Смекни!
smekni.com

Матеріальні носії документа (стр. 3 из 3)

– швидкого та зручного пошуку потрібного документа;

– полегшення відтворення та передачі інформації у часі та просторі;

– прискорить донесення нової інформації до реципієнта;

– тривалого та надійного зберігання документів.

Особливо важливий розвиток баз даних в інформаційних центрах, таких як, універсальні та спеціалізовані бібліотеки, архіви, музеї. Носії на основі нових матеріальних носіїв дозволять збільшити об’єми використання та зберігання документів.

А також за допомогою голограм полегшиться транспортування та вивчення об’ємних зображень оригіналу документів (старовинні, рідкісні експозицій, що ламкі, крихкі за фактурою).

Широкого вжитку набувають USB-флеш-диски (USB Flash Drive), запис на які відбувається за допомогою з’єднання з пристоями (ПК) через порт USB або Bluetooth. Конструкція USB Flash Drive досить проста – окрім власної флеш-пам’яті, до складу накопичувача входить контроллер, який дозволяє працювати з нею як зі звичайним диском. Цей носій має великі перспективи у майбутньому через:

– високу ємність (більше 2-х GB);

– зручність у користуванні та передачі даних;

– не потребує особливих умов зберігання (здатний витримувати дію сильних магнітних полів);

– має гарантовано довгий період (більше 10 років) зберігання інформації;

– флеш-пам’ять здатна витримувати до одного мільйона циклів стирання/перезапису та навантаження до 1000 G [6].

Постійне збільшення та вдосконалення носіїв, систем інформації дасть можливість використовувати більш економні технології для їх виробництва, що дозволить упроваджувати нові системи в кожну галузь діяльності людини, зробить їх доступними для кожного.


Висновки

Завдяки швидкому науковому прогресу на сьогоднішній день людство має змогу користуватися багатьма засобами для збереження та передачі інформації.

Неможливо побачити теперішнє матеріальних носіїв документа без історії їх розвитку. Історія природних носіїв починається з каміння, кісток, глиняних табличок, пергаменту, папірусу, берестяних грамот та ін. Найбільшим досягненням стало винайдення паперу у 105р. н.е Цай Лунем. Цей матеріал, значно вдосконалений, і досі широко використовується для збереження численних документів.

Штучними матеріальними носіями документа є грамплатівки, магнітні стрічки, магнітні та оптичні диски, фото- та кіноплівки, голограми та багато інших. Історія розвитку цих носіїв недовга, адже вони почали з’являтися лише після науково-технічного прогресу XIXст. Штучні носії були створенні внаслідок багатьох фізико-хімічних експериментів.

Одними із найпопулярніших носіїв інформації сьогодні є оптичні (лазерні) диски, які відзначаються своєю універсальністю, тобто можливістю запису та зберігання в єдиному цифровому форматі інформації будь-якого типу - звукової, текстової, графічної, відео. Існують CD-RW, CD-DVD, CD-ROM та інші диски.

Варто зазначити, що зараз здобувають прихильність також такі засоби збереження повідомлень, як голограми. Це документ, що містить зображення, запис та відтворення якого проводиться оптичним способом за допомогою лазерного променя без використання лінз. Він є на стадії вдосконалення і дасть можливість відтворювати інформацію об’ємно та в кольорі.

На сьогоднішній день чимало нових пристороїв входить до повсякденного вжитку людей. Неможливо не згадати про сучасні USB-флеш-диски, які мають чимало переваг у використанні. Перспективними є також, згадані вище, голограми та оптичні диски. Але, загалом, як відомо, наука не стоїть на місці, і, можливо навіть у даний момент вчені розробляють нові, досконаліші матеріальні носії інформації.


Список використаної літератури

1. Верлань А.Ф. Информатика и ЭВМ. – К.: Техніка, – 1987. – 343 с.

2. Гаєвський О.Ю. Інформатика: Навчальний посібник. – К.: А.С.К., – 2005. 512 с.

3. Галушка С. USB Flash Drive - реальная альтернатива дискете // Домашний ПК. – 2002. – №11. – С. 54-55

4. Евсеев Г.А. Windows 98: Полный справочник в вопросах и ответах. – М.: АСТ-ПРЕСС, – 1999. – 448 с.

5. Кушнаренко Н.Н. Документоведение. – К.: Знання,– 2006. – 459 с.

6. Мандрик Я.І. Українська культура: Історія та сучасність: Навчальний посібник. – Івано-Франківськ: Факел, – 2002. – 216 с.

7. Мартиненко В.О. Добридень, школярику! : Підручник. – К.: Інтерпрес ЛТД, – 1997. – 352 с.

8. Меледін А.Б. Фотографія для дизайнерів. –М.: Вища школа, – 1988. – 79с.

9. Тім Бердслі. Голографічна пам’ять //http://lzt.lviv.ua/holowa.html

10. Tennant Roy. Digital v. Electronic v. Virtual Libraries. Berkeley digital library//http://sunsite.berkeley.edu/mydefinitions.html