сучасному світі

Не дивлячись на те, що з поняттям інформації ми стикаємося щодня, строгого і загальновизнаного її визначення дотепер не існує, тому замість визначення звичайно використовують поняття oб інформації. Поняття, на відміну від визначень, не даються однозначно, а вводяться на прикладах, причому кожна наукова дисципліна робить це по-своєму, виділяючи як основні компоненти ті, які найкращим чином відповідають її предмету і задачам. При цьому типова ситуація, коли поняття oб інформації, введене в рамках однієї наукової дисципліни, може спростовуватися конкретними прикладами і фактами, одержаними в рамках іншої науки. Наприклад, представлення oб інформації як про сукупність даних, що підвищують рівень знань oб об'єктивної реальності навколишнього світу, характерне для природних наук, може бути спростовано в рамках соціальних наук. нерідкі також випадки, коли початкові компоненти, що становлять поняття інформації, підміняють властивостями інформаційних об'єктів, наприклад, коли поняття інформації вводять як сукупність даних, які «можуть бути засвоєні і перетворені в знання».

Для інформатики як технічної науки поняття інформації не може грунтуватися на таких антрoпoцентричних поняттях, як знання, і не може спиратися тільки на об'єктивність фактів і свідоцтв. Засоби обчислювальної техніки володіють здатністю обробляти інформацію автоматично, без участі людини, і ні про яке знання або незнання тут мова йти не може. Ці засоби можуть працювати з штучною, абстрактною і навіть з помилковою інформацією, що не має об'єктивного віддзеркалення ні в природі, ні в суспільстві.[1]

Інформація - це продукт взаємодії даних і адекватних їм методів.

Розглянемо приклад, свого часу використаний Нoрбертoм Вінером для того, щоб показати, як інформація окремих членів популяції стає інформацією суспільства.

Припустимо, я знаходжуся в лісах удвох з тямущим дикуном, який не може говорити на моїй мові і на мові якого я теж не можу говорити. Навіть без якої-небудь умовної мови знаків, відомої нам обом, я можу багато що взнати від нього. Мені потрібно лише бути особливо уважним в ті моменти, коли він знаходить ознаки хвилювання або інтересу. Тоді я повинен подивитися навколо, особливо у напрямі його погляду, і запам'ятати все, що я побачу і почую. Не пройде багато часу, як я відкрию, які предмети представляються важливими для нього, - не тому, що він повідомив мене про них словами, але тому, що я сам їх помітив. Інакше кажучи, сигнал, позбавлений внутрішнього змісту, може придбати для мого супутника значення по тому, що спостерігає він в даний момент, і може придбати для мене значення по тому, що спостерігаю я в даний момент. Здатність дикуна помічати моменти моєї особливо активної уваги сама по собі утворює мову, можливості якої такі ж різноманітні, як і діапазон вражень, доступних нам обом.

Н. Вінер. Кібернетика

Аналізуючи цей приклад, ми бачимо, що тут йдеться про дані і методи. Перш за все, тут автор прямо говорить про цілу групу методів, пов'язаних з наглядом і аналізом, і навіть приводить варіант конкретного алгоритму, адекватного рамкам його гіпотетичного експерименту {подивитися, запам'ятати, відкрити...). Автор неодноразово підкреслює вимогу адекватності методу (дикун повинен бути тямущим, а спостерігач повинен бути особливо уважним), без якого інформація може і не утворитися.

1.2 Діалектична єдність даних і методів в інформаційному процесі

Розглянемо дане вище визначення інформації і звернемо увагу на наступні обставини.

1. Динамічний характер інформації. Інформація не є статичним об'єктом - вона динамічно міняється і існує тільки у момент взаємодії даних і методів. Весь інший час вона перебуває в стані даних. Таким чином, інформація існує тільки у момент протікання інформаційного процесу. Вся решта часу вона міститься у вигляді даних.[5]

2. Вимога адекватності методів. Одні і ті ж дані можуть у момент споживання поставляти різну інформацію залежно від ступеня адекватності взаємодіючих з ними методів. Наприклад, для людини, що не володіє китайською мовою, лист, одержаний з Пекіна, дає тільки ту інформацію, яку можна одержати методом нагляду (кількість сторінок, колір і сорт паперу, наявність незнайомих символів і т. п.). Все це інформація, але це не вся інформація, укладена в листі. Використання більш адекватних методів дасть іншу інформацію.

3. Діалектичний характер взаємодії даних і методів. Звернемо увагу на те, що дані є об'єктивними, оскільки це результат реєстрації об'єктивно існуючих сигналів, викликаних змінами в матеріальних тілах або полях. В той же час, методи є суб'єктивними. В основі штучних методів лежать алгоритми (впорядковані послідовності команд), складені і підготовлені людьми (суб'єктами). В основі природних методів лежать біологічні властивості суб'єктів інформаційного процесу. Таким чином, інформація виникає і існує у момент діалектичної взаємодії об'єктивних даних і суб'єктивних методів.

Описаний дуалізм відомий своїми проявами в багатьох науках. Так, наприклад, в основі найважливішого питання філософії про первинність матеріалістичного і ідеалістичного підходів до теорії пізнання лежить не що інше, як подвійний характер інформаційного процесу. В обгрунтовуваннях обох підходів неважко знайти упор або на об'єктивність даних, або на суб'єктивність методів. Підхід до інформації як до об'єкту особливої природи, що виникає в результаті діалектичної взаємодії об'єктивних даних з суб'єктивними методами, дозволяє вo багатьох випадках зняти суперечності, що виникають у філософських обгрунтовуваннях ряду наукових теорій і гіпотез.[6]

1.3 Властивості інформації

Отже, інформація є динамічним об'єктом, що утворюється у момент взаємодії об'єктивних даних і суб'єктивних методів. Як і всякий об'єкт, вона володіє властивостями (об'єкти помітні по своїх властивостях). Характерною особливістю інформації, що відрізняє її від інших об'єктів природи і суспільства, є відзначений вище дуалізм: на властивості інформації впливають як властивості даних, що становлять її змістовну частину, так і властивості методів, що взаємодіють з даними в ході інформаційного процесу. Після закінчення процесу властивості інформації переносяться на властивості нових даних, тобто властивості методів можуть переходити на властивості даних.

Можна привести немало різноманітних властивостей інформації. Кожна наукова дисципліна розглядає ті властивості, які їй найбільш важливі. З погляду інформатики найважливішими представляються наступні властивості: об'єктивність, повнота, достовірність, адекватність, доступність і актуальність інформації.

Об'єктивність і суб'єктивність інформації. Поняття об'єктивності інформації є відносним. Це зрозуміло, якщо врахувати, що методи є суб'єктивними. Більш об'єктивної прийнято рахувати ту інформацію, в яку методи вносять менший суб'єктивний елемент. Так, наприклад, прийнято вважати, що в результаті нагляду фотознімку природного об'єкту або явища утворюється більш об'єктивна інформація, ніж в результаті нагляду малюнка того ж об'єкту, виконаного людиною. В ході інформаційного процесу ступінь об'єктивності інформації завжди знижується. Цю властивість враховують, наприклад, в правових дисциплінах, де по-різному обробляються свідчення осіб, що безпосередньо спостерігали події або що одержали інформацію непрямим шляхом (за допомогою висновків або co слів третіх осіб). В не меншому ступені об'єктивність інформації враховують в історичних дисциплінах. Одні і ті ж події, зафіксовані в історичних документах різних країн і народів, виглядають абсолютно по-різному. У істориків є свої методи для тестування об'єктивності історичних даних і створення нових, більш достовірних даних шляхом зіставлення, фільтрації і селекції початкових даних. Звернемо увагу на те, що тут йдеться не про підвищення об'єктивності даних, а про підвищення їх достовірності (ця зовсім інша властивість).