Смекни!
smekni.com

Інформаційні технології багатокритеріального експертного оцінювання альтернатив у соціальних системах (стр. 3 из 6)

де

– середнє квадратичне відхилення оцінки;

– аргумент, значення якого подано в статистичних таблицях.

На чисельність експертної групи можуть впливати такі чинники: припустима трудомісткість опитування (

), можливість управління експертною групою (
), спроможності організаторів експертизи (
).

Отже, в загальному вигляді модель виглядає таким чином:

=
(
,
,
,
,
).

У роботі визначені показники, за якими виконується документальна експертна оцінка. Розроблена анкета експерта, яка містить 29 пунктів.

Рис. 1. Схема процесу формування експертної групи для соціального дослідження

За показниками розраховується коефіцієнт професійної перспективності за формулою

,

де

– оцінка рівня освіти;

– стаж роботи за фахом;

– вік.

Документальні оцінки лише доповнюють інші групи оцінок якості експерта і не виконують самостійної ролі. Пов'язано це з тим, що частина чинників, що впливають на документальну оцінку, в тому або іншому ступені враховується при взаємооцінці.

Модельсамооцінки і взаємооцінки. Згідно цій моделі,експерти за вербально-числовою шкалою оцінюють себе і колег за запропонованими критеріями. Одержавши дані про індивідуальну самооцінку, розрахуємо середню групову самооцінку

=
;
=
,

де

– середнє значення самооцінки за кожним критерієм;

– середнє значення самооцінки за всіма критеріями;

–кількість експертів;

– кількість критеріїв, i= (1, k).

Коефіцієнт значущості експерта при взаємооцінці обчислюємо за формулою

,

де

– ваговий коефіцієнт
– експерта;

– результати взаємооцінки
– того експерта
– им експертом.

Для отримання групової оцінки альтернатив скористуємося середнім значенням оцінки для кожної альтернативи

,

де

– коефіцієнти ваги
–го критерію.

Дев'ять варіантів відповідей шкали дозволяють виміряти ступінь інтенсивності критеріальної властивості, що має суб'єктивний характер. Потім визначається середня за всіма критеріями оцінка кожного експерта, з урахуванням ваги думки експерта, що робить оцінку.

Модель соціометричного опитування є найефективнішим способом групової оцінки кожного кандидата в експерти. Це своєрідний спосіб кількісної оцінки міжособистісних стосунків в групі. Позитивним є те, що соціометричне дослідження дає результати у формі кількісних індексів у сфері, що традиційно вважалася не здатною до формалізації. За підсумками соціометричного опитування складається матриця. Одержані дані дають достатню підставу вважати, що використання соціометричних методів в поєднанні з іншими методами істотно підвищить об'єктивність вибору експертів.

На основі результату соціометричного методу застосуємо ефективну методику оцінки компетентності експертів, засновану на відносних коефіцієнтах компетентності за наслідками опитування групи експертів.

Уматрицізмінна

дорівнює

Використовуючи алгоритм задачі про лідера, відносний коефіцієнт компетентності

– го порядку для кожного експерта розраховується за формулою

,

де

– кількість експертів у групі;

– елементи матриці
;

– номер порядку коефіцієнта компетентності.

Модель тестової оцінки.Тестовий метод у соціології полягає в проведенні випробувань, в процесі яких оцінюються деякі психофізіологічні особливості, від яких залежить якість експерта. Тест дозволяє стандартизувати умови й результати діагностичного обстеження, забезпечує його надійність, оперативність, економічність, а також можливість комп'ютеризації. Для складання тестів використовуємо "Большую энциклопедию психологических тестов" А. Кареліна (Москва: Эксмо, 2006. - 630 c.). Такий підхід спирається на вже апробовану вихідну структуру відомих тестів.

Модель формування оцінної системи. Сформована оцінна система складається з: 26 критеріїв, що характеризують альтернативи; шкали для оцінки порівняльної важливості критеріїв; шкали для оцінки порівняльної важливості

5-ти груп критеріїв; вербально-числової шкали для оцінки альтернатив за критеріями. Виконуючи декомпозицію і класифікацію критеріїв, сформували такі агреговані групи: професійної ознаки; творчої ознаки; емоційної ознаки; вольових ознак; евристичної ознаки.

Запропоноване і обґрунтоване використання шкал якісних ознак: порядкової шкали та шкали найменувань. Розроблені процедури визначення вагових коефіцієнтів критеріїв для відбору альтернатив. Використання ваги груп та критеріїв в групах дозволяє створити модель близьку до реальності. Для призначення коефіцієнтів вагомості застосовуємо експертні методи з груповим опитуванням. Коефіцієнти вагомості груп та критеріїв в групах сумуємо. Середній коефіцієнт ваги

-го показника рівний

,

де

– коефіцієнт ваги
-го критерію, що дається
– м експертом;

– вага
-го експерта.

Якщо думки узгоджені, ранжуємо та обчислюємо середній ранг для кожного критерію

=
,

де

– ранг
–го критерію, привласнений
– им експертом;

– кількість експертів.

Для врахування переваг ЛПР можливе використання в багатокритеріальній соціальній експертизі підходу аналітичної ієрархії.