Смекни!
smekni.com

Технологічні основи глобалізації (стр. 2 из 3)

Становлення мережі «Інтернет» відкрило для бізнесу нові маркетингові можливості. Корисність Web-страниц як інструмент маркетингу вже не викликає сумнівів. Вони мають необмежений потенціал в рекламі пропонованих компаніями продуктів і послуг, розміщуючи електронні копії друкарських брошур, інформацію про стратегію фірми і її продукції. Пошукові адреси Web-страниц розміщуються в газетах і на телеекрані, в телефонних довідниках і навіть на товарах.

Одночасно ця послуга - ефективний спосіб збору відомостей про покупців, що дозволяє включати реєструючи елементи в запитальники. Таким чином, компанія дістає можливість контролювати число звернень до своєї реклами, інтерес споживачів до окремих характеристик продукції, зіставляючи потім ці відомості з динамікою торгівельних операцій.

Основні перспективи розвитку “Інтернет” зв'язують, перш за все, з передачею мережі всіх основних функцій ринку - реклама фірм і їх продукції, збір перспективних заявок, прямі комерційні контакти між виробником і споживачем продукції з використанням електронних грошей і так далі

Звернемо увагу на те, що поява і бурхливе зростання мережевих технологій, перш за все, розширив можливості прямих контактів господарюючих суб'єктів і в цьому сенсі не став засобом глобальної експансії.

Найбільш серйозні перспективи дії на економічні процеси мережеві технології мають в торговельно-фінансовій сфері, діяльність якої в значній мірі перекладена на інформаційну технологію.

Найважливішим кроком в цьому напрямі стала розробка електронних банківських послуг на основі мікропроцесорних пластикових карток і телекомунікаційних мереж зв'язку. Не дивлячись на те що банки в числі перших почали широко використовувати інформаційну технологію, капітальні вкладення в засоби обробки і передачі даних ведучих з них як і раніше найзначніші і на них витрачається до 80% прибули.

Електронні послуги поступово міняють фінансові традиції суспільства: вводиться оплата рахунків без використання чеків і готівки, дистанційний прийом і видача вкладів, нові методи виплати пенсій, страховок, зарплати. Глобальна мережа “Інтернет” пропонує нові послуги, дозволяє відмовитися від використання при кожній покупці кредитних карток, ввівши для взаєморозрахунків так звані “електронні гроші ” (e-cash), які мають ходіння тільки в “Інтернет”. Без використання кредитних карток, банкоматів, чекових книжок електронні гроші можуть заощадити час і засоби, а “Інтернет” може перетворитися на глобальний ринковий простір, якщо послуги будуть дешевими і швидкими.

В середині поточного десятиліття різні системи телекомунікаційної торгівлі в США обслуговували близько 5% товарообігу країни, а через 10 років, по оцінках експертів, їх частка зросте до 20%. У кредитуванні і наповненні “електронних гаманців” можуть брати участь не лише банки, але і будь-які компанії, у тому числі і створені спеціально для цієї мети. Перші компанії цього профілю в системі “Інтернет” вже створені, в їх числі “DigiCash”, “CyberCash”, “Mondex” і ін. Попит на їх послуги нестримно росте. За даними компанії “First Virtual”, яка розробила першу достатньо безпечну систему платежів в рамках “Інтернет” і обслуговує ринок комп'ютерних програм, об'єм її операцій щонеділі збільшується на 16%.

Цей перспективний бізнес, заснований на передовій технології, приваблює велике число не лише банків і фінансових компаній, але і фірм, які спеціалізуються в області інформаційної технології і активно розробляють багаторівневу систему організації і захисту електронних грошових потоків. Якщо 12 років тому банки регулювали всю кредитово-карткову систему США, то в даний час не більше 20%.

Банківська система, що не перебудувала всі функції на мережеві форми роботи, втрачає цілий напрям свого бізнесу - роздрібні банківські послуги, і для зміни негативній тенденції, по розрахунках експертів, у неї залишилося не більше п'яти років. Динаміка розвитку останніх років і прогнози на перспективу дозволяють передбачити, що саме “Інтернет” здійснюватиме основний об'єм роздрібних банківських послуг. Якщо ще рік тому через цю мережу навіть в США не було сплачено жодної покупки, то до 2005 р., по деяких оцінках, на неї доводитиметься половина всіх електронних послуг в системі торгівлі.

Перспективи електронних грошей величезні, перш за все, із-за простоти і гнучкості їх використання. Будучи по суті комп'ютерною програмою, електронні гроші можуть надавати цільові послуги, недоступні ні готівці, ні кредитним карткам. Так, використання посібника пенсіонером може бути заздалегідь обмежене оплатою медичних послуг, а грошовий переказ може мати певну цільову спрямованість, і ніяких інших видів оплат мережа не допустить. Таким чином, в порівнянні з традиційною системою ліквідовується громіздке і трудозатратное проміжна ланка - безготівкова оплата, обробка накладних, відомостей, чеків.


2. Інформаційні технології як засіб глобальної експансії

Для того, щоб показати, яким чином, не дивлячись на перераховані вище переваги, інформаційні технології можуть стати засобом глобальної експансії, необхідно звернутися до істоти цього поняття. Що таке інформаційна технологія? Начебто все ясно – технологія збору, обробки і передачі інформації. Нічого небезпечного в цій словосполуці, здається, немає.

Тепер ще одне питання: а що таке система управління? По суті справи, це система дії суб'єкта, що управляє, на керований об'єкт з метою, що задається керівником. А з погляду техніки цієї дії, система управління – не що інше, як та ж система збору, обробки і передачі інформації.

Якщо інформаційні технології підприємств і країн розробляються незалежно один від одного і, так би мовити, не “стыкуются”, зберігається і взаємне рівноправ'я цих країн і підприємств. Якщо ж є небагато розробників і багаточисельні споживачі (користувачі) цих технологій, положення кардинальним чином міняється.

Ми приходимо до того, що інформаційні технології, по суті, - матеріальне втілення глобальної експансії. Експорт стереотипів виробництва і споживання втілюється в експорті технологій управління. З одного боку, застосування цих технологій в конкретних умовах – справа користувача, з іншої - виробник технологій виявляється спочатку присвяченим в систему управління всіх споживачів своєї продукції: “Специфіка цього типа технологій в тому, що сам факт їх застосування робить для сторони, що застосовує їх, принципово неможливою всяку серйозну конкуренцію з розробником цих технологій. Це свого роду плата за допуск до вищої ефективності, що забезпечується цими технологіями, що раніше зустрічалася лише в ділерських і ліцензійних системах. Сучасні передові технології в явній або неявній формі ставлять користувача в положення ліцензіата.” “Цілком природно, що перехід від створення нових технологій до їх розповсюдження і виникнення таким чином інформаційного суспільства найбільш концентрований виразив лідер цього процесу Б. Гейтс. Він вказав, що головним чинником розвитку інформаційних технологій, у відзнаку ще від минулого, 1997 р., стає не їх власне вдосконалення, а комплексне застосування вже наявних технічних рішень для забезпечення “інформаційної прозорості” всіх країн - “прозорості”, наскільки можна зрозуміти, цілком однобічною для країн, створюючих метатехнологии, і службовці забезпеченню їх глобальних конкурентних переваг.” Цей факт породжує цілу гамму різноманітних негативних чинників, зв'язаних з використанням інформаційних технологій. По-перше, те, що лежить на поверхні. Виникнення електронних грошей, а також небанківського сектора, обслуговуючого розрахунки в цих грошах, створює неконтрольований фінансовими органами держави оборот товарів і доходів, з одного боку, і непідконтрольну Центральному банку частка грошової маси - з іншою.

На взаєморозрахунки в електронних грошах між фінансовими організаціями, компаніями, що проводять і торгуючими, і споживачами, розташованими в різних країнах, не розповсюджуються форми державного контролю і оподаткування, що діють. Реалізувати такий контроль на практиці украй складно, оскільки електронні гроші як якась віртуальна реальність, переміщаються із швидкістю світла, можуть навіть не мати фізичного втілення, але при цьому мати реальну курсову вартість.

Широкомасштабний розвиток даного процесу може вплинути на такі функції держави, як збір податків, регулювання грошової готівки в країні, моніторинг торгівельного балансу.

По-друге, те, що приховано технічними можливостями інформаційних технологій: робота в мережах робить інформацію, передану користувачем, доступною для інших користувачів перш за все, розробника.

Розосередження пам'яті мережевого комп'ютера в мережі “дає розробникові всю інформацію користувача і дозволяє першому втручатися в діяльність останнього або навіть управляти нею (принцип зовнішнього управління включеного в мережу комп'ютера вже реалізований).

Сучасні технології зв'язку “дозволяють перехоплювати всі телефонні повідомлення на території всього світу; найближчим часом стане можлива повна комп'ютерна обробка всього об'єму цих повідомлень і перехоплення всіх повідомлень в мережі “Інтернет”.

Нарешті, в третіх, найголовніше, неявніше і небезпечніше: інформаційні технології дозволяють впливати на свідомість користувачів: “Річ у тому, що, на відміну від традиційних “матеріальних” технологій, продуктом яких є товар, продуктом інформаційних технологій хочемо ми того або не хочемо є певний стан людської свідомості, у тому числі масового. Більш того, значна частка інформаційних технологій спочатку призначена саме для такої перебудови свідомості, маючи її як головну мету дії.