Смекни!
smekni.com

Нові технології в MacOS X10.6 SnowLeopard (стр. 2 из 5)

Диспетчер Grand Central Dispatch (GCD) в Mac OS X SnowLeopard легко вирішує цю актуальну проблему. У його основі - набір унікальних технологій, що спрощують використання можливостей багатоядерних систем для розроблювачів. При наявності диспетчера GCD за організацію потоків відповідає система, а не самі програми.

Диспетчер Grand Central інтегрований у систему Mac OS X SnowLeopard, тому всі додатки використають всю потужність багатоядерних процесорів.

Технологія OpenCL

Технологія OpenCL в SnowLeopard дає розроблювачам відмінні можливості задіяти всю обчислювальну потужність графічних процесорів практично в будь-якому додатку.

Тепер потужність графічних процесорів використовується не тільки в графічних додатках, таких як комп'ютерні ігри, програми для 3D-моделювання й інших. Як тільки розроблювачі почнуть застосовувати OpenCL при створенні програм, вам відкриються нові додатки й нові швидкості роботи.

OpenCL автоматично підбудовується під той тип графічного процесора, що встановлений на комп'ютері Mac, - корегує власне поводження залежно від потужності процесора.

OpenCL - це Open Computing Language (відкрита мова обчислень). Це різновид мови C, синтаксис якого добре знайомий програмістам. А з інструментами Xcode вони легко адаптують будь-яку програму для роботи з OpenCL. Щоб програма працювала з OpenCL, переписувати її код не потрібно. Змінити потрібно тільки ті фрагменти коду, які вимагають максимальної потужності процесора.

Плеер QuickTime X в SnowLeopard

Новітній медиаплеер, удосконалена підтримка сучасних кодеків і високий рівень якості відтворення медиафайлів.

В QuickTime X уперше представлена нова версія плеера QuickTime Player - самостійного додатка. Завдяки технології Core Animation в Mac OS X інтерфейс програми QuickTime Player немає безладдя - зайві кнопки самі зникають із екрана, коли вони не потрібні. Великі мініатюри кадрів спростили навігацію по розділах фільмів.

З QuickTime Player ви одним натисканням запишете звук і відео за допомогою убудованої камери й мікрофона Mac. Медіафайл можна легко обрізати до потрібної довжини, а потім відправити в iTunes для синхронізації з iPhone, iPod або Apple TV. А ще QuickTime Player опублікує медіафайл в MobileMe й YouTube і подбає про формат кодеків і дозволі.

Технологія QuickTime X максимально підвищує ефективність відтворення сучасних медіаформатів, задіюючи графічні процесори при масштабуванні й відображенні відео. А підтримка декодування відео у файлах формату H.264 з використанням графічного процесора - це додаткова ефективність.

QuickTime X переводить інтернет-відео на новий рівень завдяки підтримці HTTP-трансляцій. І тому QuickTime X може вести стабільну потокову передачу аудіо і відео практично через будь-який веб-сервер, а не тільки через спеціальний сервер потокової передачі. Розроблені з урахуванням мобільних технологій, HTTP-трансляції динамічно налаштовують якість відтворення під швидкість дротового або бездротового підключення. Результат - якісне відтворення як на настільному комп'ютері, так і на мобільному пристрої (iPhone або iPod touch).

Технологія QuickTime X убудована в SnowLeopard, тому вона бере краще від інших технологій Mac OS X: Cocoa, Диспетчер Grand Central й 64-розрядні обчислення - продуктивність підвищується до максимуму, а швидкість роботи QuickTime Player збільшується в 2,8 рази.

Підтримка Exchange в SnowLeopard

Mac OS X SnowLeopard має убудовану підтримку серверів Microsoft Exchange — навіть в Windows PC такого немає.

А з появою SnowLeopard комп'ютери Mac стали підтримувати Microsoft Exchange Server 2007, найпопулярнішу корпоративну систему для обміну повідомленнями й організації спільної роботи.

Для доступу до служб Exchange (пошти, календарю, глобальним спискам адрес) ви використаєте не Outlook, а Mail, iCal й Адресну книгу. Всі ці програми встановлені на Mac. Ви можете й далі користуватися його зручними функціями, у тому числі Spotlight - для пошуку по системі, а також Швидкий перегляд - для швидкого перегляду вкладень, детекторами даних, що спрощують обробку інформації в електронній пошті, й іншими.


Finder, Expose і стеки, Time Machine та інше

Новий Finder в Mac OS X 10.6 SnowLeopard

Програма Finder була повністю переписана з урахуванням нових технологій SnowLeopard, включаючи підтримку 64-розрядних технологій і Диспетчер Grand Central. У ньому відкрилися нові можливості: налаштування пошуку Spotlight, новий режим перегляду (мініатюри сторінок багатосторінкових документів) і перегляд фільмів QuickTime.

Expose і стеки в SnowLeopard

Удосконалена Expose стала ще зручнішою. Тепер вона убудована прямо в Dock. Натискаєте й утримуєте значок програми в Dock - і всі її вікна відображаються на екрані, а ви просто вибираєте потрібне. Крім того, функція Expose тепер виглядає інакше. Вікна виводяться на екран у вигляді впорядкованої сітки, так що перейти до будь-якого вікна ще простіше. Стеки й окремі об'єкти Dock для швидкого доступу до файлів і папок, тепер можна прокручувати і швидко переглядати. А ще можна пройтися по папках стека й побачити всі їхні файли.

Підвищена швидкість резервного копіювання Time Machine

Представлена в системі Mac OS X Leopard програма Time Machine тепер створює резервні копії жорсткого диска набагато простіше. Time Machine у системі SnowLeopard - це підвищена ефективність і швидкість первісної резервної копії в Time Capsule, збільшена на 80%.

Вивід з режиму сну, підключення до бездротової мережі й вимикання

Якщо включено блокування екрана, комп'ютер Mac під керуванням SnowLeopard виходить із режиму сну майже вдвічі швидше. Тепер він вимикається на 75% швидше й заощаджує безцінний час, якщо ви поспішаєте додому або на літак. А підключається до бездротових мереж - на 55% швидше.

Компактність SnowLeopard й установка

У порівнянні з попередньою версією SnowLeopard займає майже у два рази менше місця на жорсткому диску.

Тепер система Mac обновляється до SnowLeopard неймовірно легко й на 50% швидше, при цьому надійність і стабільність процесу відновлення підвищуються. Наприклад, система SnowLeopard перевіряє програми на сумісність і відхиляє ті, які визнані несумісними. А якщо установка перерветься (наприклад, через збій живлення), то можна буде легко продовжити процес пізніше - і без втрат.

Поліпшений iChat в SnowLeopard

Відеочати в програмі iChat системи SnowLeopard стали стабільніші й простіші. Завдяки убудованим технологіям нової системи збої з'єднання через несумісність маршрутизаторів тепер не проблема.

Системні вимоги знижені - тепер ще більше користувачів зможуть відкрити для себе відеочат високого дозволу 640 x 480: мінімальна необхідна смуга пропущення в напрямку, протилежному основному трафіку, стала менше в три рази: 300 кбіт/с замість 900 кбіт/с. До того ж тепер і функція iChat Theater підтримує дозвіл 640 x 480 - це в чотири рази більше, ніж раніше.

Зручний контекстний доступ до Служб

Під час роботи в одній програмі можна легко включити функції іншої - потрібно тільки відкрити меню Служби в системі Mac OS X. Служби SnowLeopard тепер ще простіші, ефективніші й функциональніші. Це контекстне меню: у ньому відкриваються не всі служби відразу, а тільки ті, які ставляться до активної програми або об'єктів. Це меню налаштовується: у ньому можна показати тільки найнеобхідніші служби - і навіть створити власні в програмі Automator.

Автоматичне налаштування часового поясу й часу

Забудьте про налаштування часових поясів на своєму комп'ютері вручну. Про це подбає SnowLeopard. За допомогою технології Core Location система знаходить найближчі точки доступу Wi-Fi і по них автоматично вибирає часовий пояс, так що годинники на вашому комп'ютері завжди йдуть правильно - де б ви не були.

Автоматичне відновлення драйверів принтера

Система SnowLeopard подбає про установку новітніх версій драйверів принтера. Коли ви вперше підключаєте принтер, Mac OS X завантажує останню версію драйверів з Інтернету. А потім періодично перевіряє їхнє відновлення. Як тільки з'являється нова версія, SnowLeopard завантажує її через Відновлення програм.

Просте виділення тексту в PDF

Ви коли-небудь пробували в такій програмі, як Перегляд, копіювати текст в одному зі стовпців документа PDF? Разом з необхідним фрагментом тексту виділявся весь інший текст сторінки, так що в результаті ви одержували мішанину зі слів, що стояли в різних стовпцях... Щоб знайти просте рішення цієї проблеми в Mac OS X SnowLeopard, програмісти задіяли складні алгоритми роботи штучного інтелекту. Система аналізує макет сторінки файлу PDF і визначає границі стовпців тексту. Ви виділяєте текст мишею - і виділяються тільки слова в межах одного стовпця.

Безпечне витягання дисків

У системі SnowLeopard підвищена безпека витягання дисків і відключення знімних носіїв. Буває так, що якась програма або процес використовує файли на диску. Система Mac OS X не дає його відключити, але про причини користувач може тільки догадуватися. В SnowLeopard така ситуація буде виникати рідше, причому якщо вона все-таки виникне, користувач буде знати, який додаток використає диск, а виходить, зможе завершити програму й безпечно відключити носій.

Загальний доступ до файлів у режимі сну

З технологією Bonjour обмін файлами на Mac стає елементарним. А в системі SnowLeopard спільна робота вимагає ще й менше енергії. Раніше комп'ютер, на якому зберігаються загальні файли, наприклад, медіафайли для Apple TV, доводилося постійно тримати включеним, а виходить, витрачати зайву електроенергію. Тепер, якщо комп'ютер підключений до сумісної базової станції AirPort Extreme або Time Capsule й управляється SnowLeopard, він продовжує працювати із загальними файлами навіть у режимі сну.

Інші нововведення в SnowLeopard. Повний список змін

Finder