Смекни!
smekni.com

Фінансове моделювання та аналіз інвестиційного проекту з використанням фінансово-аналітичної інформаційної системи Project Expert (стр. 2 из 2)

Для додавання у діаграму Ганта нового етапу слід використовувала екранну кнопку Добавить этап. Для введення невиробничих етапів вказувала їх назву, обсяги витрат ресурсів, тривалість. Для таких етапів, як «цех: проектування, будівництво», «обладнання: купівля, встановлення, налаштування» у вікні Редактирование этапа проекта встановила позначку Этап является активом і натиснула кнопку Характеристики. Далі у вікні Характеристики актива вибрала тип активу за допомогою перемикача і ввела дані щодо амортизації активу.

За необхідності об'єднати етапи в групи слід виділити декілька етапів і натиснути кнопку Сгруппировать. При цьому група етапів буде підпорядкована попередньому етапу.

Для хронологічного зв'язування етапів слід натиснути кнопку Связывание і протягнути курсором з натиснутою кнопкою миші від одного до іншого етапу. Для повернення до звичайного вигляду курсора натиснути екранну кнопку Выделение.

Для переміщення етапу слід скористатися кнопкою Перемещение.

Для додавання у діаграму виробничого етапу слід натиснути екранну кнопку Добавить производство і вибрати найменування продукту (послуги). Зазначені дії слід повторити для всіх видів продукції (послуг). Етап виробництва слугує лише для позначення можливості виробництва, а не фактичного його початку. Фактичний початок виробництва та його обсяги визначаються операційним планом проекту.

Розділ Операционный план.

У вікні модуля План сбыта встановила позначку Детальное описание. Додала варіанти збуту продуктів («на експорт»), використовуючи клавішу Insert та екранну кнопку Варианты, і ввела ціни на продукти в основній валюті з урахуваням ПДВ (для внутрішнього ринку) або другій валюті з урахуванням податку на експорт (для зовнішнього ринку). Для всіх варіантів ввела обсяги збуту, натиснувши екранну кнопку Быстрый ввод і вказавши максимальний обсяг продажу та тривалість періоду зростання обсягів продажу, час початку спаду обсягів продажу і тривалість життєвого циклу продукту. Після введення обсягів продажу обнулила обсяги у тих місяцях, що за календарним планом передують етапам виробництва, а також за перший місяць виробництва.

У модулі Материалы и комплектующие за допомогою клавіші Insertабо команди Добавить контекстного меню додала три види матеріалів, що мають використовуватися у виробництві продукції, вказавши для кожного виду одиницю виміру і ціну.

У модулі План производства для кожного виду продукції ввела прямі витрати на одиницю продукції і графік виробництва. Під час уведення прямих витрат слід стежити за тим, щоб їхня загальна вартість на одиницю продукції не перевищувала ціну, введену у модулі План сбыта.

У вкладці Материалы встановила перемикач у положення Список материалов и комплектующих і за допомогою клавіші Insertабо контекстового меню додати у список матеріали і комплектуючі вироби та вказала норми їх витрат на одиницю продукції.

У вкладці Сдельная зарплата встановила перемикач у положення Суммарные прямые издержки та ввела величину зарплати на одиницю продукції.

У вкладці Продукты за допомогою клавіші Insertабо контекстового меню вказала, які продукти власного виробництва витрачаються на виробництво готової продукції, і ввела норми їх витрат.

У вкладці График производства надаються такі можливості введення обсягів виробництва: неограниченное производство - автоматизований розрахунок обсягу виробництва, що є достатнім для забезпечення обсягу збуту; фиксированный обьем производства - введення обсягів за календарні періоди у натуральному вимірі. У другому випадку слід розрахувати обсяги виробництва, які забезпечують потреби збуту та витрат на виробництво, але не створюють надмірних запасів готової продукції.

У модулях План по персоналу та Общие издержки визначаються непрямі (загальні) витрати по проекту. За допомогою клавіші Insertабо контекстного меню у модулі План по персоналу ввела посади управлінського персоналу, а також указала їхню зарплату.

У модулі Общие издержки ввела відомості щодо загальних витрат.

Після створення моделі інвестиційного проекту здійснила розрахунок проекту, вибираючи команду Результаты/Пересчет (це можна зробити натиснувши кнопку Расчет інструментальної панелі, або натиснувши клавішу F9).

Розділ Финансирование.

У модулі Акционерный капитал натиснула кнопку Дефицит і після розрахунку проаналізувала інформацію з таблиці Кэш-фло з указанням початкового та максимального дефіциту готівкових коштів. Помітивши дефіцит визначила стратегію фінансування проекту, передбачивши залучення капіталу (акціонерного або позикового) лише у ті періоди, коли це необхідно. Ввела дані щодо залучення капіталу у модулях Акционерный капитал або Займи і знову натиснула кнопку Дефицит. Повторювла ці дії, допоки сума дефіциту не буде нульовою.

У разі використання акціонерного капіталу в модулі Распределение прибыли визначила частку прибутку, яка має витрачатися на виплату дивідендів.

За наявності вільних грошових коштів можна передбачити їх вкладення у цінні папери або на банківський депозит. Інформацію про ці операції ввела у модулі Инвестиции.

Розділ Результаты.

Проаналізувала результати, подані у стандартних звітах Прибыли-убытки, Кэш-фло, Баланс, Отчет об использовании прибили, а також Детализация результатов.

У модулі Отчет натиснула кнопку Добавить, далі вибрала варіант звіту Стандартный. У вікні Стандартный отчет вибрала напрямок передання звіту - MicrosoftWord, мову звіту, помітила позначками декілька розділів звіту і натиснути ОК. Далі виконала команду меню Проект/Печать, після чого звіт передано у MSWord. У разі передання звіту виділила його і вибрала шрифт із символами кирилиці.

Висновки за результатами роботи

Виконавши дану лабораторну роботу придбала практичні навички роботи з фінансово-аналітичною інформаційною системою Project Expert, вивчила основних функцій та модулі цієї системи, навчилася використовувати систему Project Expert для створення інвестиційних проектів, їх аналізу та формування бізнес-плану.