Смекни!
smekni.com

Національний банк України (стр. 11 из 11)


ВИСНОВКИ

Центральний банк – це емісійний, розрахунковий і касовий центр, що здійснює нагляд за усією кредитною системою і використовується як найважливіший інструмент грошово-кредитної політики держави. Головне його призначення – управління грошовим оборотом для забезпечення стабільного функціонування національної грошової одиниці та не інфляційного розвитку економіки. Національний банк України покликаний забезпечувати стабільне функціонування національної грошової одиниці за допомогою проведення належної емісійної політики, виконання функцій банка банків і банкіра уряду, банківського нагляду і грошово-кредитного регулювання економіки.

У першому розділі курсової роботи розкриті основні теоретичні положення появи і розвитку центральних емісійних банків, їх статус та основні функції, серед яких: монопольне право на емісію національної валюти, визначення та впровадження грошово-кредитної політики, створення та методологічне забезпечення системи грошово-кредитної і банківської статистичної інформації, визначення напрямків розвитку сучасних електронних банківських технологій, здійснення банківського регулювання і нагляду, складання платіжного балансу, ліцензування банківської діяльності та інші.

У другому розділі наведені: склад правління Національного банку, основні напрями і інструменти регулювання грошово-кредитної політики, такі як визначення норм обов'язкових резервів, процентна політика, рефінансування комерційних банків, підтримання курсу національної валюти, регулювання імпорту та експорту капіталу. Також розглянуті питання щодо нагляду і контролю Національного банку України. Особлива увага звертається на реєстрацію і ліцензування банків, а також на обов'язкові економічні нормативи, встановлені для всіх комерційних банків.

У третьому розділі наведені основні проблеми що постають перед Національним банком, ризики, які впливатимуть на грошово-кредитну політику. Також висвітлені основні напрямки політики Нацбанку на 2006 рік серед яких забезпечення відповідності рівня відсоткових ставок загальній макроекономічній ситуації, розширення обсягів кредитування, регулювання ліквідності банків, заходи щодо регулювання експорту та імпорту капіталу.

Отже, основна мета даної курсової роботи досягнута. Адже в процесі її написання були досконало розглянуті і висвітлені основні питання діяльності Національного банку України, його функції, що є дуже важливо в сучасних умовах розвитку ринкової економіки України.


ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ

1. Гальчинський А. Г. Теорія грошей: Навчальний посібник. – К.: Основа, 1998.

2. Голуб А. Г. Гроші. Кредит. Банки: Навчальний посібник. – Львів.: Центр Європи, 1997.

3. Гриньова В. М. Гроші і кредит: Навчальний посібник. – Х.: Видавничий дім "ІНЖЕК", 2003.

4. Декрет "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" із змінами і доповненнями від 12 лютого 1993 року.

5. Демківський А. В. Гроші та кредит. -Підручник. – К.: Дакор, К.: р. Вара, 2003.

6. Закон України "Про Національний банк України" від 10 січня 2002 року №2922-ІІІ.

7. Костіна Н. І. Гроші та грошова політика. - Навчальний посібник. – К.: НІОС, 2001.

8. Кочетков В. М. Гроші та кредит. – Навчально-методичний посібник. – К.: Видавництво Європейського університету, 2002.

9. Любунь О. С. Національний банку країни: основні функції, грошово-кредитна політика, регулювання банківської діяльності: Навчальний посібник. – К: Центр навчальної літератури, 2004.

10. Мороз А.М. Національний банк та грошово-кредитна політика. Підручник – К: КНЕУ, 1999.

11. Основні засади грошово-кредитної політики на 2006 рік// Вісник НБУ. – 2005 - №10. – С.3-6.

12. "Положення про порядок видачі банкам ліцензії на здійснення банківських операцій" затверджене Постановою Правління НБУ від 6 травня 1998 року.

13. "Положення про порядок створення і реєстрацію комерційних банків", затверджене Постановою Правління НБУ від 21 липня 1998 року.

14. Постанова КМУ та НБУ "Про заходи щодо забезпечення валютного контролю" від 26 лютого 1995 року

15. Савлук М. І. Гроші і кредит: Підручник. – К.: КНЕУ, 2001.