Смекни!
smekni.com

Операційна система FreeBSD (стр. 2 из 3)

FreeBSD цілком підходить на роль операційної системи для робочої станції, хоча в конкретній ситуації вибір залежить від специфічних потреб користувача. До переваг FreeBSD відносяться: низька вартість, здатність функціонувати на старому обладнанні, стабільність, гнучкий користувальницький інтерфейс і близьку схожість з іншими різновидами UNIX. До недоліків можна віднести менш узгоджений, ніж у Windows або Мас OS, призначений для користувача інтерфейс, трохи незвичний для користувачів вищевказаних систем. Що стосується чинника доступності прикладних програм, то все залежить від обставин. Якщо користувач змушений працювати з додатками на зразок Microsoft Office, які недоступні в FreeBSD, доведеться звернутися до іншої операційній системі. Якщо ж користувач не прив'язаний до конкретних форматів файлів, то можна зробити вибір на користь FreeBSD.

Варто помітити, що якщо на робочій станції потрібно встановити UNIX-подібну операційну систему і при цьому передбачається запускати Microsoft Office або інший прикладний пакет, недоступний в FreeBSD, то в якості компромісного варіанту підійде Мас OS Х. Ця система створена на основі мікроядра Mach і цілого ряду компонентів FreeBSD. Звичайно, Мас OS Х - це не FreeBSD, але завдяки численним "запозичень" з FreeBSD та інших різновидів UNIX вона набагато більше знайома адміністраторам UNIX, ніж Windows-системи або більш ранні версії Мас OS. У Мас OS Х підтримуються багато прикладні пакети, включаючи Microsoft Office.

Якщо передбачається, що в системі працюватиме велика кількість користувачів, то потрібно приділити особливу увагу питанням конфігурування графічних оболонок. Ці оболонки значно вдосконалилися з середини 90-х і як і раніше регулярно оновлюються.

5.FreeBSD в ролі серверної ОС

FreeBSD є прекрасним кандидатом на роль серверної ОС. Не в останню чергу це пов'язано з тим, що багато популярних серверні програми спочатку розроблялися в середовищі UNIX і тому чудово працюють під FreeBSD. У поєднанні з недорогими апаратними компонентами платформи х86 система на базі FreeBSD є досить економічним рішенням для більшості сучасних серверних програм.

Сам по собі термін "сервер" може позначати як комп'ютер, так і програму, що реалізовує серверні функції. Це означає, що один комп'ютер здатний бути сервером відразу декількох типів, наприклад поштовим і Web-сервером. У більшості випадків зміст терміна "сервер" ясний з контексту.

Перевагою використання FreeBSD як серверної ОС є надійність системи.Незважаючи на те що комп'ютери, що працюють на базі процесорів х86, дуже різнорідні і не завжди настільки ж надійні, як традиційні серверні комп'ютери, що випускаються, наприклад, компаніями Sun і Silicon Graphics, FreeBSD цілком стабільна. Нерідко сервери FreeBSD працюють без збоїв місяцями. Якщо відбувається перезавантаження, то це найчастіше робиться для оновлення апаратних, а не програмних компонентів. Перезавантажувати завислу або нестабільно працюючу систему доводиться ще рідше. Оскільки від сервера залежить працездатність безлічі комп'ютерів, висока надійність - дуже важлива якість операційної системи.

Серверним комп'ютерам потрібне ефективне і надійне мережеве програмне забезпечення. Сюди входять як окремі серверні пакети, так і компоненти ядра операційної системи, наприклад драйвери мережевих плат і стек ТСР / ІР, який відповідає за виконання мережевих функцій. Під FreeBSD стек ТСР / IP зарекомендував себе з найкращого боку. У ньому реалізовані засоби захисту, що дозволяють фільтрувати пакети, в тому числі на підставі IP-адрес відправника і одержувача. Засоби фільтрації постійно удосконалюються в сучасних операційних системах і життєво необхідні для серверів, часто атакуються хакерами. Окрім засобів захисту самої FreeBSD багато серверних програм володіють власними механізмами захисту.

6.FreeBSD та інші різновиди UNIX

Якщо ви остаточно вирішили віддати перевагу UNIX, а не Windows, Мас OS або іншій системі, то постає наступне питання який різновид UNIX вибрати? FreeBSD - один з декількох доступних варіантів, і потрібно розуміти, чому ця система відрізняється від інших аналогічних систем. У багатьох випадках будь-яка UNIX-система цілком підходить для вирішення поставлених завдань, але бувають ситуації, коли FreeBSD краще (або гірше) справляється з конкретним завданням.

Як правило, в різних UNIX-системах використовується одне й те саме програмне забезпечення. Наприклад, у всіх системах працюють популярні сервери sendmail і Apache, а також Х Window System. Нижче перераховано те, що дійсно відрізняє UNIX-системи один від одного.

Стандартний набір і конфігурація програмного забезпечення. UNIX існує вже близько трьох десятиліть, і за цей час з'явилося безліч версій популярних утиліт, конфігурованих самими різними способами. У кожній UNIX-системі свій набір стандартних програм. В одних системах використовуються конфігураційні сценарії BSD-типу, в інших - сценарії System V. Найбільш поширеним поштовим сервером є програма sendmail, але в деяких системах працюють інші сервери.

Подібні відмінності визначають унікальність кожної операційної системи сімейства UNIX. Якщо порівнювати UNIX і, скажімо, Windows, то ці відмінності несуттєві, але в той же час їх більше ніж достатньо для того, щоб при переході з однієї UNIX-системи в іншу доводилося купувати довідкове керівництво.

Ядро FreeBSD є похідним від відкритої реалізації вихідного ядра AT & T UNIX.Спочатку система призначалася для процесорів сімейства Intel х86, але згодом стала підтримувати родинні сімейства процесорів компаній AMD, VIA (Cyrix), Transmeta та інших (здебільшого не існуючих сьогодні). Ведуться роботи по перенесенню системи на інші процесори, наприклад Alpha, але вони ще далекі від завершення.

Ядро FreeBSD відрізняється монолітністю, тобто має єдину логічну структуру. Допоміжні компоненти, наприклад драйвери файлової системи, містяться в так званому просторі ядра і тому можуть контролювати апаратні компоненти й структури даних ядра. У деяких різновидах UNIX застосовується інша модель, яка називається мікроядром. У такій схемі ядро має менший розмір і взаємодіє із зовнішніми компонентами, що реалізовують традиційні функції ядра, зокрема доступ до файлової системи. У кожного підходу є свої прихильники.

FreeBSD - це операційна система з відкритим вихідним кодом. Більшість її компонентів поширюється на умовах ліцензії BSD. Ця ліцензія дозволяє модифікацію і подальше розповсюдження вихідного коду на тих умовах, які вибере розробник. Теоретично це означає, що хто завгодно може модифікувати код системи і продати його як комерційний продукт.

Крім FreeBSD широко поширені такі різновиди UNIX:

• NetBSD. Це одна з трьох операційних систем, похідних від 386/BSD. Дві інші - FreeBSD і OpenBSD. NetBSD відрізняється від FreeBSD тим, що перенесена на більшу кількість процесорів. Принципи їх ліцензування та загальна структура вельми схожі, але FreeBSD залишається більш популярною, тому що активніше рекламується і трохи простіше в інсталяції та застосуванні.

• ОрепBSD. Ця система славиться своєю безпекою. Її розробники витратили чимало зусиль на те, щоб створити систему, яку не так просто зламати. Як і NetBSD, OpenBSD схожа з FreeBSD по конфігурації, принципам ліцензування та доступному програмному забезпеченню.

• Linux. Linux можна вважати окремим сімейством операційних систем з відкритим вихідним кодом. З технічної точки зору Linux - це лише ядро; в дистрибутив Linux входять ядро і пакети програм, що складають операційну систему. За загальним принципам конфігурування і складу програмних засобів FreeBSD більше відрізняється від Linux, ніж від NetBSD і OpenBSD. Варто звернути увагу на те, що користувачі, які не знайомі з UNIX, іноді вважають FreeBSD дистрибутивом Linux. Це не так. FreeBSD не використовує ядро Linux і відрізняється безліччю конфігураційних нюансів. FreeBSD слід вважати похідною від дистрибутива BSD (Berkeley Software Distribution), тоді як Linux розповсюджується вільно, повністю переробленої реалізацією UNIX, набагато слабше пов'язаною з ранніми версіями BSD і AT & T UNIX.

• Solaris. Це комерційний різновид UNIX, випущений компанією Sun та який використовується в основному на її серверних платформах. Сервери Sun, що працюють на процесорах SPARC, є конкурентами високопродуктивних систем на базі процесорів х86 старших моделей. Операційна система Solaris може працювати і на платформі х86, проте набір її драйверів менше, ніж у FreeBSD. Система Solaris зручна для розробників, які пишуть програми для комп'ютерів Sun. В інших випадках кращим вибором для персональних комп'ютерів є FreeBSD і Linux.

• AIX. Це комерційна різновид UNIX, випущена компанією IBM для свого спеціалізованого обладнання. Подібно систем компанії Sun, AIX націлена на верхній сегмент ринку серверів, тому мало конкурує з FreeBSD.

• IRIX. Більшість робочих станцій Silicon Graphics працює під управлінням IRIX - комерційної різновиди UNIX. Раніше основною перевагою цих систем була оптимізована обробка високоякісної графіки, з їх допомогою створювалися спецефекти для кінофільмів. Сьогодні в цей сегмент ринку активно вторгаються недорогі комп'ютери на базі процесорів х86, але позиції Silicon Graphics і IRIX все ще сильні.

У цілому основними конкурентами FreeBSD є інші BSD-системи та Linux. FreeBSD популярнішим своїх "родичів" на платформі х86, тому активніше підтримується сторонніми розробниками. Ця система розроблялася з акцентом на простоту інсталяції та адміністрування; тут вона випереджає NetBSD і OpenBSD. Перевагою OpenBSD є покращена безпека, а NetBSD підтримує не тільки процесори х86. Що стосується Linux, то в неї більше відмінностей в плані апаратної і програмної підтримки та її ліцензування грунтується на дещо інших принципах. Для новачків, яким потрібно UNIX-система універсального призначення з відкритим вихідним кодом, FreeBSD і Linux підійдуть в однаковій мірі. Але Linux розвивається набагато хаотичнее, і відмінності між її численними збірками часто збивають з пантелику недосвідчених користувачів.