Смекни!
smekni.com

Створення бізнес–моделі підприємства за допомогою комп’ютерного комплексу Project Expert (стр. 4 из 6)

Сервісні можливості і зручність освоєння

Зручність уведення даних забезпечується в системі добре структурованим, дружнім інтерфейсом і різними сервісними функціями, особливо корисними починаючим користувачам.

У Project Expert убудований «Майстер проектів» дозволяє вам швидко створювати новий проект, з огляду на особливості підприємства, галузі і розв’язуваної задачі. Випливаючи вибору користувача, система підключає заготовки списків податків, набори підсумкових таблиць і графіків.

Оперативна зміна параметрів вихідних даних забезпечує вам сервісна функція «Редагування по шаблоні». Вона звільняє вас від рутинних операцій на етапі введення і редагування не тільки переліку продукції, але й інших вихідних даних проекту.

Сервісна функція «Перерахування валют» крім укрупненого аналізу результатів проекту в залежності від валют виплат і надходжень дозволяє вам швидко перерахувати надходження і виплати з однієї валюти в іншу.

Застосовуючи її, можна описати схеми комбінованих платежів: задати або відсоток перекладу суми однієї валюти в іншу, або розподіл у відсотках платежу між двома валютами.

2 Постановка задачі та варіанти індивідуально - практичних завдань

1. Розробити модель інвестиційного проекту, визначивши: вид економічної діяльності, тривалість проекту, види продукції або послуг, структуру підприємства, стартовий баланс – за необхідності, план виробництва і збуту, прямі та непрямі витрати.

2. Ввести дані щодо моделі проекту у Ргоjесt Ехрегt, здійснити обрахунок проекту, визначити потребу у фінансуванні і вибрати джерела фінансування.

3. За допомогою засобів Ргоjесt Ехрегt виконати аналіз проекту і зробити висновки щодо його реальності та можливостей оптимізації.

4. Сформувати і надрукувати бізнес-план проекту та оформити індивідуально – практичну роботу. Вона має містити сформований у Ргоjесt Ехрегt бізнес-план інвестиційного проекту і висновки щодо ефективності проекту.

Варіанти завдань
Бізнес та підприємництво
1 Виробництво і продаж соків.
2 Виробництво і продаж молокопродуктів
3 Виробництво і продаж м’ясопродуктів
4 Виробництво і продаж мінеральних вод
5 Закупівля і перепродаж спортивних товарів
6 Продаж меблів
7 Закупівля і продаж хлібо - булочних виробів
8 Закупівля і перепродаж автозапчастин
9 Закупівля і перепродаж комп’ютерної техніки та комплектуючих
10 Продаж мобільних телефонів та аксесуарів
11 Продаж нафтопродуктів
12 Продаж виробів з пластмаси
13 Продаж рибопродуктів
14 Продаж і виготовлення металопластикових конструкцій
15 Надання ремонтних послуг
16 Надання послуг з автоперевезення
17 Надання страхових послуг
18 Закупівля і продаж фруктів і овочів
19 Закупівля і продаж дитячих іграшок
20 Закупівля і перепродаж одягу
21 Закупівля і перепродаж взуття
22 Продаж канцелярських товарів
23 Продаж шкіргалантерейних виробів
24 Продаж ювелірних виробів
25 Продаж косметики відомих європейських виробників
26 Приватне виробництво та продаж випічки
27 Приватне виробництво та реалізація твердого сиру
28 Приватне виробництво та продаж квасу
29 Приватне виробництво та реалізація с/к ковбаси
30 Приватне виробництво та продаж філе
31 Виробництво та реалізація мін. води
32 Приватне виробництво та продаж море продуктів
33 Приватне виробництво та реалізація пива
34 Приватне виробництво та продаж перших страв ресторану
35 Виробництво та реалізація горілчаних напоїв
36 Приватне виробництво та реалізація других страв ресторану

3 Порядок виконання лабораторної роботи в Ргоjесt Ехрегt

1. Запустити програму, вибравши Пуск/ Программы / Рrоjесt Ехреrt 6 Holding/Рrоjесt Ехреrt 6 Holding Вибрати команду меню Проект/Новый або натиснути відповідну кнопку на панелі інструментів і у вікні Новый проект ввести:

· назву проекту наприклад, Проект меблевої фабрики, Проект автозаправки;

· варіант довільну назву варіанта, наприклад: 1або Оптимістичний ;

· автора прізвище ,

· тривалість 2 роки

· ім’я файла з розширенням *.рех. У полі Шаблон залишити запропонований програмою шаблон який містить лише дані про податки . Натиснути ОК. Протягом подальшої роботи над проектом час від часу зберігати файл проекту.

2. У розділі Окружение вибрати модуль Валюта. Вибрати основну валюту гривня та другу долар США. Ввести величини приросту курсу другої валюти в % зі знаком «+», якщо курс збільшується, та «-» – якщо зменшується.

3. Розділ Проект

3.1. У модулі Список продуктов ввести 2–3 продукти виробництва - послуги, з яких один може витрачатися у виробництві іншого наприклад, «стілець» і «меблевий гарнітур»; «заміна мастила» і «дрібний ремонт автомобіля». Ввести з клавіатури одиниці виміру. Дати початку продажу залишити без змін.

3.2. У модулі Отображение данных/ Масштаб вибрати бажаний масштаб для дворічних проектів – по місяцях до закінчення проекту. У вкладці Отображение данных/Итоговые Таблицы вказати бажані характеристики. У вкладці Отображение даных/Таблица кэш-фло встановити позначку Дисконтировать строки при отображении, якщо у результатах хочуть бачити звіт про грошові потоки, перераховані з огляду на ставку дисконтування див. пункт 3.3 цієї інструкції. Всі установки щодо відображення даних можливо буде змінювати під час перегляду результатів з метою подання даних у потрібному вигляді.

3.3. У модулі Настройка расчета/Ставка дисконтирования вказати крок дисконтування рік і ставки дисконтування приблизно 20 % для гривні і 11 % для долара. Ставка дисконтування використовується для перерахування майбутніх надходжень на момент початку проекту і приблизно дорівнює процентній ставці банку. У вкладці Настройка/расчета/Детализация встановити позначку на Разнесение издержек. У вкладці Настройка расчета/ Показатели зффективности встановити позначку для врахування процентів по кредитах і зменшити частку виплат до 60–80 %.

4. Розділ Компания.

4.1. Для проектів, що розробляються на базі діючого підприємства, у модулі Стартовий баланс вводиться баланс підприємства. Для нових проектів активи у балансі не вводяться, а описуються в Инвестиционном плане.

4.2. У модулі Банк. Система учета вибрати місяць початку фінансового року січень і принцип обліку запасів матеріалів, комплектуючих виробів і готової продукції на складах підприємства:

· FIFО – метод оцінювання запасів за цінами перших закупівель first input first output. Собівартість товарів, куплених раніше, в першу чергу переноситься на товари, продані раніше. Метод збільшує вплив циклу економічного розвитку на показник доходу;

· LIFO – метод оцінювання запасів за цінами останніх закупівель last input first output. Собівартість товарів, куплених в останню чергу, використовується для визначення вартості товарів, проданих в першу чергу. Метод згладжує вплив циклів економічного розвитку;

· По - середньому. Собівартість товарів, придбаних протягом періоду, визначається як середня ціна закупівель за період.

4.3. У модулі Структура компании додати у компанію не менше двох підрозділів цехів, філій, дослідних підрозділів тощо за допомогою кнопки Добавить подразделение або контекстного меню. Ввести найменування підрозділів. Розподілити обсяги виробництва продукції між компанією та її підрозділами. Для цього зменшити обсяги продукції, що припадають на компанію, або взагалі вилучити деякі з продуктів за допомогою кнопки Удалить і додати їх у підрозділи кнопка Добавить продукт. Загальна величина виробництва кожного продукту має становити 100%

5. Розділ Окружение.

5.1. У модулі Учетная ставка задати ставку рефінансування – частку, у якій процентні платежі за кредити відносяться на витрати решта – на прибуток. Значення ставки рефінансування не перевищує значення процентної ставки плати за кредит і може дорівнювати для гривні 28 %, для долара – 11%.

5.2. У модулі Инфляция ввести рівні інфляції для обох валют. Інфляція може вводитись окремо для кожної групи об’єктів якщо для них рівні інфляції різні або одразу для всіх груп об’єктів, якщо встановлено позначку Использовать для всех обьектов. Інфляцію для наступних років після першого можна ввести, вказавши тенденції змінення зі знаком «+» або «–» і натиснувши кнопку Пересчитать.

5.3. У модулі Налоги змінити параметри стандартних для російського законодавства податків, заданих файлом шаблону, на українські. Зайві податки вилучити за допомогою клавіші Del. Створити нестандартний податок, для чого ввести назву податку, процентну ставку, вибрати зі списку Налогооблагаемая база рядок Настраиваемая і натиснути кнопку Формула. Для побудови формули для бази податку виконують такі дії:

· вибір найменування таблиці, з якої необхідно взяти дані для розрахунку, у полі Таблща;

· вибір рядка таблиці, який увійде у формулу, у полі Строки таблицы,

· введення числового множника для вибраного рядка в поле, розташоване ліворуч від найменування рядків;