Смекни!
smekni.com

Створення бізнес–моделі підприємства за допомогою комп’ютерного комплексу Project Expert (стр. 2 из 6)

Виробнича діяльність

При моделюванні в Project Expert виробничої діяльності підприємства вам досить ввести в систему дані про продукцію, обсяги її виробництва, про кількість і вартість сировини і матеріалів, про витрати на персонал відповідно до існуючого структурою виробництва, про загальні витрати – витратах на виробництво, керування, маркетинг і т.п.

Рис.5. Моделювання залежності збуту одного продукту від інших за допомогою «Формули»

Рис.6. Опис виробництва в Project Expert


Система дозволяє описати графік виробництва і різні види витрат, зв’язавши складною математичною залежністю обрані параметри фінансової моделі підприємства, наприклад, при моделюванні обсягу виробництва продукту, виходячи з можливостей підприємства і прогнозної місткості ринку.

Виробничий план може бути сформований системою автоматично в залежності від планованих обсягів збуту. Project Expert дозволяє установити залежність плану виробництва і від інших факторів, наприклад від потужностей використовуваного виробничого устаткування.

Рис.7. Моделювання збільшення виробництва при обмеженому попиті за допомогою «Формули»

Фінансування проекту

Проект розвитку підприємства нездійсненний без рішення проблеми фінансування. У системі Project Expert закладена можливість моделювання і вибору схеми фінансування. Які кошти будуть потрібні на різних етапах реалізації проекту? Потреба в капіталі визначається на підставі даних, відображуваних у Звіті про рух коштів (Cash-Flow).

По суті справи, Cash-Flow є основним документом, призначеним для визначення потреби в капіталі, вироблення стратегії фінансування підприємства, а також для оцінки ефективності використання капіталу.

Значення сальдо рахунка підприємства представлені в останньому рядку таблиці Cash-Flow і демонструють прогнозований стан розрахункового рахунка підприємства, що реалізує проект у різні періоди часу. Негативне значення сальдо розрахункового рахунка означає, що ваше підприємство не має у своєму розпорядженні необхідну суму капіталу.

Рис. 8. Формування стратегії фінансування

Важливо сформувати капітал таким чином, щоб ні в один період часу значення сальдо розрахункового рахунка не мало негативного значення. При цьому необхідно дотримувати основного принципу – капітал повинний бути притягнутий тільки в той період часу, коли це дійсно необхідно.

Важливо врахувати і реальні умови залучення капіталу. Аналітична система Project Expert автоматично визначає, який обсяг коштів буде достатній для покриття дефіциту капіталу в кожен розрахунковий відрізок часу. При створенні проекту ви вибираєте обсяги й умови його фінансування: залучення акціонерного капіталу, позикових коштів, державне фінансування, висновок лізингових угод. При описі фінансування проекту система також дозволяє використовувати різні комбінації цих способів. Перевага Project Expert полягає в тому, що потреба в капіталі визначається з урахуванням інфляції, що дозволяє уникнути помилок у плануванні бюджету проекту.

Важливо, що при формуванні стратегії фінансування компанії з використанням акціонерного капіталу система дозволяє виконати для акціонерів підбір розмірів пакетів акцій з обліком як термінів володіння ними, так і необхідної прибутковості на вкладений капітал.

Рис.9. Розподіл пакетів акцій з урахуванням необхідної прибутковості

Забезпечує цю можливість додатково реалізований у системі порівняльний метод оцінки вартості бізнесу. Для визначення майбутніх доходів акціонерів – дивідендів і планованої ціни продажу акцій, прогнозна вартість компанії розраховується з використанням як убудованих, так і самостійно створюваних цінових мультиплікаторів.

Project Expert дозволяє вирішити задачу керування вільними коштами, генеруємими проектом. Досить указати принципи дивідендної політики, і реальні суми будуть розраховані системою. Можна змоделювати і власну схему процесу розміщення засобів на різних умовах на депозити чи в альтернативні проекти.

Рис.10. Використання цінових мультиплікаторів для визначення прогнозної вартості компанії

Представлення фінансових результатів

Як спрогнозувати фінансові результати підприємства в Project Expert? Результати моделювання діяльності підприємства відбиваються у фінансових звітах: Звіт про прибутки і збитки, Баланс, план грошових потоків Cash-Flow (Рис.11).

Система зорієнтована на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО), що полегшує роботу з іноземними інвесторами й дає більш точний аналіз фінансових результатів.

Фінансові звіти демонструють результати діяльності компанії, і вони одержуються у Project Expert автоматично в результаті виконання розрахунків. Процес генерації бухгалтерських процедур і формування звітних фінансових документів здійснюється відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

Project Expert формує також таблиці показників ефективності інвестицій і фінансових показників, що включають наступні групи даних:

Рис.11. Результати проекту (План грошових потоків)

Показники ліквідності – поточна ліквідність, швидка ліквідність, чистий робочий капітал і інші показники, що відбивають здатність компанії задовольняти претензії власників короткострокових боргових зобов’язань.

Показники рентабельності – набір коефіцієнтів, що показують, наскільки прибуткова діяльність компанії і наскільки ефективне використання різних типів ресурсів.

Показники ділової активності – дозволяють проаналізувати, наскільки ефективне підприємство використовує свої засоби, включають набір показників оборотності різних типів засобів, зобов’язань і т.п.

Показники стійкості – характеризують фінансову незалежність і платоспроможність компанії, включають різні представлення співвідношень між джерелами фінансування (коефіцієнт фінансової незалежності, коефіцієнт покриття відсотків і т.п.).

Інвестиційні критерії, що характеризують вартість і прибутковість акцій підприємства (прибуток на акцію, P/E, коефіцієнт покриття дивідендів і т.п.).

Показники ефективності інвестицій (дисконтовані Cash-Flow критерії) - чистий прибуток, період окупності проекту, внутрішня норма рентабельності й інших показників, використовувані для комплексного аналізу проекту.

Рис. 12. Оцінка ефективності інвестицій і фінансові показники

Модуль «Деталізація результатів» надає можливість деталізувати результати розрахунку проекту. Усього можна використовувати до 30 стандартних таблиць, що відображають стан і результати проекту.

Якщо це виявиться недостатнім чи з’явиться необхідність у звітах іншого формату, вони легко створюються у розділі «Таблиці користувача».

У системі зручно створювати великі таблиці користувача на основі даних усіх підсумкових таблиць. Для цього використовуються прототипи розрахункових формул. Застосування таблиць дозволяє швидко ввести шаблони формул у різні рядки таблиці користувача, а потім перетворити їх у стандартну таблицю з різними розрахунковими формулами для кожного рядка. При формуванні користувальницьких таблиць можна тепер використовувати також дані балансу, що характеризує стан підприємства на момент початку проекту.

Оформлення і перегляд вихідних даних, підготовлених програмою, виконуються в розділі «Результати». Ці матеріали разом з пояснювальним текстом входять у бізнес-план, формування якого забезпечує вам Project Expert.

Аналітичні можливості Project Expert

Після того як система сформує таблиці, що містять очікувані фінансові результати діяльності підприємства, представлені у виді прогнозних звітів: звіт про прибутки і збитки, Баланс, Звіт про рух коштів, – автоматично виробляється розрахунок планованих фінансових показників і показників ефективності інвестицій. Для оцінки і коректування проекту всі ці фінансові дані піддаються аналізу. Project Expert дозволяє проводити аналіз показників ефективності інвестицій, аналіз чутливості, статистичний аналіз, аналіз беззбитковості. Також можна створити в системі власні аналітичні таблиці і застосовувати до них необхідні методи аналізу.

Крім оцінки ефективності вкладення в проект у цілому в Project Expert успішно зважується так називана «задача інвестора». Визначається, чи задовольняють фінансові результати участі в проекті вимогам усіх зацікавлених у ньому сторін – власників підприємства, інвесторів, кредиторів і держструктур, аналізуючи розраховані системою основні фінансові показники і показники ефективності інвестицій.

При описі в Project Expert компанії відбивається її структура. Можливо не тільки спрогнозувати фінансові результати кожного підрозділу, але і проаналізувати їхня діяльність і оцінити, які підрозділи рентабельні, а які ні.

Project Expert – інструмент оцінки запасу міцності бізнесу